معضل «ترافیک ساکن» پایتخت
اگرچه مدیریت شهری پایتخت طی چند سال اخیر به موازات رشد مهاجرت و جمعیتپذیری شهر برای روانسازی «ترافیک متحرک» خودروها هزینه قابلتوجهی برای ساخت معابر بزرگراهی کرده است اما در مقابل برای «ترافیک ساکن» خودروها ناکام مانده است. از یکسو کاربریهایی که در سالهای گذشته پروانه ساخت دریافت کردهاند و عمدا برای پرداخت جریمه ریالی تخلف کردهاند و از سوی دیگر یکسان در نظرگرفتن ضریب مالکیت خودرو (به این معنا که به ازای هر خانوار چه تعداد خودرو در سطح شهر وجود دارد) برای مناطق مختلف سبب شده که با وجود تردد بیش از ۵/ ۳ میلیون خودرو در تهران، این شهر هماکنون با چالش کسری یکمیلیون پارکینگ مواجه شود.
اگرچه مدیریت شهری پایتخت طی چند سال اخیر به موازات رشد مهاجرت و جمعیتپذیری شهر برای روانسازی «ترافیک متحرک» خودروها هزینه قابلتوجهی برای ساخت معابر بزرگراهی کرده است اما در مقابل برای «ترافیک ساکن» خودروها ناکام مانده است. از یکسو کاربریهایی که در سالهای گذشته پروانه ساخت دریافت کردهاند و عمدا برای پرداخت جریمه ریالی تخلف کردهاند و از سوی دیگر یکسان در نظرگرفتن ضریب مالکیت خودرو (به این معنا که به ازای هر خانوار چه تعداد خودرو در سطح شهر وجود دارد) برای مناطق مختلف سبب شده که با وجود تردد بیش از ۵/ ۳ میلیون خودرو در تهران، این شهر هماکنون با چالش کسری یکمیلیون پارکینگ مواجه شود.
طی سالهای گذشته با وجود ابلاغ دو مصوبه کمیسیون ماده پنج و نامه اخیر شهردار تهران در آذرماه سال گذشته مبنی بر دستورالعمل احداث پارکینگهای طبقاتی خطاب به شهرداریهای مناطق ۷ تا ۲۰ تهران که بخش عمدهای از آنها در بافت فرسوده قرار دارند، بهدلیل سودده نبودن پروژههای پارکینگسازی چندان با استقبال سرمایهگذاران و مشارکت بخش خصوصی همراه نشد. بهویژه آنکه دو عامل ریزدانگی و نفوذناپذیری بافت فرسوده و عملیاتی نشدن سازوکار ثبتی واگذاری واحدهای پارکینگ و الحاق آن به واحد آپارتمانی، مشکل تامین پارکینگ در بافت فرسوده را با مشکل مواجه کرده است.
در این مناطق کمبود پارکینگ در مبدأ یا پارکینگهای محلهای از میان سه نوع پارکینگ(پارکینگ در مبدأ، پارکینگ در مقصد و پارکینگ پارک سوارها) بیشتر دیده میشود. صرفنظر از منشا «فقر شدید پارکینگ» که به تخلف رایج بسازوبفروشها در سالهای گذشته بابت تبدیل فضای پارکینگ به بنای مسکونی و پرداخت جریمه ریالی تخلف مربوط میشود، در حال حاضر بهرغم گذشت بیش از یکسال از ابلاغیه شهردار تهران به شهرداران ۱۴ منطقه مبنیبر جذب سرمایهگذار برای احداث مجتمعهای پارکینگ طبقاتی، استقبال چندانی برای این نوع ساخت و ساز انجام نشده است. طوریکه سود نزدیک به صفر این نوع پروژهها از یکسو و تحمیل هزینه سنگین خرید زمین متراژ بزرگ و مناسب مجتمع پارکینگ از سوی دیگر، هنوز نتوانسته در سرمایهگذاران ساختمانی برای ورود به این حوزه در مقایسه با پروژههای مسکونی و تجاری، انگیزه لازم را ایجاد کند.
کارشناسان شهری معتقدند پیشبینی فضای پارکینگ برای اتومبیلها و یا حل این مساله از طرق دیگر، نظیر کاهش سهم وسایل شخصی بهویژه در مناطق پرتراکم و مرکزی شهر، علاوهبر صرفهجویی در زمان تلف شده برای جستوجوی فضای پارکینگ، صرفهجویی در مصرف سوخت، کاهش استهلاک وسایلنقلیه و اثرات نامطلوب روانی، باعث کاهش حجم اتومبیلهای سرگردان در جستوجوی فضای پارکینگ و در نتیجه کاهش زمان تاخیر در شبکه میشود. از سوی دیگر پارک کردن وسایلنقلیه در حاشیه خیابانها بهویژه در محدوده مرکزی شهر باعث کاهش ظرفیت، کاهش سرعت حرکت، افزایش تصادفات و کاهش سطح ایمنی در این معابر خواهد شد. به همین دلیل متخصصان ترافیک یکی از علل شلوغی و تراکم ترافیک در مرکز شهرهای کشور را، رانندگانی میدانند که در پی جستوجوی محلی برای پارک وسیله نقلیه خود، جریان عبوری خیابان را مختل کرده یا با پارک دوبله باعث کاهش ظرفیت سوارهرو و راه بندانهای طولانی میشوند.
شهر تهران با جمعیتی بیش از ۸ میلیون نفر (بدون احتساب سفرهای دروازهای)، بزرگترین کلانشهر کشور است که با مشکلات جدی و عدیدهای در سیستم حملونقل خود مواجه است. در طی ۱۰ سال اخیر با افزایش ضریب مالکیت خودرو، نرخ سفر از ۵/ ۱ سفر سواره به ازای هر نفر، افزون شده است. به طوریکه بیش از ۱۵میلیون سفر روزانه در شبکه معابر شهر تهران جریان دارد که در این میان سهم سفر با وسایل نقلیه شخصی، ۴۱ درصد (سال ۱۳۸۹) است. به عبارتی بیش از ۶میلیون سفر از طریق وسایل نقلیه شخصی انجام میگیرد و از آنجایی که انتهای هر سفر، با هر هدفی که باشد، به توقف ختم میشود، باید امکانات لازم برای مدیریت توقف وسایل نقلیه شخصی، اعم از بلند، میان یا کوتاهمدت به نحو مطلوب فراهم گردد.
این در حالی است که در طرحهای توسعه شهری که بهعنوان اسناد فرادست برای کلانشهر تهران تهیه شدهاند، به موضوع پارکینگ توجه شده و راهبردها و مقرراتی برای مدیریت عرضه و تقاضای پارکینگ ارائه شده است. در مطالعات طرح جامع حملونقل و ترافیک (مصوب ۱۳۸۶)، کمبود فضای پارک در وضعیت موجود (زمان تهیه طرح) حدود ۵۲۰ هزار فضای پارک برآورد شده که با اعمال سیاستهای انقباضی در کاهش سهم وسایل نقلیه شخصی تا ۲۵ درصد در سفرهای شهری و در نتیجه توسعه حملونقل همگانی، به حدود ۴۱۳ هزار فضای پارک در سال ۱۴۰۴ کاهش خواهد یافت. همچنین در این مطالعات، برنامههای دیگری نظیر ممنوعیت توقف حاشیهای، محدودیت زمان توقف و ساخت پارکینگهای غیرحاشیهای در نظر گرفته شده است. محسن زارع جدی کارشناس زیرساخت و طرحهای شهری با اشاره به بخش راهبردهای توسعه طرح جامع شهر تهران میگوید: در این بخش ۹ راهبرد برای بهبود وضعیت شبکههای ارتباطی و نظام حملونقل و ترافیک عنوان شده که دو بند از آن مرتبط با مدیریت پارکینگ شهر تهران است.
در بند ۸-۶-۲ آمده است: «اعمال سیاستهای خاص توسعه پارکینگ با هدف کاهش سفر با خودروی شخصی در حوزه میانی و در اطراف رینگ میانی شهر و نقاط مستعد تبادل سفر و توسعه پارکینگ عمومی در پایانهها با تأکید در حوزههای شرقی و غربی.» و در بند ۹-۶-۲ تاکید شده است: «جلوگیری از حذف پارکینگ در هرگونه ساخت و ساز، طبق قانون و ممنوعیت اخذ وجه در قبال کسری پارکینگ به هر میزان در هنگام صدور پروانه و گواهیهای عدم خلاف و پایان کار، توسط شهرداری و کمیسیونهای ماده صد و سایر مراجع، مطابق قانون و مقررات و ایجاد پارکینگ جایگزین در نقاطی که براساس مقررات موضوعه محدودیت در تامین وجود دارد.»
او ادامه میدهد: همچنین در بند ۱-۱۲ ضوابط و مقررات طرح تفصیلی شهر تهران نیز به موضوع تامین قطعی و احداث پارکینگ مود نیاز تمامی ساختمانها و در همه پهنهها پرداخته است و عنوان کرده که تامین قطعی پارکینگ طبق ضوابط، الزامی است و صدور پروانه براساس طرح تفصیلی و هرگونه گواهی عدم خلاف یا گواهی پایان ساختمان مربوط به آنها، منوط به تامین پارکینگهای مورد نیاز مذکور در همان ساختمان یا در صورت احراز و تایید عدم امکان تامین پارکینگ در ساختمان(قطعه مربوطه)، در پارکینگهای دارای اسناد حقوقی، در شعاع حداکثر ۲۵۰ متر، از ساختمان، بلامانع است.
به گفته این کارشناس علیرغم تاکید اسناد فرادست بر تامین پارکینگها، شهر تهران با کسری پارکینگ مواجه است، از سوی دیگر بخش خصوصی نیز تمایلی برای سرمایهگذاری در این حوزه ندارد. اگر یک سرمایهگذار، نتواند منافع مورد انتظار از سرمایهگذاری را بهدست آورد، اقدام به ریسک در بخش مذکور نخواهد کرد و سرمایه خود را معطوف سایر صور سرمایهگذاری خواهد کرد. لذا باید راهی برای جذاب کردن سرمایهگذاری در حوزه پارکینگها، خصوصا پارکینگهای محلی شناسایی کرد که میتواند در قالب بستههای تشویقی به سرمایهگذار ارائه شود، که این موضوع مستلزم مشارکت و تعامل تمامی ذی نفعان است.
ارسال نظر