به دنبال سیاست یک بام و دو هوا  در حوزه اقتصاد نیستیم
دنیای اقتصاد، نجمه موسوی زاده- در حالی که دولت چندی پیش بسته خروج از رکود خود را منتشر و به صورت لایحه به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد، کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز با تصویب طرحی جداگانه، بسته پیشنهادی دیگری را برای خروج از رکود منتشر کرده است. بنا بر اظهارات نمایندگان مجلس این طرح چندی پیش تهیه شده بود و هم اکنون در اختیار رسانه‌ها قرار گرفته است. در همین راستا برای بررسی این مساله و برای کسب اطلاعات بیشتری درباره این طرح نظر 2 تن از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و 2 فعال حوزه صنعت استان را جویا شدیم که پاسخ آنها در ادامه از نظرتان خواهد گذشت.





ادغام طرح نمایندگان در لایحه دولت
pic۱
ایرج ندیمی، نایب رئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ارتباط با طرح پیشنهادی نمایندگان مجلس برای خروج از رکود اظهار کرد: اینکه دولت و مجلس رکود را یک موضوع مهم و قابل توجه می‌دانند و دغدغه‌های آن‌ها در این مسیر یکی است بسیار با ارزش است و نکته حائز اهمیت در ارتباط با این طرح و بسته پیشنهادی این است که با رکود نمی توان به پیشرفت دست یافت و مشکلاتی اعم از کاهش تولید، اشتغال، صادرات و واردات را برطرف کرد.
وی افزود: طرح پیشنهادی از سوی نمایندگان مجلس با محدودیت‌هایی رو به رو است که لایحه این محدودیت‌ها را ندارد و از نظر قانون اساسی چون دولت خزانه‌دار است باید اطلاعی از خزانه داشته باشد تا عدد و رقم جدیدی را در هزینه‌ها وضع کند و بر اساس اصل ۷۵ قانون اساسی، زمانی می توان برای طرح‌ها بار مالی پیش بینی کرد که محلی خارج از بودجه مصوب داشته‌باشند.
ندیمی با بیان اینکه مشکلات زیادی در حوزه رکود بازار وجود دارد، تصریح کرد: یکی از این مشکلات مربوط به حوزه‌های اداری، مدیریتی، بهبود فضای کسب و کار و تاکید بر اجرای قوانین است که در جای خود نمایندگان مجلس می‌توانند پیگیری کنند که چگونه می‌توان بوروکراسی را کاهش و قوانین را اجرایی‌تر و از سهم بخش خصوصی بیشتر استفاده کرد.
نایب رئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی خطرنشان کرد: باید توجه داشت که هم اکنون با اعلام وصول و رای به یک فوریت لایحه خروج از رکود دیگر نباید اصرار به طرح داشت چون می‌توان طرح نمایندگان را در لایحه دولت ادغام کرد.
وی با بیان اینکه می توان مواردی که در طرح لحاظ شده اما در لایحه دولت نیامده را به لایحه الحاق کرد، گفت: هم اکنون طراحان خروج از رکود بیشتر از اینکه دغدغه ارائه طرح به صحن مجلس را داشته باشند دغدغه ارائه به کمیسیون‌های ذیربط را دارند. چون این طرح در راستای رفع عوامل اصلی رکود در کشور است.
ندیمی با اشاره به عوامل اصلی رکود در کشور اظهار کرد: عوامل اصلی رکود را می‌توان در چند بخش قرارداد که یکی مسائل برون مرزی همانند تحریم، مشکلات نقل و انتقال بانکی و حمل و نقل است، دوم مسائل بانکی، ارز، مشکلات بخش تولید و در درجه سوم نیز حمایت از کشاورزی، صنایع کوچک و زودبازده و یا مسائل حوزه بازار و افزایش قدرت خرید مردم است که تمام این موارد در طرح نمایندگان وجود دارد و مواردی که در لایحه پیشنهادی دولت نباشد به آن الحاق می‌شود.


بررسی طرح مجلس در هفته جاری
pic۲
ابراهیم نکو، دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز اظهار کرد: پیشینه این طرح به مدت‌ها قبل بازمی‌گردد و قبل از اینکه بسته خروج از رکود توسط دولت ارائه شود نمایندگان مجلس تلاش می‌کردند تا طرحی را برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور ارائه دهند و چون این طرح مقارن با بسته پیشنهادی دولت شد برخی تصور می‌کنند که این دو طرح در تقابل با یکدیگر قرار دارند.
وی افزود: وجه اشتراک طرح نمایندگان با بسته پیشنهادی دولت بسیار زیاد است و در حقیقت این دو طرح تکمیل کننده یکدیگر هستند و در آینده تجمیع این دو را شاهد هستیم، اما در حال حاضرطرح هنوز به صورت لایحه ارائه نشده و باید منتظر باشیم که در آینده طراحان چگونه عمل خواهند کرد.
نکو با بیان اینکه این دو طرح به صورت جداگانه مورد بررسی قرار نمی گیرند، تصریح کرد: طرح نمایندگان و بسته پیشنهادی دولت در ارتباط با خروج از رکود در کنار هم مورد بررسی قرار می گیرند و در نهایت نکات لازم در مورد آنها حذف و اضافه شده تا نمایندگان و دولت به جمع بندی کامل برسند.
دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ارتباط با تفاوت طرح نمایندگان با بسته پیشنهادی دولت گفت: مواردی که به ذهن نمایندگان می‌رسید در این طرح وجود دارد، البته در بسته پیشنهادی دولت نیز موارد حائز اهمیتی وجود دارد و رئیس جمهور نیز از طرح نمایندگان استقبال کرده‌است و به نظر بنده تلفیق این دو طرح به اقتصاد کشور کمک شایانی می‌کند.
وی با تاکید بر اینکه این دو طرح تکمیل کننده یکدیگر هستند، اظهار کرد: نمی خواهیم با ارائه طرحی دیگر سیاست یک بام و دو هوا را در پیش بگیریم و چند قانون که نقض کننده یکدیگر باشند را به تصویب برسانیم، بلکه تلاش می‌کنیم با جمع‌بندی هر دو طرح، در انتها به صورت یک لایحه آن را به دولت بازگردانیم.
نکو عنوان کرد: در حال حاضر طرح به کمیسیون رسیده و به احتمال فراوان در هفته جاری مقدمات آن آماده می‌شود. همچنین نظرات سایر کمیسیون‌ها نیز در مورد طرح گرفته شده‌است و مورد بررسی قرار می‌گیرد.
دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ارتباط با اینکه تصویب این طرح تا چه میزان به بهبود اقتصاد کشور کمک می‌کند، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این طرح پیش بینی شده است، قطعا انتظارات اولیه را برآورده خواهد کرد، البته انتظار معجزه را نداریم و به نظر می‌رسد علائم آن در یک بازه زمانی بروز پیدا می‌کند.


طرح مجلس به اقتصاد کشور نزدیک تر است
pic3
حسین متین راد، عضو هیئت رئیسه انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی ضمن ابراز خرسندی از اینکه مجلس و دولت هر دو طرحی را با عنوان خروج از رکود ارائه کرده‌اند، اظهار کرد: در طرحی که مجلس شورای اسلامی برای خروج از رکود ارائه کرده‌است موارد، کاربردی‌تر و برای بازه زمانی کوتاه‌تری تعریف شده و با توجه به اینکه هم اکنون بخش صنعت نیازمند اقداماتی اورژانسی برای ساماندهی و بازگشت به چرخه تولید است این طرح قابل دفاع است.
وی با اشاره به اینکه لایحه پیشنهادی دولت برای خروج از رکود استراتژیک بوده و اثرات خود را تا سال 94 بر کشور می‌گذارد، گفت: به احتمال قوی آنچه که در مجلس برای خروج از رکود مورد تصویب قرار می‌گیرد، تلفیقی از طرح نمایندگان و لایحه پیشنهادی دولت است که تلفیق نهایی این دو می‌تواند اثرات درخور و مثبتی بر اقتصاد کشور بگذارد.
عضو هیئت رئیسه انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی با اشاره به تفاوت‌های طرح مجلس با بسته پیشنهادی دولت خاطرنشان کرد: در طرحی که از سوی مجلس شورای اسلامی برای خروج از رکود پیشنهاد داده شده‌است به واحدهای کوچک صنعتی نیز توجه شده که این موضوع نقطه قوت این طرح به شمار می رود و همچنین موضوع کاهش هزینه‌های تولید و بیمه بیان شده که هر دوی این موارد به تولیدکنندگان کمک می‌کند تا به ساماندهی برسند.
متین راد ادامه داد: در طرح مجلس مقرر شده‌است تا کمیته ای متشکل از اعضای استان با ریاست استاندار و با حضور رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت و دادستان تشکیل شود تا وضعیت یک واحد تولیدی را بررسی کرده و با توجه به اینکه آیا این واحد شرایط بازگشت به بخش تولید و اشتغال‌زایی را دارد درصدد رفع مشکلات آن برآیند که این امر کمک مطلوبی به تولیدکننده می کند.
وی تصریح کرد: البته در گذشته نیز کمیته و ستادهایی در استان‌ها تشکیل شده‌بود اما چون اختیارات تام نداشتند، نتوانستند مثمرثمر باشند و دولت یازدهم بسیاری از آن‌ها را تعطیل کرد. امیدواریم با لحاظ شدن این مورد که از سوی نمایندگان پیشنهاد شده شاهد بهبود وضعیت تولیدکنندگان باشیم.
عضو هیئت رئیسه انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی عنوان کرد: در بسته پیشنهادی دولت باید بیشتر به اصلاح نظام بانکی توجه می‌شد، ضمن اینکه در این بسته کمتر به جذابیت تولید سرمایه گذار پرداخته شده که در این راستا می‌توان از طرح مجلس کمک گرفت.
متین راد با تاکید بر اینکه به نظر بنده طرح خروج از رکود مجلس شورای اسلامی به اقتصاد کشور نزدیک‌تر است و بهتر می‌تواند به بخش صنعت کشور کمک کند، عنوان کرد: خوشبختانه تعامل خوبی بین کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی و دولت وجود دارد که این امر می‌تواند به بهبود بخش صنعت کمک کند.
وی یادآور شد: در حال حاضر واحدهای صنعتی در وضعیت بسیار بدی قرار دارند و با ظرفیت‌های بسیار پایین فعالیت می‌کنند و برخی از آن‌ها در چند سال اخیر با توجه به فراز و نشیب‌های اقتصادی کشور تعطیل شده‌اند که تمام این موارد به اقتصاد کشور لطمه می‌زند و فعالان بخش صنعت امیدوار هستند که با تصویب لایحه خروج از رکود بخش صنعت بتواند به ظرفیت‌های واقعی خود دست یابد.


لزوم اصلاح نظام بانکی قبل از ارائه بسته ها
pic4
محسن شرکاء، نیز با اشاره به ارائه همزمان بسته خروج از رکود از سوی دولت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی می گوید: اهداف هر دو بسته ارائه شده عمدتا یکی است و قطعا این دو بسته با تعامل نمایندگان مجلس و دولت با یکدیگر تلفیق و در پایان یک بسته برای اجرایی شدن به تصویب می رسد.
دبیر کل سابق خانه صنعت و معدن ایران با بیان اینکه ارائه بسته خروج از رکود می تواند در کاهش رکود بازار و تورم موثر باشد، می گوید: راهکارهای عبور از انحصارات و مردمی کردن اقتصاد در خروج از رکود بسیار موثر است و بخش خصوصی در این راستا سهم قابل توجهی دارد، اما متاسفانه درهیچ کدام از این بسته ها توجهی به استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی نشده است.
شرکاء تصریح می کند: ارائه بسته ها از سوی دولت و مجلس می تواند اقدامی مثبت و جامع باشد اما کامل نیست و با انتظاراتی که بخش خصوصی دارد و در حقیقت باید به حضور این بخش در این بسته که بازیگر اصلی اقتصاد کشور است، توجه می شد.
وی خاطرنشان می کند: باید توجه داشت که بهترین کار برای بهبود وضعیت اقتصاد کشور و خروج از رکود این است که اقتصاد رقابتی شود و فضایی کاملا شفاف داشته باشد که در این راستا باید به دنبال اجرایی کردن اصل 44 قانون اساسی و کوچک سازی دولت بود.
دبیر کل سابق خانه صنعت و معدن ایران با تاکید بر اینکه تقویت بخش خصوصی ورقابتی شدن اقتصاد شرط اصلی موفقیت و خروج از رکود است، عنوان می کند: یکی از مباحثی که در بسته خروج از رکود نمایندگان مجلس ارائه شده است؛ افزایش سرمایه بانک ها برای پرداخت تسهیلات به فعالان اقتصادی است اما در اینجا این سوال پیش می آید که آیا بانک هایی که در ۱۰ سال اخیر ضربه های زیادی به فعالان اقتصادی کشور وارد کرده اند و مطابق اصول دولت عمل نکرده اند، حال چگونه می توانند در چارچوب اهداف توسعه ای گام بردارند.
شرکاء تاکید می کند: بنده بعید می دانم قبل از اصلاح نظام بانکی ارائه بسته ها بتواند کاری از پیش ببرد و باید برای توسعه اقتصاد کشور قوه مقننه قوانینی را پیش بینی و در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی عمل کند.