بودجه‌بندی ماهانه با چند ابزار ساده

بودجه‌بندی حقوق ماهانه به‌گونه‌ای که بتوانید با آن به خرید مایحتاج زندگی بپردازید و همچنین هزینه‌های ثابت ماهانه مثل هزینه شارژ و آب و برق و گاز را بپردازید، از دغدغه‌های مهم در زندگی محسوب می‌شود. حقوق ماهانه باید علاوه بر هزینه‌ها بتواند به پس‌انداز هم کمک کند، بنابراین مدیریت آن و بودجه‌بندی که با برنامه‌ریزی انجام می‌شود کمک می‌کند تا بهتر بتوانید از حقوق ماهانه استفاده کنید. بودجه‌بندی برای خرید و همچنین برای حقوق ماهانه می‌تواند از هدر دادن پول و خرید کالاهای غیرضروری جلوگیری کند. برنامه‌ریزی مالی در زندگی اهمیت زیادی دارد، مخصوصا برنامه‌ریزی که روی اصول باشد و باعث شود کمتر با بحران مالی مواجه شویم.

اولین قدم برای برنامه‌ریزی مالی و بودجه‌بندی حقوق ماهانه این است که میزان درآمد ماهانه خود را محاسبه کنید. ممکن است علاوه بر شغل و کار اصلی خود شغل دوم هم داشته باشید، پس باید میزان کل درآمد ماهانه را محاسبه کرده و آن را یادداشت کنید. با استفاده از یک جدول می‌توانید هزینه‌های مختلف را از هم تفکیک کنید، مثلا هزینه‌های ثابت که باید هرماه پرداخت شوند و هزینه‌های دیگری که هر چند وقت یکبار برای آنها پولی پرداخت می‌کنید. مثلا هزینه‌های مربوط به مالیات و عوارض شهرداری هزینه‌هایی هستند که سالیانه محاسبه می‌شوند، بنابراین همیشه از قبل برای آنها برنامه‌ریزی کنید تا بودجه کافی برای پرداخت آن داشته باشید. نیمی از هزینه‌ها در زندگی می‌توانند با صرفه‌جویی کاهش پیدا کنند، مخصوصا در مصرف انرژی می‌توانید با صرفه‌جویی کردن، مبلغی را که بابت این هزینه‌ها پرداخت می‌کنید در قسمت‌های دیگر مورد استفاده قرار دهید. اگر ماهانه خرید انجام می‌دهید حتما باید یک بودجه برای آن در نظر بگیرید. خرید کالاهای بزرگ نیاز به پس‌انداز دارد، پس با صرفه‌جویی می‌توانید به پس‌انداز کردن هم کمک کنید تا بتوانید کالاهایی را که قیمت‌های بالاتری دارند تهیه کنید. گاهی اوقات کالاهایی که مورد نیاز شما نیستند نه تنها باعث هدر دادن پول می‌شوند بلکه باعث می‌شود نتوانید هزینه‌های ضروری را بپردازید.

عادت‌های بد پول خرج کردن را با بودجه‌بندی برطرف کنید. هزینه‌های ثابت دیگری مثل اجاره، قسط و بازپرداخت وام‌ها هزینه‌های مهم هستند که می‌توان با صرفه‌جویی در دیگر هزینه‌ها پرداخت این مبالغ را آسان‌تر کرد. همیشه اهداف مالی خود را در نظر بگیرید مثلا برای خرید کالاهایی که در ماه‌های آینده برای آن برنامه‌ریزی کردید از قبل باید مقداری پس‌انداز کرده باشید، مخصوصا کالاهای مهم‌تر یا با قیمت بالاتر اگر جزئی از اهداف شما هستند باید از قبل برای آنها برنامه‌ریزی مالی انجام شود. هزینه‌های تحصیل نیز بخشی از هزینه‌هایی است که باید پرداخت شوند. خیلی از اوقات می‌توان با پس‌اندازی که از قبل داشتید کمک هزینه‌ای را برای اهداف تحصیلی خود در نظر بگیرید در این صورت با یک برنامه‌ریزی خوب هم به کار و فعالیت برای درآمدزایی مشغول می‌شوید و هم به اهداف تحصیلی خود می‌رسید.همیشه مدیریت مالی و برنامه‌ریزی مالی در زندگی به شما کمک می‌کند تا کمتر دچار بحران مالی شوید. بودجه‌بندی حقوق ماهانه برای هر کالایی که مورد نیاز شما است باعث می‌شود هم خرید بهتر انجام دهید و هم از هدر دادن پول خود برای خریدهای غیرضروری جلوگیری کنید و در نهایت اگر مقدار اندکی از درآمد ماهانه هم وجود داشته باشد آن را پس‌انداز کنید.

بنابراین همین الان می‌توانید با استفاده از چند ابزار ساده برای مدیریت منابع مالی خود در ماه آینده برنامه‌ریزی کنید. این ابزار شامل لیستی از هزینه ها، محدودیت‌های پول خرج کردن، حساب بانکی، سپرده‌های خودکار، پول نقد و یک عدد پاکت نامه است.در مرحله بعد باید یک حساب درآمد و خرج واقع‌گرایانه ایجاد کنید، فقط هزینه‌ها را تخمین نزنید، برای یک ماه هر یک ریال را که خرج می‌کنید یادداشت کنید، از اجاره خانه گرفته تا چای که برای صبحانه می‌خورید، وقتی که یک حساب دخل و خرج واقعی برای خود در نظر گرفتید، آن وقت است که می‌توانید یک هدف برای پس‌انداز کردن پول در هر ماه مشخص کنید.گام بعدی این است که قبل از اینکه خرید کنید صبر کنید، به منظور جلوگیری از عادت هدر دادن پول و جلوگیری از خریدهای الکی، قبل از خرید به خودتان یک زمان انتظار تحمیل کنید. یک ماه بایستید، سپس اگر واقعا آن چیز را خواستید، بخرید، البته اگر پولش را داشتید.

همچنین در گام بعدی می‌توانید یک محدودیت برای پولی که هر ماه خرج سرگرمی یا صرف رفتن به رستوران یا کافی‌شاپ می‌کنید در نظر بگیرید. از پول نقد استفاده کنید و پولی را که برای کارهایی مثل سرگرمی گذاشته‌اید تقسیم کنید و آن را در پاکت نامه بگذارید. وقتی که پاکت نامه خالی شد، این به آن معناست که دیگر برای صرف شام به بیرون نمی‌روید. این کار به شما اجازه می‌دهد به چیزی که دوست دارید برسید و در عین حال از ولخرجی و افراط در این کار جلوگیری می‌کند. یکی دیگر از مراحل مهم برای دستیابی به هدف مدیریت منابع مالی خانواده این است که مقداری از حقوقتان را به‌طور خودکار کم کنید و کنار بگذارید تا آن را پس‌انداز کنید، این یک روش راحت برای ذخیره پول در هر ماه است. بسیاری از افراد با این تصور که چقدر از حقوق ماهانه‌شان در حساب بانکی آنها باقی مانده به راحتی به خرج کردن می‌پردازند. این در حالی است که اگر بخشی از این پول از دسترس خارج باشد مسلما برنامه‌ریزی برای خرج آن به راحتی امکان‌پذیر نیست.

اگر پولتان را نبینید، هیچ وقت خرجش نمی‌کنید.

گام دیگری که در این مسیر می‌توانید بردارید این است که به‌دنبال تغییر دادن شیوه زندگی خود به نحوی باشید که فکر می‌کنید می‌توانید پول بیشتری پس‌انداز کنید. از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید و سیگار کشیدن را ترک کنید. در این میان نکته قابل توجه آن است که به خاطر داشته باشید اگر از پول پس‌انداز تان فقط برای خرید استفاده کنید، هیچ‌وقت جلو نمی‌افتید. پول پس‌انداز شده‌تان را برای سرمایه‌گذاری یا برای روزهای اضطراری بگذارید. ضمن آنکه می‌توانید حساب پس‌انداز جداگانه شامل پس‌انداز اضطراری و پس‌انداز طولانی مدت برای خود ایجاد کنید.