گردشگری و فناوری ؛ خوانش تازه در طراحی شهری
دنیای اقتصاد- شهردار اصفهان گفت: شهرداری اصفهان با همکاری سازمان میراث فرهنگی سند موضوعی گردشگری کلانشهر اصفهان را آماده کرده است.مهدی جمالی نژاد در دهمین کنفرانس بین المللی تجارت الکترونیک با رویکرد گردشگری الکترونیکی، اظهار کرد: امیدواریم این کنفرانس فرصت تاریخی برای تعمیق روابط و مناسبات فرهنگی و بسط و گسترش همکاری های اقتصادی و گردشگری با رویکرد توسعه توریسم الکترونیک باشد. وی با تاکید بر اینکه ظرفیت های غنی و نهفته اصفهان زمینه مساعدی را برای توسعه صنعت گردشگری براساس فناوری های نوین جامعه ایجاد کرده است، افزود: گردشگری مجازی و استفاده از فناوری های نوین در گردشگری فرصتی برای خوانش طراحی شهر است.
شهردار اصفهان با اشاره به اینکه خوانش شهر به معنای ایجاد فضاهای معنادار در شهر متناسب با فهم مخاطب است، گفت: فضاهای شهری باید پیوند عمیق و خاص با ارزش های معنوی و پایدار و خاطرات شهر برقرار کند، چرا که شهر بدون خاطره شهر بدون هویت است.وی با بیان اینکه خوانش های مختلف، شهرها را از نظر گردشگران جذاب تر می کند، تاکید کرد: اصفهان شهر موزه ای بدون سقف است که پیش نیاز نقد آن خوانش های مختلف از شهر است در واقع هر چه اصفهان بیشتر دیده و خاطراتش مطرح شود، جذابیت بیشتری برای گردشگران دارد.جمالی نژاد با اشاره به تغییر رویکرد شهرداری ها، گفت: گفتمانی در کلانشهرها ایجاد شده که آنها را از صبغه صرف خدماتی به شهرهایی با رویکرد اجتماعی و فرهنگی تبدیل کرده است.وی افزود: البته گفتمان جدیدی در شهرداری اصفهان تحت عنوان شهر دانش محور ایجاد شده که شهرداری را از رویکرد خدماتی، اجتماعی به سمت رویکرد دانشی، اجتماعی و خدماتی سوق می دهد.به گفته شهردار اصفهان، حرکت به سمت گردشگری دانش مبنا یکی از بسترهای این رویکرد است که رسیدن به این بستر در گرو خوانش های شهری نوین است. وی با بیان اینکه یکی از بهترین راه های دسترسی به خوانش های جهانی، گردشگری مجازی است، گفت: در این راستا مدیریت شهری، و بخش های مختلف به دنبال توسعه گردشگری به ویژه مجازی آن در اصفهان هستند.

جمالی نژاد با اشاره به اینکه شهرداری اصفهان با همکاری سازمان میراث فرهنگی سند موضوعی گردشگری کلانشهر اصفهان را آماده کرده است، افزود: شهرداری اصفهان با حرکت به سمت ایجاد بسترهای توسعه گردشگری عزم و اراده خود را در این خصوص نشان داده است. وی با تاکید بر اینکه عناوین و برندهایی که شهر اصفهان کسب کرده عرصه را برای حرکت به سمت گردشگری مجازی فراهم کرده است، تصریح کرد: کسب عنوان پایتختی جهان اسلام، ثبت جهانی صنایع دستی اصفهان و پیوستن به شبکه شهرهای خلاق، می توانند بستر گردشگری مجازی را در این کلانشهر فراهم کند.به گفته جمالی نژاد، مجموعه مدیریت شهری درصدد است، اصفهان را به سوی شهر خلاق ببرد نه فقط از منظر سخت افزاری بلکه در منظر نرم افزاری نیز به این سمت حرکت خواهد کرد. وی تصریح کرد: اصفهان به صورت سنتی ظرفیت های فراوانی را از خلاقیت و مزیت های نسبی و مطلق داشته اما باید با حرکت به سمت شهر خلاق به سوی یافتن مزیت های رقابتی باشیم.معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این سمینار با اشاره به اینکه در حال حاضر ۳.۵ برابر جمعیت کره زمین کاربر و وسیله ارتباطی به اینترنت متصل می‌شوند، گفت: پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۰ تعداد کاربران متصل به اینترنت در جهان به ۵۰ میلیارد نفر برسد.امیرحسین دوایی مرکزی با بیان اینکه ارزش آفرینی استفاده از اینترنت در جهان در حال حاضر را سه هزار میلیارد دلار است، افزود: بر اساس پیش بینی اقتصادی موسسه مکندی این آمار در سال ۲۰۲۵ به ۱۱ هزار میلیارد دلار برسد. وی همچنین درآمد اپراتورهای اینترنت کشور در سال ۹۳ را ۱۹ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: از این درآمد ۳۶۰۰ میلیارد تومان برای ایجاد و توسعه زیرساخت‌‌های اینترنتی کشور مورد استفاده قرار گرفته است.به گفته دوایی مرکزی، از این درآمد نیز در اواخر سال گذشته حدود ۱۸ هزار روستای کشور به اینترنت متصل شده اند. وی با تاکید بر اینکه سیاست وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات افزایش بهره برداری از بخش خصوصی برای توسعه اینترنت در کشور است، گفت: برای توسعه زیرساخت‌‌های گردشگری الکترونیک نیز در این بخش برنامه‌ریزی‌هایی داریم که با همکاری بخش خصوصی محقق خواهد شد.

نماینده مردم اصفهان در مجلس نیز در این همایش با اشاره به اینکه اصفهان و کشور ظرفیت‌ بالایی در بخش های هنری، دینی، صنعتی، کشاورزی، میراث فرهنگی و ... دارد، اظهار کرد: استان اصفهان با هدف ارتقا در تمام زمینه ها می تواند طراز جهانی باشد و نباید از این ظرفیت ها غافل باشیم.احمد سالک با اشاره به ضرورت تقویت و ارتقا استان اصفهان در ابعاد متعدد، گفت: تقویت زیرساخت های فرهنگی اهمیت بسیاری دارد به طور مثال شهر تاریخی ورزنه، محلی در دل کویر است که شامل ده‌ها میراث فرهنگی و گردشگری است اما زیرساخت گردشگری در آنجا شامل هتل‌ها، دسترسی به خدمات الکترونیک و امنیت گردشگران آماده نیست. وی با اشاره به اینکه امروزه فضای مجازی، جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است، افزود: بی تردید ایران نمی‌تواند در فضای مجازی حضور نداشته باشد.سالک با بیان اینکه گردشگری الکترونیک یکی از بهترین زیرساخت های دعوت گردشگران به شهر اصفهان است، تصریح کرد: در تجارت الکترونیک و گردشگری الکترونیک، گردشگر باید بتواند شهر را بشناسد و با برنامه‌ای منظم سفر کند. وی با تاکید بر اینکه در بودجه ۹۵ و برنامه توسعه پنجم و ششم، گردشگری و میراث فرهنگی در اولویت برنامه ها قرار دارد، افزود: متاسفانه بسیاری از آثار باستانی و میراث فرهنگی در حال از بین رفتن است که باید مرمت و بازسازی شود که این اقدام نیاز به تامین مباحث مالی دارد.نماینده مردم اصفهان در مجلس با بیان اینکه درآمد گردشگری در کشور می تواند بیشتر از درآمد نفتی باشد، گفت: در توسعه گردشگری فقط پول و دلار مهم نیست بلکه انتقال میراث فرهنگی به دنیا نیز اهمیت دارد.به گفته سالک، بحث فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان در این مسیر سهم زیادی دارند که نمی توان از آن غافل شد و برای توسعه گردشگری تقویت زنجیره دانشگاه، صنعت و بازار نیز باید پیگیری شود. وی با تاکید بر اینکه یکی از مسائلی که دانشگاه می‌تواند با آن ارتباط داشته باشد، گردشگری الکترونیک است، گفت: گردشگری الکترونیک می‌تواند در راستای اقتصاد مقاومتی نقش مهمی در رشد گردشگری شهر و استان اصفهان داشته باشد.رئیس دانشگاه اصفهان نیز در این کنفرانس با اشاره به اینکه مطابق سند آمایش سرزمین با توجه به مزیت های شهر اصفهان یکی از رویکردهای آن موضوع گردشگری است، گفت: یکی از مزیت های شهر اصفهان میراث فرهنگی و تاریخی بودن آن است هر چند به تنهایی میراث فرهنگی نمی تواند موجب گردشگری شود.

هوشنگ طالبی با تاکید بر اینکه در کنار این داشته ها باید صنعت توریسم را توسعه دهیم، افزود: این صنعت حاصل تلاش مجموعه عظیمی از فعالیت های هتلداری، حمل و نقل و عنصر جدیدی به نام گردشگری الکترونیک است بدین گونه که گردشگران قبل از سفر از طریق فضای مجازی با مکانی که قصد سفر به آن را دارند، آشنا می‌شوند.به گفته وی، گردشگری مجازی جز با سرمایه گذاری در این حوزه محقق نمی شود که این کنفرانس می‌تواند بستری برای شروع موضوع در شهر اصفهان باشد. وی گفت: شهرداری و دانشگاه اصفهان همکاری‌هایی برای برگزاری این کنفرانس دارند تا با جذب توریسم و توسعه گردشگری مجازی شهر اصفهان را به جهانیان معرفی کنند.طالبی با تاکید بر اینکه امروزه توریسم الکترونیک در خدمت تجارت الکترونیک است، افزود: در سال های گذشته با سیاست گذاری های اشتباه قصد صنعتی کردن اصفهان را داشته اند که این موجب معضلاتی چون آلودگی هوا شده است. به گفته وی، امروز علاوه بر صنایع هایتک باید صنعت گردشگری را توسعه دهیم. اگر در تعامل با یکدیگر صنعت گردشگری را احیا کنیم، گام نخست را برای توسعه صنعت توریسم و تحقق اقتصاد مقاومتی برداشته ایم.