شدت بحران باید برای مردم توصیف شود
کمبود آب آشامیدنی سالم و بهداشتی یکی از چالش‌های اصلی بسیاری از جوامع به‌ویژه کشورمان است. بر اساس آمار رسمی وزارت نیرو در حال حاضر بیش از ۵۱۷ شهر از کشور در مرحله تنش آبی هستند که یکی از راهکارهای مواجهه با این مشکل و عبور از آن استفاده از سیستم‌های دوگانه توزیع آب و جداسازی آب شرب از مصارف غیرشرب است. یکی از این شهر‌ها که قرار است در اولویت اجرای چنین طرحی قرار گیرد، شهر مشهد است. دکتر سیدامیرحسین قاضی‌زاده هاشمی در همین خصوص گفت: از آن جهت که در شهر مشهد با کمبود شدید منابع آبی مواجه هستیم، چاره‌ای جز اجرای چنین طرح‌هایی نداریم.
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی گفت: در یکی از طرح‌های مطرح شده قرار است آب شرب به‌صورت بسته‌بندی میان مردم شهر مشهد و از طریق مراکز بسته‌بندی آب نوشیدنی، توزیع شود. بنابراین زیرساخت‌ها برای اجرای این طرح در شهر مشهد وجود دارد اما نکته‌ای که در اینجا اهمیت دارد این است که باید برای اجرای این طرح، ابتدا در میان تمامی اقشار جامعه فرهنگ‌سازی صورت گیرد. یعنی کاملا برای مردم شدت این بحران توصیف شود و مردم به‌طور کامل در جریان مشکل کمبود آب مشهد قرار گیرند و فرهنگ صرفه‌جویی برای مردم جا افتد تا در ‌‌نهایت مسوولان بتوانند با کمک مردم و با کمترین مشکل این پروژه را راه‌اندازی کرده و به نتیجه برسانند.
وی تاکید کرد: باتوجه به این مساله که در این طرح پیشنهادی آب‌های شرب باید در بسته‌بندی و رایگان میان مردم توزیع شود، در مراحل اولیه هزینه بالایی دارد. از بسته‌بندی تا توزیع رایگان آن همگی با هزینه همراه است. مراکز خودکار توزیع آب مانند شهر قم که مردم به‌صورت شارژی آب دریافت می‌کردند، در شهر مشهد هم قرار است آب را به‌صورت بسته‌بندی در اختیار مردم قرار دهند که همین امر هزینه‌های بالایی را در پی دارد. قبلا ما تجربه این کار را در قم داشتیم و همین تجربه می‌تواند به پیشبرد هر چه بهتر این پروژه کمک کند. آن طرح در شهر قم موفق عمل کرد و امیدواریم با توجه به بحران آب در مشهد، این طرح در مشهد هم پاسخگوی نیاز مردم باشد. وی افزود: باید تاکید کنم از آن جهت که در شهر مشهد با کمبود شدید منابع آبی مواجه هستیم چاره‌ای جز اجرای چنین طرح‌هایی نداریم چون ما مجبور هستیم با توجه به شدت این مشکل، مقداری مصرف آب را کنترل کنیم. در واقع باید گفت سیستم اجرایی چاره‌ای جز اجرای طرح‌های این چنینی ندارد و نمی‌تواند به غیر از این آب را تامین کند و طبیعتا اجرای چنین طرح‌هایی تنها به خاطر مردم انجام می‌گیرد و در ‌‌نهایت به نفع مردم است. اگر این طرح اجرا نشود، با توجه به میزان ذخایر آبی این شهر، در ‌‌نهایت مشکل کمبود آب روز به روز شدت گرفته و در آینده مشکلات جدی ایجاد خواهد کرد.
قاضی‌زاده تاکید کرد: می‌شود برای اجرای هر چه بهتر این پروژه‌ها، بخش خصوصی را هم به‌کار گرفت. البته به شرط آنکه منابع مالی آن را دولت تامین کند چون اگر قرار باشد بخش خصوصی خود هزینه‌ها را تامین کند، هزینه بسیار زیاد می‌شود و پول زیادی باید از مردم دریافت کنند که این مساله به نظر مناسب نیست. پس با توجه به هزینه‌های بسیار بالای اجرای این طرح، در صورت همکاری دولت در مسائل مالی، بخش خصوصی هم می‌تواند به عنوان مجری وارد این طرح شده و در اجرا و به ثمر رساندن آن کمک کند.
وی در پایان گفت: در ‌‌نهایت باید گفت به‌دلیل شرایط خاص شهر مشهد در مورد منابع آبی، راهکار دیگری در خصوص حل این بحران وجود ندارد و اگر این طرح با برنامه‌ریزی و سرعت عمل پیش رود، قطعا می‌تواند مشکل کمبود آب را حل کند و گرنه روز به روز بر شدت این بحران افزوده خواهد شد.