چارهای برای آلودگی هوا در کلانشهرها
حسین ثنایینژاد
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد
هوا پاک بود و خاک و آب؛ و ما پاک و پاکیزه بر روی خاک راه میرفتیم و دست در آب میشستیم و سینه از هوای جانفزا پر میکردیم و با مدد ابر و باد و مه و خورشید در کنار سایر موجودات زنده زندگانی را با هم همزیستانه میزیستیم؛ تا اینکه سرمان سودای زیادهخواهی یافت و قناعت از کفمان رفت و صناعت چیره گردید به قصد لذت بیشتر و زحمت کمتر. صنعتی که کارهایمان را آسان کرد و نفسهامان را دشوار. سوختهای فسیلی را هر لحظه در حجم عظیمی دود کردیم و هم هوا آلوده ساختیم و هم خاک و آب را؛ چنین شد که شهرهایمان را دودی غلیظ در بر گرفت و ریههایمان انباشته از گازهای سمی و خطرناک شد.
حسین ثنایینژاد
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد
هوا پاک بود و خاک و آب؛ و ما پاک و پاکیزه بر روی خاک راه میرفتیم و دست در آب میشستیم و سینه از هوای جانفزا پر میکردیم و با مدد ابر و باد و مه و خورشید در کنار سایر موجودات زنده زندگانی را با هم همزیستانه میزیستیم؛ تا اینکه سرمان سودای زیادهخواهی یافت و قناعت از کفمان رفت و صناعت چیره گردید به قصد لذت بیشتر و زحمت کمتر. صنعتی که کارهایمان را آسان کرد و نفسهامان را دشوار. سوختهای فسیلی را هر لحظه در حجم عظیمی دود کردیم و هم هوا آلوده ساختیم و هم خاک و آب را؛ چنین شد که شهرهایمان را دودی غلیظ در بر گرفت و ریههایمان انباشته از گازهای سمی و خطرناک شد. آلودگی هوا امروز یکی از مهمترین و خطرناکترین مشکلات شهرهای بزرگ است؛ این آفت زندگی مدرن به خصوص در فصل زمستان هر ساله کار را بر کلانشهرنشینان سخت میکند و باعث بیماریها و نیز مرگ و میرهای ناخواسته انبوهی در این جماعت میشود؛ اگرچه عامل آلودگی منبع مولد آن است اما شرایط جوی خاصی باعث تشدید آلودگی هوا میشوند که در این یادداشت به آنها میپردازیم.
در دو حالت آلودگیهایی که ما وارد جو میکنیم در لایه مجاور زمین باقی مانده و باعث افزایش غلظتش در هوایی میشود که ما در آن نفس میکشیم. حالت اول استقرار سامانه پرفشار در یک منطقه است؛ سامانه پر فشار به حالتی از جو گفته میشود که با حرکت در امتداد افق از هر سو به سمت یک منطقه معین فشار هوا به آن سمت افزایش مییابد؛ چنین وضعیتی از تغییر فشار البته در مقیاس شعاعی بسیار بزرگ صدها کیلومتر رخ میدهد؛ آلودگیهای زمستانه شهر تهران حاصل استقرار چنین سامانهای بر روی نواحی مرکزی و شمالی فلات ایران است.
متاسفانه برخی از این سامانهها دو تا سه هفته بر روی منطقه باقی میمانند؛ حرکت عمودی هوا در سامانههای پرفشار نزولی است؛ یعنی هوا آرام آرام از طبقات بالا به سمت زمین حرکت میکند؛ این جریانهای آرام نزولی هوا باعث میشوند هوایی را که ما خود آلودهایم به طبقات بالاتر صعود نکرده و همچنان در نزدیکی سطح زمین و در همان محیطی که نفس میکشیم باقی بمانند در نتیجه هر روز که از استقرار این سامانه بگذرد بر غلظت آلودگی افزوده میشود؛ آلودگیهای دراز مدت زمستانه تهران عموما حاصل چنین فرایندی است.
حالت دوم وقوع پدیده وارونگی دماست؛ در شرایط طبیعی دمای هوا با افزایش ارتفاع کاهش مییابد اما در شبهای سرد و آرام که آسمان بدون ابر و صاف باشد سطح زمین گرمای بیشتری از دست داده و باعث میشود هوای نزدیک به سطح نیز از لایههای بالاتر سردتر شود که به این حالت وارونگی دما گفته میشود. وقتی وارونگی دما رخ دهد چون هوای سرد که سنگینتر است در لایههای زیرین قرار میگیرد و هوای گرم و سبک در لایههای بالاتر، در نتیجه هیچ حرکت صعودی هوا وجود نخواهد داشت و آلودگیهایی که وارد هوا میشوند در همان نزدیک سطح زمین باقی میمانند و هر لحظه بر غلظتشان افزوده میشود اما وارونگی دما پس از طلوع خورشید ضعیف شده و به تدریج تا ساعاتی قبل از ظهر از بین میرود؛ به تبع آن آلودگی هوا با شروع حرکت صعودی در داخل جو به لایههای بالاتر منتقل و از غلظت آن بر روی شهرها کاسته میشود.
آلودگی هوای تهران حاصل هر کدام از دو حالت فوق است و بدترین آلودگیها زمانی است که در زمان استقرار سامانه پرفشار وارونگی هم رخ دهد؛ در هر صورت آلودگی هوا در ساعات اولیه صبح به بیشترین مقدار خود میرسد و با بلند شدن آفتاب از مقدار آن کاسته میشود؛ در مشهد اما عموما آلودگیهای جوی ناشی از پدیده وارونگی دماست. برای تغییر وضعیت در استقرار سامانههای کم فشار هیچ راهحل عملی وجود ندارد زیرا این سامانهها آنقدر عظیم هستند و تحت تاثیر عوامل مختلف، که بشر هیچ گونه کنترلی بر وقوع و تغییر آنها نمیتواند داشته باشد؛ وقوع وارونگی را نیز چاره نیست اما میتوان فعالیتهایی را که به صورت دورهای در طول شبانهروز انجام میشوند، به گونهای با وقوع آن تنظیم کرد که اثرش به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
بنابراین یکی از راهحلهای اورژانسی برای کاهش تاثیر آلودگی هوا بر ساکنان شهرهای بزرگ این است که پس از تشخیص وارونگی هوا که با اندازهگیریهای رادیو سوندی در ایستگاههای هواشناسی به سادگی قابل تعیین است، زمان رسمی آغاز به کار روزانه دو ساعت به تاخیر افتد؛ این تاخیر باعث خواهد شد به دلیل کاهش تردد وسایل نقلیه در شهر میزان تولید آلودگی در ساعاتی که بیشترین غلظت وجود دارد کاهش یابد و علاوه بر آن در این مدت وارونگی دما از بین رفته و در نتیجه میزان آلودگی شروع به کاهش نماید؛ علاوه بر این با اعلام حالت هشدار در شبهای وقوع وارونگی باید از مردم درخواست شود تا منابع آلودهکننده هوا را تا جایی که ممکن است کمتر استفاده کنند.
ارسال نظر