چرخش بورس درمدار رونق؟
بهزاد بهمننژاد
دبیر گروه بورس
سال ۹۵ را میتوان «سال خوشبینیها» در بازار سهام نامید، جایی که پس از اجرایی شدن برجام در زمستان سال گذشته و یک رالی پرشتاب در آن دوره، بسیاری تردیدی در رونق اقتصادی و بورس تهران نداشتند. با این حال، بازار سهام نیمه نخست سال را با افت ۷/ ۴ درصدی نماگر خود به پایان رساند و نتوانست انتظارات ابتدایی فعالان خود را پاسخ دهد. رشدهای بیش از اندازه و کند شدن مسیر تحقق برخی انتظارات از جمله عوامل این روند اصلاحی در بازار سهام بود.
بهزاد بهمننژاد
دبیر گروه بورس
سال 95 را میتوان «سال خوشبینیها» در بازار سهام نامید، جایی که پس از اجرایی شدن برجام در زمستان سال گذشته و یک رالی پرشتاب در آن دوره، بسیاری تردیدی در رونق اقتصادی و بورس تهران نداشتند. با این حال، بازار سهام نیمه نخست سال را با افت 7/ 4 درصدی نماگر خود به پایان رساند و نتوانست انتظارات ابتدایی فعالان خود را پاسخ دهد. رشدهای بیش از اندازه و کند شدن مسیر تحقق برخی انتظارات از جمله عوامل این روند اصلاحی در بازار سهام بود.
این مسیر در پایان شهریور ماه و همزمان شدن فشار تسویه اعتبارات کارگزاریها بر عرضه سهام منجر به ایجاد فضایی شدیدا رکودی در بورس تهران شد. با این حال، پیشبینی میشد که با پایان یافتن این دوره، شرایط برای چرخش روند بورس تهران در آغاز مهر ماه فراهم شود. در این میان با افزایش 456 واحدی شاخص بورس در نخستین روز کاری مهر ماه، بسیاری از فعالان نسبت به بازگشت رونق به این بازار خوشبین شدند. اگر محرکهای این رشد مورد بررسی قرار گیرند مشاهده میشود هنوز برای ایجاد رونقی پایدار به دلایل بیشتری نیاز است. در شرایطی که در وضعیت بنیادی کلان اقتصادی کشور تغییر محسوسی ایجاد نشده، تنها ورود نقدینگی است که میتواند رونق و رشد قیمتها در بورس را رقم بزند. بر این اساس، گرچه به راه افتادن مجدد اعتبارگیری سهامداران از کارگزاریها توانست نقدینگی جدیدی وارد بازار کند، اما این کانال تغذیه قدر کافی نداشت؛ بنابراین تا زمانی که اهرمهای قویتری از جمله روند قیمتهای جهانی، نرخ سود بدون ریسک، امکان نقل و انتقال ارزی یا ورود نقدینگی از سوی صندوقهای سرمایهگذاری فعال نشوند، نمیتوان به رونق ادامهدار بورس امیدوار بود
ارسال نظر