بر قضاوت‌های گمراه کننده برخورد اول غلبه کنید؟
مترجم: محمدعلی محمدی
ma_muhammadi@yahoo.com
به نظر عموم مردم بسیاری از مقالات برای اینکه باورپذیر باشد باید این جمله را ذکرکنند؛ «براساس یافته‌های علمی». من بیش از ۳۵ سال است که با هزاران متقاضی کار به‌صورت انفرادی مصاحبه کرده‌ام و همچنین به‌عنوان عضو در تیم‌های مصاحبه حضور داشته‌ام و امتیازات کسانی را که در مصاحبه مردود شده‌اند را مورد مطالعه قرار داده‌ام. من نتایج حاصل از این کار را به‌صورت نتایجی حاصل از استقرا می‌دانم. شاید استقرا علم باشد، اما شما اسم آن را هرچه می‌خواهید بگذارید؛ فرضی که در این مقاله می‌خواهد بر مبنای آن موضوع بحث را تبیین کند کاملا صحیح است. افراد بر اساس اولین برخورد بلافاصله در مورد دیگران قضاوت می‌کنند.
یافته‌های بزرگ
اگر شما جذاب، خوش برخورد، مصمم و خوش صحبت، باشید در مصاحبه عملکرد بهتری را خواهید داشت تا اینکه دستپاچه، بد لباس، کم حرف باشید. در سال ۱۹۷۲ از من خواسته شد که در یک تیم مصاحبه این چهار ویژگی مثبت را که اشاره کردم مورد بررسی قرار دهم. تقریبا ۱۰ سال برای من طول کشید تا اینکه متوجه شوم این ویژگی‌ها که مبتنی بر اولین برخورد است یک پیش‌بینی‌کننده بسیار ضعیف از عملکرد افراد است.

مساله:اگر ما از کسی خوشمان بیاید فرض را بر این می‌گیریم که او توانا است و سوالاتی را از او می‌پرسیم تا قضاوت اولیه خود را تایید کنیم. اگر هم از کسی خوشمان نیاید در همان برخورد اول سوالاتی را می‌پرسیم که اثبات کننده عدم توانایی فرد است. این چنین است که پیشداوری ما تبدیل به واقعیت‌ها می‌شود و واقعیت - همان‌گونه که ناقص به نظر می‌رسد_ به تصمیمات اشتباه در استخدام می‌انجامد.با فرض چنین موقعیتی، اینجا به تعدادی از موارد اشاره می‌شود که به کاهش تصمیمات نادرست استخدام که به واسطه بیش ازحد ارزش‌گذاری کردن برخورد اول رخ می‌دهد، کمک می‌کند.چگونه مصاحبه‌کنندگان می‌توانند اشتباهات استخدام را که بر اساس قضاوت اولیه اتفاق می‌افتد به حداقل برسانند

30 دقیقه صبر کنید : از یک روند از پیش طراحی شده و مصاحبه ساختار یافته استفاده کنید در شروع همان روش را برای نامزد‌ها پیاده کنید. چه اینکه از آن فرد خوشتان آمده باشد یا نیامده باشد. اگر شما حداقل ۳۰ دقیقه صبر کنید بی‌آنکه در ذهن تان حتی اندکی به سمت بله یا نه تصمیم بگیرید خطای مصاحبه را حداقل به میزان ۵۰ درصد کاهش داده‌اید

با نامزد‌ها مانند مشاوران برخورد کنید:با مشاوران معمولا راجع به توانایی‌شان در انجام کار دغدغه داریم نه اینکه چقدر دوست داشتنی هستند یا نه. با چنین برخوردی با نامزد‌ها توانایی و عملکرد آنها به‌صورت طبیعی بررسی می‌شود پیش از آنکه شخصیت یا نحوه توضیح دادنش بررسی شود.

از منطق وارونه استفاده کنید:معمولا ما از افرادی که در نگاه اول ازآن‌ها خوشمان می‌آید سوالات آسان می‌پرسیم و از کسانی که خوشمان نمی‌آید سوال سخت. با مبارزه با چنین ذهنیتی و با وارونه عمل کردن شما خطای اولین برخورد را خنثی می‌کنید.

برخورد اول را در آخر مصاحبه ارزیابی و اندازه‌گیری کنید:صبر کنید تا آخر مصاحبه تصمیم بگیرید آیا نگاه اول به نامزد به عملکرد کاری کمک می‌کند یا نه. اگر شما بی‌طرف بمانید متوجه خواهید شد که حداقل نیمی از افرادی که در نگاه اول از آنها خوشتان آمده به آن خوبی که ابتدا فکر می‌کردید نیستند و از آن بهتر اینکه آنها که در ابتدا نظر شما را جلب نکردند نیز ضعیف نیستند. افراد جویای کار نیز می‌توانند با این کار‌ها آسیب برخورد اول را کاهش دهند.

در صورت امکان، اول تماس تلفنی داشته باشید:تا به اصطلاح یخ شروع را بشکنید. از تماس تلفنی استفاده کنید در این تماس در مورد چالش‌های اساسی کار و تجربیات مرتبط خود در این زمینه صحبت کنید. وقتی شما به مصاحبه دعوت می‌شوید بر اساس کارنامه و عملکرد گذشته خود، اثر برخورد اول کمتر می‌شود.

آنچه را به عهده تان است انجام دهید:مطمئن شوید که به‌طور کامل پروفایل لینکدین کسی را که با او مصاحبه دارید به دقت مطالعه کرده‌اید. آخرین اخبار مربوط به شرکت را به‌طور کامل مطالعه کنید مطالب نوشته شده روی تابلوی اعلانات شرکت را بخوانید و درخواست‌های همکاری شرکت در حوزه‌های دیگر را هم بررسی کنید. به‌منظور اینکه بفهمید بزرگ‌ترین نیاز‌های استخدامی شرکت در چه بخش‌هایی است. اگر سوالات تان را با چاشنی این اطلاعات ترکیب کنید مصاحبه‌کننده زیاد به برخورد اول وزن نخواهد داد و بیشتر اطلاعات شما را محک خواهد زد.

سوالات خردمندانه را بلافاصله بپرسید:تا آنجا که سوالات شما مربوط به‌کار می‌شود و خردمندانه باشد مصاحبه کننده به دیدگاه و نظرات شما احترام می‌گذارد اما بیش از حد سوال نکنید. سوالاتی که بر پایه عملکرد هستند معمولا ذهنیت منفی برخورد اول را کمرنگ می‌کنند.

استرس خود را با آماده بودن کاهش دهید:پاسخ این موارد را پیش از مصاحبه آماده و مرور کنید. خلاصه‌ای از پیشینه خود در کار و تحصیل ارائه دهید. به موارد اساسی که به‌عنوان هدف برای رشد و پیشرفت خود در نظر گرفته‌اید اشاره کنید. مهارت‌های اولیه‌ای را که آن کار نیاز دارد فرا بگیرید و سوالات خود را از قبل آماده کنید.