دلالان، جنب و جوش را از بازار گرفته‌اند
بازار شب عید امسال نیز بی‌رمق‌تر از سال گذشته. هرچند فعالان بازار امید زیادی به رونق خرید و فروش خودرو در روزهای پایانی سال داشتند، اما بلاتکلیفی در قیمت و همچنین سردرگمی مشتریان این روزها جنب و جوش را از بازار گرفته است.
سال گذشته نیز در چنین روزهایی از یک سو برخی از اعضای شورای رقابت مشتریان را از خرید خودرو به‌دلیل افزایش قیمت نهی می‌کردند و از دیگر سو خودروسازان نیز بر افزایش قیمت محصولاتشان تاکید می‌کردند.
جو به‌وجود آمده هرچند منجر به تحریم بازار خودرو از سوی مشتریان شد، اما خودروسازان را نیز با ضرر و زیان‌های جدی روبه‌رو کرد. از این رو با روی کار آمدن دولت یازدهم بسیاری از خریداران و مشتریان خودرو امید زیادی به تعیین تکلیف نهایی برای قیمت خودرو داشتند حال آنکه اظهارات و تناقص‌گویی‌های برخی از مسوولان این دولت نیز بر دامنه بلاتکلیفی بازار افزود. از یکسو سخنگوی دولت بر کاهش قیمت‌ها تاکید دارد و از سوی دیگر، وزیر صنعت، معدن و تجارت شروطی را برای کاهش قیمت عنوان می‌کند شروطی که تنها با دست و دلبازی دولت و حمایت قاطع از صنعت خودرو کشور محقق خواهد شد. افزایش تیراژ و به دنبال آن کاهش قیمت‌ها ایده‌ای است که هر چند در روزهای طلایی خودروسازی کشورمان پاسخگو نبوده و تولیدکنندگان با وجود تیراژ یک میلیون و ۳۰۰ هزار دستگاهی هم قیمت‌ها را ثابت نگه داشتند، اما حالا به گفته نعمت‌زاده این طرح شاید بتواند پاسخگوی نیاز مشتریان مبنی بر کاهش قیمت‌ها باشد. به هر حال با افت و خیزهایی که بازار خودروی کشور این روزها با آن دست و پنجه نرم می‌کند به نظر می‌رسد امید زیادی به رونق آن تا پایان سال نیست، این در شرایطی است که دو ماه فروردین و اردیبهشت هر سال نیز افت تولید و خرید و فروش به‌طور محسوسی نمایان می‌شود. در این زمینه یک فعال بازار خودرو عنوان می‌کند که مشتریان همچون سال گذشته در مورد قیمت خودرو بلاتکلیفند این در شرایطی است که شورای رقابت نیز سکوت اختیار کرده و تکلیفی در این مورد روشن نمی‌کند. وی تاکید می‌کند که عرضه خودرو با استاندارد یورو ۲ یا ۴ و همچنین ۲ ایربگه و تک ایربگه بر بلاتکلیفی مشتریان دامن زده و به نظر می‌رسد که استاندارد‌های مذکور نیز قیمت مشخصی نداشته باشد. از سوی دیگر با کاهش عرضه خودرو به بازار به‌دلیل معوقات خودروسازان، این روزها تعیین مسیر بازار با دلالان و فروشندگان خودرو است و آنها هستند که به قیمت‌گذاری خودرو در بازار می‌پردازند.
در این زمینه یک فعال بازار خودرو در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا عنوان می‌کند که خودروهای متعلق به سال ۹۲ که باید با تخفیف به فروش برسند حتی با افزایش قیمت نیز مواجه شده‌اند. وی به مصرف‌کنندگان پیشنهاد می‌کند که می‌توانند خودروی مورد نیاز خود را ارزان‌تر از قیمت‌های فعلی در فروردین‌ماه ۹۳ خریداری کنند. وی تاکید می‌کند که اگرچه در ایام پایانی سال قیمت خودروها افزایش نیافته است، اما رشد اندک تعداد مشتریان موجب شده که فروشندگان برخلاف همیشه از ارائه تخفیف خودداری کنند، این در حالی است که به‌دلیل وفور خودروهای موجود در انبارها فروشندگان تا دو هفته پیش حاضر بودند برای جلب مشتری تخفیف‌های قابل‌توجهی را نیز برای فروش قائل شوند.
این کارشناس خطاب به خریداران خودرو عنوان
می کند که مصرف‌کنندگانی که خودروها را با پلاک سال ۹۲ خریداری می‌کنند درحالی‌که کمتر از ۲۰ روز به آغاز سال ۹۳ باقی مانده و با آغاز سال جدید خریداران بین یک تا ۵/۱ میلیون تومان از ناحیه تفاوت قیمت خودروهای مدل ۹۲ و ۹۳، متضرر خواهند شد.
به گفته وی، هم‌اکنون تعداد زیادی خودرو در سطح نمایندگی‌ها و دفاتر فروش خودرو در سراسر کشور موجود است که تنها تعداد ناچیزی از آنها تا پایان سال‌جاری فروش رفته و فروشندگان مجبور به عرضه این خودروها در سال ۹۳ هستند.این خودروها به‌دلیل آنکه در سال جاری تولید شده‌اند در سال ۹۳ نیز با پلاک سال ۹۲ عرضه خواهند شد و به همین دلیل به‌طور طبیعی بین یک تا ۵/۱ میلیون تومان از قیمت فروش آنها در سال جدید کاسته خواهد شد.
به عقیده کارشناسان از آن‌سو نیز با توجه به وفور عرضه خودروهای مدل ۹۲ در سال ۹۳ فروشندگان مجبور خواهند شد برای فروش این خودروها تخفیف‌های قابل توجهی را به مشتریان ارائه دهند.
بنابراین با توجه به مجموع شرایط در صورتی‌که مصرف‌کنندگان خودرو بتوانند خرید خود را تا پایان سال جاری به تعویق بیندازند خودروی مدنظر خود را حدود دو تا سه میلیون تومان ارزان‌تر از قیمت‌های فعلی خریداری خواهند کرد.در این زمینه یک فعال بازار خودرو می‌گوید: هم‌اکنون تب و تاب خریدهای نوروزی گریبانگیر بازار خودرو نیز شده و قیمت خودروها کمی بی‌ثبات شده است، اما در عمل تعداد خریداران افزایش خاصی نداشته است. این فعال بازار خودرو با بیان اینکه فروشندگان سعی می‌کنند با جذب معدود خریداران فعلی حداکثر استفاده را از بازار شب عید بکنند، تصریح کرد: مصرف‌کنندگان از پنجم فروردین ۹۳ به بعد می‌توانند شاهد افت قیمت خودروهایی که هم‌اکنون در بازار عرضه شده است باشند.
به گفته وی، در ابتدای سال‌جاری ۹۲ نیز بسیاری از خودروهای پرتیراژ چند میلیون تومان ارزان‌تر از قیمت‌های اواخر سال ۹۱ در بازار عرضه شدند.
اما به سراغ خودروهای وارداتی برویم که بازار این خودروها نیز با افزایش قیمت دلار با نوسان مواجه شده است، به‌طوری‌که بسیاری از مشتریان این خودروها به امید فروکش شدن تب و تاب مسافرت‌های نوروزی و همراه آن افت قیمت دلار دست از خرید کشیده‌اند تا بتوانند سال آینده خودرو وارداتی را با قیمت متعادلی بخرند. به گفته یک فعال بازار با افزایش قیمت دلار بازار وارداتی‌ها بار دیگر ملتهب شده و فروشندگان خودروهای مذکور را با قیمت‌های متفاوتی به فروش می‌رسانند. بنابراین به گفته این فعال بازار، رکود و بلاتکلیفی در بازار وارداتی‌ها نیز کاملا مشهود است.