آینده بیمهها پس از بدون رانندهها
در میان عواملی که با ورود ماشینهای بدون راننده دستخوش تحول میشوند یکی از پرچالشترین مباحث، بحث بیمهها است. در حال حاضر کشورهایی مانند آمریکا و بریتانیا کار گروههایی را در این زمینه به راه انداختهاند تا پایههایی را برای وضع قوانین بیمهها پس از ورود خودروهای بدون راننده طراحی کنند. همه اتفاق نظر دارند که خودروهای بدون راننده قوانینی مخصوص به خود نیاز دارند و تا زمانی که این قوانین وضع نشوند، تکنولوژی آنها هر چقدر هم که جلو برود، نمیتوان آنها را به جادهها راه داد. آنچه مساله طراحی قوانین بیمه را برای این خودروها پیچیده میکند این است که در وهله اول باید شخصیت یک خودرو بدون راننده مشخص شود.
در میان عواملی که با ورود ماشینهای بدون راننده دستخوش تحول میشوند یکی از پرچالشترین مباحث، بحث بیمهها است. در حال حاضر کشورهایی مانند آمریکا و بریتانیا کار گروههایی را در این زمینه به راه انداختهاند تا پایههایی را برای وضع قوانین بیمهها پس از ورود خودروهای بدون راننده طراحی کنند. همه اتفاق نظر دارند که خودروهای بدون راننده قوانینی مخصوص به خود نیاز دارند و تا زمانی که این قوانین وضع نشوند، تکنولوژی آنها هر چقدر هم که جلو برود، نمیتوان آنها را به جادهها راه داد. آنچه مساله طراحی قوانین بیمه را برای این خودروها پیچیده میکند این است که در وهله اول باید شخصیت یک خودرو بدون راننده مشخص شود. آیا این یک ماشین است؟ یک روبات است؟ یک راننده است؟ یا چه چیزی است؟
تمامی این فرضیات طرفدار و مخالف سرسخت دارد و هیچ یک نتوانستهاند نظر خود را با استدلال قوی به دیگران بقبولانند. دلیل اهمیت این سوال آن است که با هر یک از حالات، شاکله قوانین مربوط به مسوولیت و به تبع آن تفاوت میکند. فارغ از اینکه در نهایت جواب چه خواهد بود، سوال اصلی این است که حق بیمه خودروها بعد از ورود خودروهای بدون راننده باید افزایش یابد یا کاهش. گروهی عقیده دارند که حق بیمه باید افزایش پیدا کند؛ چراکه ریسک تصادف با ورود این خودروها بالا میرود. گروه دیگری میگویند حق بیمه باید کاهش پیدا کند؛ چراکه بدون رانندهها کمتر از رانندههای انسانی دچار اشتباه میشوند و اصولی مانند فاصله و سرعت مطمئنه را رعایت میکنند. با این تفاسیر اگر تصادفی نیز رخ دهد احتمال اینکه مقصر حادثه خودرو خودران باشد کمتر خواهد بود و به همین دلیل حق بیمه این خودروها باید کمتر باشد. در این میان حالتی نیز وجود دارد که بیمهها تاکنون با آن مواجه نبودهاند؛ یعنی اساسا جهان با آن مواجه نبوده است. آن هم حالتی است که خودرو بدون هیچ سرنشینی به مقصدی فرستاده میشود. در این حالت در صورت تصادف احتمالی به نام جرح یا مرگ وجود ندارد و این نیز یک دلیل در دست کسانی است که عقیده دارند حق بیمه خودروهای خودران باید کمتر شود. این گروه در ادامه این نکته را یادآور میشوند که در صورت کاهش حق بیمه نیز درآمد شرکتهای بیمه کاهش پیدا نخواهد کرد؛ چراکه به دلیل رعایت قوانین و احتیاطهای لازم از سوی سامانههای ناوبری این خودروها، در نهایت شاهد کاهش تصادفات و نیاز کمتر به پرداخت خسارت از سوی شرکتهای بیمه خواهیم بود.
ارسال نظر