افت کیفیت ۱۶ خودرو در اردیبهشت ماه سال جاری
نسبت درخواست افزایش قیمت با کیفیت
یکی از شروط شورای رقابت برای موافقت با افزایش قیمت محصولات شرکتهای خودروساز، ارتقای کیفیت خودروهای تولیدی است بهطوریکه در فرمول سال گذشته این شورا کیفیت تولید خودرو از سوی خودروسازان اهمیت ویژهای پیدا کرده است. در فرمول جدید ۵/ ۲ امتیاز مثبت به خودروسازانی که تولید خودروی مناسب دارند ارائه و ۵/ ۲ امتیاز منفی برای خودروسازان متخلف در تولید خودروهای بیکیفیت لحاظ شده است. بنابراین با توجه به فرمول مذکور اگر محصولات خودروسازان با افت کیفیت مواجه شود، شورای رقابت میتواند مانع از افزایش قیمت خودروی موردنظر تولیدکنندگان شود.
یکی از شروط شورای رقابت برای موافقت با افزایش قیمت محصولات شرکتهای خودروساز، ارتقای کیفیت خودروهای تولیدی است بهطوریکه در فرمول سال گذشته این شورا کیفیت تولید خودرو از سوی خودروسازان اهمیت ویژهای پیدا کرده است. در فرمول جدید 5/ 2 امتیاز مثبت به خودروسازانی که تولید خودروی مناسب دارند ارائه و 5/ 2 امتیاز منفی برای خودروسازان متخلف در تولید خودروهای بیکیفیت لحاظ شده است. بنابراین با توجه به فرمول مذکور اگر محصولات خودروسازان با افت کیفیت مواجه شود، شورای رقابت میتواند مانع از افزایش قیمت خودروی موردنظر تولیدکنندگان شود. از سوی دیگر این شورا قادر خواهد بود نسبت به کاهش قیمت خودروی مذکور اقدام کند. بدین ترتیب شورای رقابت این اختیارات را برای خود فراهم کرده تا حد امکان بر کیفیت خودروهای تولیدی نیز نظارت جامع داشته باشد. در این بین اما خودروسازان نیز تعهداتی جهت افزایش سطح کیفی محصولات تولیدی خود به شورای رقابت دادهاند. بنابراین آنچه از عملکرد تولیدکنندگان خودرو برمیآید ارتقای سطح کیفی خودرو به میزان درخواست افزایش قیمت است حال آنکه ظاهرا خودروسازان تنها تمایل به وجه افزایش قیمت دارند و چندان بر کیفیت
خودرو وقعی نمیگذارند. بهطوریکه طبق آمارهای شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، کیفیت خودروهای تولیدی نهتنها روند صعودی ندارد بلکه روند کاهشی آن نیز در آمارهای ارائه شده محسوس است. کاهش کیفیت شاید در اوج تحریمهای بینالمللی و به همراه آن مشکلاتی که در پس واردات قطعات و تولید بهوجود آمد توجیهپذیر باشد اما در شرایط کنونی که وضعیت خودروسازان به ثبات قبلی بازگشته، شاید خیلی توجیهپذیر نباشد. از سوی دیگر مشتریان خودروهای داخلی نیز با توجه به دوران سختی که در سالهای 92، 91 از سرگذراندند در شرایط فعلی که تولید افزایش چشمگیری یافته از خودروسازان انتظار تولید خودروهایی باکیفیت دارند. در حال حاضر قطعهسازان کشورمان هم شرایط باثباتی دارند و همراه با رشد تولید خودرو، قطعهسازان نیز به رونق سابق تولید خود بازگشتهاند، بنابراین سوالی که مطرح میشود این است که چالش بحثبرانگیز کیفیت خودرو در کشور ما چه زمانی حل میشود و چه زمانی خودروسازان ما با توجه به استاندارهای کیفی جهانی قادر به تولید خودرو خواهند شد. این سوالات در حالی مطرح است که آمار کیفی اردیبهشتماه سال جاری که از سوی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران
به تازگی منتشر شده حکایت از افت کیفی 16 خودرو در این ماه دارد. بنابراین به نظر میرسد که شورای رقابت در صورت ادامه قیمتگذاری خودرو با توجه به کاهش کیفیت به راحتی میتواند مانع از روند صعودی قیمتها شود. اما آمارهای اردیبهشتماه گویای آن است که 16 خودروی داخلی که عموما از محصولات دو شرکت خودروساز بزرگ کشور هستند با افت کیفیت مواجه شدهاند. در بین این خودروها چهار خودروی چینی نیز دیده میشود. خودروهایی متعلق به شرکت چری و لیفان چین. اما در گزارش شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران تاکید شده که در بخش عیوب فنی و عملکردی، خودروهای سایپا X131 و سایپا X132 بیشترین نمرات منفی را کسب کردهاند. از طرفی شاهد تنزل 9/ 3 درصدی میانگین نمره منفی نسبت به ماه قبل هستیم که عمدتا مربوط به افزایش نمره منفی خودروهای کیا سراتو و پژو پارس فارس در این بخش است. در بخش تزئینات و مونتاژ، خودروهای امویام 110و سمند بیشترین نمرات منفی را به خود اختصاص دادند. در ضمن شاهد افزایش 5/ 11 درصدی میانگین نمره منفی این بخش، نسبت به ماه قبل هستیم که از جمله عوامل اصلی در ایجاد این روند نزولی، مربوط به خودروهای پژو 206SD و پژو پارس خراسان است.
در بخش بدنه، خودروهای امویام110 و سایپا X132 بیشترین نمرات منفی را کسب کردند همچنین میانگین نمره منفی بخش بدنه نسبت به ماه قبل روند صعودی 3/ 7 درصدی را تجربه کرد که بیشترین تغییر مربوط به خودروهای پژو 206 و پژو پارس خراسان است. در بخش رنگ میانگین نمره منفی نسبت به ماه قبل 1/ 11 درصد بهبود یافت که عمدتا مربوط به کاهش نمره منفی خودروهای امویام 315 و پژو پارس فارس در این بخش میباشد. همچنین خودروی لیفان 620 و لیفان X60 بیشترین نمره منفی را در بخش رنگ کسب کردند. تعداد ایرادهای مهم و اساسی به میزان قابلتوجهی افزایش یافته که غالبا مربوط به خودروهای پژو پارس تهران و پژو 405 تهران می باشد. در نهایت میانگین نمره منفی خودروهای گروه سواری 9/ 0 درصد تنزل یافت. آمار شرکت بازرسی کیفت و استاندارد ایران به خوبی نمایانگر آن است که خودروسازان با توجه به درخواست افزایش قیمت، نسبت به کیفیت خودروهای تولیدی بیتوجه بوده اند.
ارسال نظر