حذف ارز مسافرتی در راستای یکسانسازی ارز
از روز سهشنبه طبق دستورالعمل ارزی بانک مرکزی، دیگر ارز مسافرتی به مسافران پرداخت نمیشود و آنها باید ارز مورد نیاز خود را به قیمت آزاد تهیه کنند. این در شرایطی است که پیش از این برای مسافران به عتبات عالیات هر نفر ۲۰۰ دلار ارز به قیمت مبادلهای و برای سایر مسافران هر نفر ۳۰۰ دلار ارز تعلق میگرفت. اگرچه مابهالتفاوت این ارز مبادلهای با قیمت آن در بازار آزاد برای مسافران چندان زیاد نبود اما ظاهرا این مبلغ برای دولت صرفه جویی ارزی به همراه داشته و احتمالا حرکتی به سمت یکسانسازی نرخ ارز است.
از روز سهشنبه طبق دستورالعمل ارزی بانک مرکزی، دیگر ارز مسافرتی به مسافران پرداخت نمیشود و آنها باید ارز مورد نیاز خود را به قیمت آزاد تهیه کنند. این در شرایطی است که پیش از این برای مسافران به عتبات عالیات هر نفر ۲۰۰ دلار ارز به قیمت مبادلهای و برای سایر مسافران هر نفر ۳۰۰ دلار ارز تعلق میگرفت. اگرچه مابهالتفاوت این ارز مبادلهای با قیمت آن در بازار آزاد برای مسافران چندان زیاد نبود اما ظاهرا این مبلغ برای دولت صرفه جویی ارزی به همراه داشته و احتمالا حرکتی به سمت یکسانسازی نرخ ارز است. وعده یکسانسازی نرخ ارز، وعدهای بود که ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی در روزهای ابتدایی آغاز به کار دولت دوازدهم به مردم داد. اما از آنجا که یکسانسازی نرخ ارز را نمیتوان یک شبه به اجرا درآورد بنابراین بسیاری از کارشناسان اقتصادی، حذف ارز مسافرتی را اولین گام دولت برای یکسانسازی نرخ ارز تلقی میکنند.
از طرفی به دلیل آنکه یکی از پیش شرطهای ورود به بحث یکسانسازی نرخ ارز، واقعی کردن قیمت نرخ ارز است، بنابراین برای آنکه نرخ ارز واقعی شود، باید قیمت آن افزایش یابد و این موضوع میتواند پیامدهای مثبت و منفی را برای اقتصاد کشور به همراه داشته باشد.در حال حاضر اغلب اقتصاددانان درخصوص واقعی نبودن نرخ ارز با یکدیگر هم نظرند اما دراینکه این قیمت چقدر باشد اختلاف نظرهایی وجود دارد. اما مسلما نرخ واقعی دلار نباید کمتر از ۴ هزارتومان باشد. این در حالی است که واقعی کردن نرخ ارز اثر مستقیمی بر واردات و صادرات داشته و به کاهش واردات و افزایش صادرات منجر میشود. به عقیده تحلیلگران کاهش واردات کالاهای مصرفی به سود کالاهای داخلی خواهد بود اما کاهش واردات کالاهای واسطهای و سرمایهای، هزینه تولید برخی کالاهای داخلی را افزایش میدهد. در مقوله صادرات هم که دولت بهعنوان بزرگترین صادرکننده نفع زیادی از این موضوع خواهد برد. در مجموع رونق تولیدات داخلی در بلندمدت تاثیرات مثبتی بر اقتصاد خواهد گذاشت که اجرای این سیاست را حیاتی میکند.
ارسال نظر