بدهی شهرداری به پیمانکاران تعیین تکلیف می‌شود؟

مدیریت شهری سال‌جاری را با اولویت پرداخت طلب پیمانکاران شهرداری آغاز کرد؛ مدیران ارشد شهرداری در گفت‌وگو با رسانه‌ها با تاکید بر اینکه پرداخت بدهی‌ شهرداری در سال جاری با جدیت بیشتری دنبال می‌شود اعلام کردند که تصمیماتی ویژه برای پرداخت دیون اتخاذ شده است و قرار است به تدریج پرداخت بدهی‌های املاک شهروندان تا سقف ۴۰۰ میلیون تومان آغاز و بدهی‌های شهرداری تهران در این بخش به‌طور هفتگی و براساس اولویت‌های مناطق پرداخت شود. حالا مدیران شهری وعده می‌دهند که تا پایان سال ۹۵ تمامی طلب پیمانکاران شهرداری پرداخت خواهد شد.در این زمینه ناصر امانی معاون توسعه و برنامه‌ریزی شهری شهرداری تهران از تسویه یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بدهی شهرداری به پیمانکاران از ابتدای سال جاری خبر داد.

او با بیان اینکه روند خوبی در پرداخت طلب پیمانکاران آغاز شده است، گفت: یکی از اولویت‌های کاری شهرداری تهران در سال جاری تسویه دیون پیمانکاران است. از این رو یک ستاد در شهرداری تهران در خصوص بحث مربوط به دیون تشکیل شده است که هر هفته با این محور جلسه برگزار می‌کند و برای پرداخت بدهی‌ها تقسیم کار صورت گرفته است.معاون شهردار تهران ادامه داد: از ابتدای سال جاری تاکنون معادل یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان از طلب پیمانکاران توسط شهرداری تهران تسویه شده است.او با تاکید بر اینکه بخشی از پیمانکاران همواره با شهرداری در حال کار هستند بنابراین همواره دارای طلب جاری از شهرداری هستند، اظهار کرد: با این وجود پیش‌بینی می‌شود تا پایان دوره مدیریت شهری کنونی تمامی دیون معوقه تا پایان سال ۹۴ به‌طور کامل تسویه شود.

پیش از این نیز در پایان سال گذشته معاونت مالی و اقتصاد شهری شهردار تهران از پرداخت مطالبات ۳ هزار پیمانکار شهرداری که مطالباتشان زیر ۳۰۰ میلیون تومان است خبر داده بود. قدرت گودرزی در گفت‌وگو با یکی از خبرگزاری‌ها تاکید کرده بود که رقم کلی دیون شهرداری تهران مشخص نیست. رقم‌های متفاوتی از مجموع دیون شهرداری به پیمانکاران، بانک‌ها و بازپرداخت فایناس‌ها اعلام می‌شود. اما این رقم به هر میزان باشد اراده مدیریت شهری بر این است که این رقم تا عمر مدیریت کنونی شهری به پایین‌ترین سطح ممکن برسد. هم‌اکنون آمار کامل و جامعی از طلب شهرداری به پیمانکاران تهیه کرده‌ایم و به دستور شهردار تهران قطعا در سال جاری پرداخت بدهی به پیمانکاران سرعت بیشتری خواهد گرفت.معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران با تاکید بر اینکه عددی را نیز که برای طلب پیمانکاران درنظر گرفته‌ایم عدد قابل توجهی است، افزود: پرداخت‌ها به برخی از پیمانکاران آغاز شده است. گودرزی همچنین در خصوص برنامه‌های جدید معاونت مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران گفت: تلاش داریم در دوره مدیریت جدید با تامین به موقع منابع مالی طرح ها، از به طول انجامیدن اجرای آنها جلوگیری کنیم. او با اشاره به تامین منابع مالی پروژه‌های مهم شهر تهران در سال جاری، تاکید کرد: توجه به تامین مالی طرح‌های حمل ونقل عمومی به‌ویژه مترو را در دستور کار داریم. معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران در پایان گفت: پروژه‌های نیمه کاره مناطق نیز که بالای ۵۰ درصد پیشرفت داشته‌اند باید امسال به اتمام برسند.

پیش از این برخی اعضای شورای شهر و کارشناسان شهری با ابراز نگرانی نسبت به انباشتگی طلب پیمانکاران از شهرداری عنوان کرده بودند که مطابق با گزارش‌های رسیده، بدهی شهرداری به پیمانکاران بیشتر از رقمی است که شهرداری به عنوان طلب از دولت مطالبه دارد.به گفته کارشناسان شهری در صورتی که اقدامات جدی در راستای پرداخت طلب پیمانکاران صورت نگیرد این نگرانی وجود دارد که مدیریت بعدی شهر و شورای شهر بعدی با انباشتگی بدهی مواجه شوند و آن وقت معلوم نیست چه بلایی بر سر شهر با این حجم بدهی خواهد آمد.گفتنی است طی سال‌های گذشته شهرداری تهران برای پرداخت بدهی‌هایش به طلبکاران به دو شیوه نقدی و غیر نقدی عمل می‌کند. به این صورت که در شرایطی که رقم طلب بالا است، بخشی از آن به صورت نقد و بخش دیگر به‌صورت برگه‌های اعتباری هولوگرام دار که در آن میزان تراکم ساختمانی مشخص است تامین می‌شود.مدیران شهرداری عنوان می‌کردند این برگه‌های اعتباری هیچ گونه ارزش مالی و شهرسازی ندارند و تنها در زمانی قابل استفاده است که شخص ملکی را معرفی کرده تا تراکم مجاز مشخص شده در این برگه روی آن اعمال شود. در مقابل صاحب هولوگرام یک ماه فرصت دارد تا ملکی را به شهرداری معرفی کند و این اعتباربه آن ملک تعلق گیرد. این برگه‌های اعتباری از طریق برخی شرکت‌های واسطه‌ای در اختیار پیمانکاران شهرداری قرار می‌گیرد. اگرچه مدیران شهری می‌گویند این هولوگرام قابل خرید و فروش و واگذاری نیست و تنها به نام فرد صادر می‌شود تا جلوی هرگونه دلال بازی گرفته شود اما تبلیغات برخی دارنده‌های این برگه‌های اعتباری در روزنامه‌های کثیرالانتشار نشان از بازار داغ خریدو فروش غیررسمی آنها دارد.

کارشناسان شهری می‌گویند اگرچه پرداخت غیرنقدی بدهی شهرداری به طلبکاران در وضعیتی که مدیریت شهری با کمبود نقدینگی مواجه است طبیعی به نظر می‌رسد اما پرداخت حجم بالای بدهی شهرداری از این مسیر گامی در راستای شهرفروشی بیشتر محسوب می‌شود.به گفته کارشناسان شفافیت این روند و تدوین برنامه‌ای برای به روز رسانی پرداخت این مطالبات خصوصا به بخش خصوصی از نکاتی است که به صورت جدی مورد خواست و نظر در شورای شهر است و باید پیگیری شود که در سال آخر شورا این موضوع تعیین تکلیف شود.غلامرضا انصاری عضو شورای شهر تهران در این باره می‌گوید: به‌دلیل بلندپروازی‌هایی که در مدیریت شهری در سال‌های گذشته انجام گرفته و منابع و مصارف متناسب دیده نشده و بخش قابل توجهی از منابع به صورت غیرنقدی پیش‌بینی شده است و شهرداری وشورا نه در طول مدیریت شهردار اخیر بلکه در طول سالهای گذشته در جهت تدوین منابع پایدار شهری و پیشنهاد آن به هیات دولت و مجلس برای تصویب کوتاهی انجام داده است، طبیعی است که اتفاق نامیمون انباشتگی بدهی‌ها به وجود آید و این بدهی در حال حاضر طبق خبرهای جسته و گریخته رقم قابل‌توجهی است.