دهه هشتادیها آنارشیست یا شجاع؟
شایان ربیعی
عضو گروه فرهنگ و هنر
تجمع دانش آموزان دبیرستانی در مجتمع کوروش، مثل تجمع اخیرشان در آموزش و پرورش برای اعتراض به سختی امتحانهای نهایی و. . . شگفتی و مسوولان دستگاههای اجرایی و انتظامی کشور را برانگیخت. نسل جدید با رفتارهای جالب توجهش در چند سال اخیر، نشان داده که در معادلات و فرمول بندیهای کلاسیک جامعه شناسان و سازمانهای مدیریتی کشور نمیگنجد و تفاوتهای بنیادینی با نوجوانان نسلهای گذشته دارد. البته کم نیستند کارشناسانی که از این رفتارهای نوجوانان واهمه دارند.
شایان ربیعی
عضو گروه فرهنگ و هنر
تجمع دانش آموزان دبیرستانی در مجتمع کوروش، مثل تجمع اخیرشان در آموزش و پرورش برای اعتراض به سختی امتحانهای نهایی و... شگفتی و مسوولان دستگاههای اجرایی و انتظامی کشور را برانگیخت. نسل جدید با رفتارهای جالب توجهش در چند سال اخیر، نشان داده که در معادلات و فرمول بندیهای کلاسیک جامعه شناسان و سازمانهای مدیریتی کشور نمیگنجد و تفاوتهای بنیادینی با نوجوانان نسلهای گذشته دارد. البته کم نیستند کارشناسانی که از این رفتارهای نوجوانان واهمه دارند. آنها نسل جدید را نمیشناسند به همین خاطر از رفتارهای آنان میترسند و از هر گونه کُنش اجتماعی شان احساس خطر میکنند.
به عقیده این دسته از کارشناسان اجتماعی، نسل جدید یک نسل هنجارگریز، آنارشیست و غیرعقلانی است که ابزار دست سازمانهای فکری بزرگتری از جمله سرمایهداری شده است و نظم و انسجام اجتماعی را بههم میریزد. این در حالی است که متفکران فرهنگی نظر کاملا متفاوت و متضادی با این کارشناسان اجتماعی دارند. از نگاه مطالعات فرهنگی رفتارهای نسل دهه هفتاد و هشتاد، اصالت و اهمیت دارد. آنها این رفتارها را در قالب کُنش اجتماعی مرکز گریز توصیف میکنند و معتقدند که نسل جدید با این رفتارها در مقابل تصلب ساختارهای محدود کننده اجتماعی، مقاومت میکند. از نگاه مطالعات فرهنگی، نسل نوجوان امروز نسلی است که جسارت و شجاعت دارد، اعتراض میکند و با تکیه بر انسجام گروهی و کُنش اجتماعی در مقابل نیروهای تصلب میایستد. اتفاق اخیر مجتمع کوروش، تفاوت دو گونه فکری جامعه شناختی و مطالعات فرهنگی را دوباره برجسته کرده است
ارسال نظر