تصورات غلط، عادات ناپسند، اشتباهات لحظه‌ای و کلا مواردی که می‌تواند راننده خودرو را با مخاطرات جدی مواجه کند، به‌طور مرتب از سوی کارشناسان مورد گوشزد قرار می‌گیرد. این در حالی است که به اعتقاد محققان، راننده خودرو بیش از هر کارشناس دیگری می‌تواند مانع از بروز خطرات ناشی از رانندگی شود. بر این اساس در مطلب ذیل بنا داریم برخی از مواردی را که راننده خودرو باید نسبت به آنها آگاه باشد، گوشزد کنیم. اشتباه در تنظیم آینه بغل
pic۱
تنظیم آینه‌های بغل از آن نکاتی است که اغلب راننده‌ها در موردش دچار اشتباه هستند. چنان‌که همه می‌دانند در حوزه دید راننده «نقطه کور» وجود دارد: یعنی نقطه‌ای که اگر خودرو کناری شما در حال حرکت در آن باشد، به چشم شما نمی‌آید. با وجود سرمایه‌گذاری‌های هنگفت مهندسان برای رفع آن، این مشکل یکی از عوامل اصلی بروز تصادفات رانندگی است. خودروهای لوکس و گران‌قیمت، امروزه به رادار و دوربینی مجهز هستند که خودروی قرار گرفته در نقطه کور را تشخیص می‌دهد و به محض قوت گرفتن خطر تصادف، موقعیت آن خودرو را به راننده اطلاع می‌دهد. این فناوری، اما در میان همه خودروها فراگیر نیست؛ بنابراین بهترین راه برای هرچه کوچک‌تر کردن نقطه کور تنظیم دوباره آینه‌های بغل است. این آینه‌ها درواقع اصلا طراحی نشده‌اند که بخشی از خودرویتان را هم به شما نشان دهند. پس آنها را باز کنید تا جایی که هیچ نقطه‌ای از خودرویتان در آن پیدا نباشد. حسن دیگر این کار آن است که به این ترتیب میدان دید آینه‌های بغل شما با میدان دید آینه عقب (روی شیشه جلو) هم‌پوشانی نخواهد داشت و میدان دید شما از فضای عقب و کناره‌ها گسترده‌تر می‌شود و می‌توانید هر خودرویی را که در اطراف شما در حرکت است، دست‌کم در یک آینه ببینید تا زمانی که به حوزه دید چشم خودتان وارد شود. این بی‌تردید نکته ساده‌ای است، اما مشکل اینجاست که به طرز ترسناکی هیچ کس آینه خودرویش را درست تنظیم نکرده است.



تایر اگر ترکید ترمز نکنید
pic۲
در اغلب لحظات ترسناک رانندگی، مانند ترکیدن لاستیک، اغلب بدترین کار کوبیدن روی پدال ترمز است. تصور کنید که با سرعت 80 کیلومتر در ساعت در حرکت هستید و ناگهان صدای ترکیدن تایر را می‌شنوید. خودرویتان تکانی می‌خورد انگار که روی یک مین کوچک رفته باشد و بعد به‌نظر می‌رسد خیلی زود کنترلش از دست شما خارج می‌شود. اگر از غریزه پیروی کنید احتمالا ترمز می‌کنید، اما غریزه در این مورد اشتباه می‌گوید. تایر ترکیده به بند کفشی می‌ماند که زیر پا گیر می‌کند و شما را به زمین می‌زند؛ بنابراین ترمز کردن در آن سرعت، یعنی چپ شدن خودرو، غلت خوردن آن و برخورد با خودروهای دیگر. درست آن است کاری را کنید که شاید دیوانگی به‌نظر برسد: فشردن پدال گاز، اما نه با شدت، تنها دو یا سه بار، به‌صورت مقطع و نه چندان با فشار. خودرو کم‌کم مهار می‌شود و بعد فرصت دارید به احتیاط آن را به کناری بکشید. اگر خوش‌شانس باشید تایر ترکیده خود خودرو را متوقف می‌کند و نیازی به مهارت‌های بدلکاری نیست.




رابطه موسیقی تند با رانندگی بد
این روزها همه خودروها از همان اول دستگاه پخش موسیقی دارند، پس به راحتی می‌توان گفت گوش دادن به موسیقی هنگام رانندگی ایرادی ندارد تا وقتی بر رانندگی متمرکز هستید و بیش از حد درگیرش نشده‌اید؛ اما تحقیقی تازه در مورد تاثیر موسیقی بر رانندگی نتایج جالبی در پی داشته است. در این بررسی نتایج کارکرد قلب افرادی در حال شنیدن موسیقی‌هایی با ضرباهنگ‌های متفاوت به دستگاه‌های شبیه‌ساز رانندگی متصل شد. برای گروهی از شرکت‌کننده‌ها هم موسیقی پخش نشد. ضربان قلب گروه دوم در زمان رانندگی نوسان چشمگیری داشت. برای مثال هنگام وقوع اتفاقی هیجان‌انگیز -مانند ظاهر شدن یک حیوان در کنار یا وسط جاده- ضربان آنها بالا می‌رفت؛ چون مغزشان به جز رانندگی درگیر چیز دیگری نبود. ضربان گروه اول، اما در اغلب اوقات ثابت ماند. در نگاه اول این یعنی رانندگانی که به موسیقی گوش می‌دهند آرام‌تر و کمتر عصبی‌اند و در نتیجه با دقت بیشتری می‌رانند؛ اما واقعیت دقیقا برعکس است. آنها که به موسیقی گوش می‌کنند آرامش بیشتری دارند چون به نسبت گروه دیگر تمرکز کمتری بر رانندگی دارند. این بررسی همچنین نشان داد رانندگانی که موسیقی‌هایی با ضرباهنگ بالا (بین 120 تا 140 ضرب در دقیقه) گوش می‌کنند، بدتر می‌رانند و احتمال رد شدنشان از چراغ قرمز یا برخورد با خودرویی دیگر تقریبا دو برابر آنهایی است که به موسیقی آرام‌تری گوش می‌کنند.



چراغ‌های جلو را روشن بگذارید
pic۳
بر اساس تازه‌ترین تحقیقات، روشن گذاشتن چراغ‌های جلو در تمام اوقات شبانه‌روز احتمال درگیری شما در یک تصادف رانندگی را تا 32 درصد کاهش می‌دهد. این هم ممکن است بدیهی به‌نظر برسد، چون طبیعتا مشاهده و تشخیص هر شیء نورانی‌تر، حتی در روز، ساده‌تر است. علاوه‌بر این، تشخیص همه اشیا در روز چنانکه باور عام است، ساده و قطعی نیست و از آنجا که بسیاری از خودروها را رانندگانی خسته، خواب‌آلود و حواس‌پرت می‌رانند، اگر بیشتر دیده شوید کمتر به شما برمی‌خورند، اما اکثریت غالب رانندگان تا زمان غروب آفتاب با چراغ خاموش می‌رانند. اگرچه خودروهای جدید چند سال اخیر چراغ‌هایی LED در جلو دارند که در بیشتر ساعات روز روشن است و همه را به راحتی و به سرعت از وجود خود آگاه می‌کنند. روشن بودن چراغ‌های جلو به‌خصوص ایمنی تردد عابران پیاده یا دوچرخه و موتور‌سواران را هم بالا می‌برد و احتمال تصادف شما را با آنها کاهش می‌دهد. در کشورهای کانادا، سوئد و فنلاند خودروها ملزم به نصب چراغی شده‌اند که همراه با خودرو به‌طور اتوماتیک روشن می‌شود و تعدادی از کشورهای اروپایی هم در حال بررسی قوانینی برای اجباری کردن این چراغ‌ها هستند، اگرچه برخی به دلایلی چون افزایش مصرف سوخت یا تاثیرات منفی نور این خودروها بر دید سایر رانندگان مخالف آن هستند. اگر شما هم جزو دسته دوم هستید، دست‌کم می‌توانید چراغ‌ها را هنگام عصر یا در روزهای نیمه‌آفتابی یا ابری روشن کنید.