مترجم: مریم رضایی وب‌سایت یک شرکت چه هدفی را دنبال می‌کند؟ آیا شرکت اپل در وب‌سایت خود تلاش می‌کند به خریداران احتمالی iPhone 6، به متقاضیان کار برای پیوستن به نیروی کار 80 هزار نفری این شرکت در سراسر دنیا یا به سرمایه‌گذاران اطلاعات بدهد؟ شرکت نفت بریتیش پترولیوم (BP) چطور؟ آیا این شرکت توانسته بحران نشت نفت در خلیج مکزیک در سال 2010 را پشت سر بگذارد، یا منتقدین هنوز آن را به دلیل ناتوانی در تعمیر تاسیسات تخریب شده سرزنش می‌کنند؟ شرکت‌ها دوست دارند چه نوع پیامی را به کارمندان خود بدهند؟ آنها چگونه باید در رسانه‌ها در دسترس باشند؟ طبق اعلام موسسه مشاوره «باون کرگز» (Bowen Craggs) که به شرکت‌ها در مورد چگونگی توسعه اثرگذاری حضور اینترنتی آنها مشاوره می‌دهد، همه مواردی که ذکر شد اهمیت دارند. چالشی که شرکت‌ها در این زمینه دارند این است که در همه جبهه‌ها حضور فعالی داشته باشند. آنها باید حضور خود را در کامپیوترها، تبلت‌ها و گوشی‌های هوشمند به حداکثر برسانند و پیامی را منتقل کنند که شفاف، مفید و خوش‌بینانه باشد. همچنین شرکت‌ها باید در مورد میزان صرف انرژی خود در دیگر کانال‌های اینترنتی مانند فیس‌بوک، LinkedIn و یوتیوب تصمیم‌گیری کنند.
موسسه «باون» از سال ۲۰۰۷ اثرگذاری اینترنتی شرکت‌ها را با شاخصی سالانه سنجیده است. در این تحقیق، وب‌سایت و دیگر پایگاه‌های اینترنتی ۷۸ شرکت بزرگ که تقریبا یک سوم آنها از آمریکا، یک سوم از اروپا و بقیه از دیگر نقاط دنیا انتخاب شده‌اند، مورد بررسی قرار می‌گیرد. سپس این شرکت‌ها در هشت دسته‌بندی مختلف که نحوه پوشش آنها را در خدمات‌رسانی به سرمایه‌گذاران، متقاضیان کار، مشتریان، رسانه‌ها و جامعه دربرمی‌گیرد، رتبه‌بندی می‌شوند. همچنین میزان اثرگذاری ساختار اصلی سایت شرکت، شفافیت پیام‌هایی که منتقل می‌شود و سهولت ارتباط مردم با داخل شرکت و اینکه چقدر به سوالات آنها پاسخ داده می‌شود، مورد سنجش قرار می‌گیرد. بر این اساس، امسال وب‌سایت شرکت نفت جهانی «رویال داچ شل» که در بیش از ۵۰ کشور دنیا فعال است و سایت خود را در این کشورها مدیریت می‌کند، در صدر قرار گرفته‌ است. دیوید باون، مشاور ارشد موسسه باون می‌گوید «ممکن است عجیب به نظر برسد، اما بسیاری از شرکت‌ها از عهده این کار برنمی‌آیند.» قسمت «تغییر مکان» (Change Location) در سایت شل به راحتی در گوشه بالا و سمت چپ صفحه اصلی یافت می‌شود که با کلیک روی آن می‌توانید کشور مورد نظری را که شل در آن فعالیت می‌کند، انتخاب کنید.
دیگر بخش‌های سایت شل نیز خوب و حرفه‌ای طراحی شده است، به طوری که بر نوآوری و مسوولیت‌پذیری زیست‌محیطی تاکید دارد؛ موضوعی که این روزها برای شرکت‌های انرژی ضروری است. از دیگر ویژگی‌های وب‌سایت شرکت شل آن ‌گونه که موسسه باون می‌گوید این است که محتوای آن به صورت مجله مانند است و مقاله‌هایی با عنوان‌های جذاب در آن قرار داده شده است.وب‌سایت شرکت ENI، شرکت نفت دولتی ایتالیا، در جایگاه دوم قرار گرفته است. این شرکت وب‌سایتی تماما جذاب دارد که جست‌وجو در آن آسان است و عکس بسیار زیبایی در بالای صفحه اصلی قرار داده که هر از گاهی آن را عوض می‌کند. موسسه باون دسترس‌پذیری محتوا را از طریق لینک پرتقالی رنگ مورد تحسین قرار داده است. وب‌سایت ENI همچنین موضوعاتی مانند کنترل داخلی و سیستم‌های مدیریت ریسک را به شکل نمودار و متونی قرار داده که با یک کلیک می‌توان جزئیات آنها را مشاهده کرد.
در رتبه‌بندی موسسه باون، وب‌سایت شرکت نستله جایگاه سوم را دارد. نستله با قرار دادن لینکی که عکس نزدیک یک مادر را در حالی که کودک خندان خود را در آغوش گرفته نشان می‌دهد و زیر آن نوشته شده «شیر مادر بهترین است»، با چالش همیشگی خود مبنی بر تولید شیرخشک روبه‌رو شده است. این شرکت همچنین دیگر سوءتفاهمات مطرح شده در مورد بطری‌های آب معدنی را در وب‌سایت خود برطرف کرده است.
وب‌سایت شرکت بریتیش پترولیوم که موسسه باون سال گذشته آن را در رتبه اول قرار داده بود، امسال به جایگاه هشتم تنزل کرده است. باون معتقد است طراحی سایت این شرکت چندان مطلوب کاربران نیست، اما همچنان به دلیل حضور اینترنتی فعال و اطلاعات خوبی که در مورد بازسازی فاجعه نشت نفت در خلیج مکزیک ارائه می‌کند، مورد تحسین باون قرار دارد. کار دیگری که بریتیش پترولیوم انجام داده، داشتن صفحه‌ای فعال در فیس‌بوک است که در آن به انتقادهای مداوم در مورد این فاجعه پاسخ می‌دهد. به گفته دیوید باون، «برای شرکتی که هنوز به شدت مورد حمله قرار می‌گیرد، این کار بسیار خوبی است.»
از جمله شرکت‌هایی که وب‌سایت آنها مورد انتقاد موسسه باون است، می‌توان شرکت اپل را نام برد. اپل با اینکه وب‌سایتی مرتب و جذاب برای خریداران کامپیوتر و لوازم آن دارد، اما همچنان در انتشار اخبار خود ضعیف عمل می‌کند.
آمار جالب دیگری که باون منتشر کرده این است که 89 درصد ترافیک سایت شرکت‌ها هنوز مربوط به لپ‌تاپ‌ها و کامپیوترهای رومیزی است و تنها 8 درصد آن به ابزارهای موبایل و 4 درصد به تبلت‌ها اختصاص دارد. دیوید باون می‌گوید: «دلیل این آمار این نیست که ابزارهای صفحه کوچک اهمیت ندارند، بلکه به این دلیل است که ابزارهای صفحه بزرگ اهمیت بیشتری دارند. وقتی افراد می‌خواهند کار کامپیوتری پیچیده‌ای انجام دهند، راحت‌تر این است که از صفحات بزرگ‌تر استفاده کنند.» به عبارت دیگر، وقتی می‌خواهید در وب‌سایت‌های BP یا اپل به دنبال کار بگردید، از گوشی هوشمند یا تبلت استفاده نمی‌کنید. موسسه باون 10 وب‌سایت شرکتی برتر دنیا را به ترتیب زیر رتبه‌بندی کرده است:


رویال داچ‌شل
pic1
وب‌سایت شرکت جهانی شل در کل عملکرد خوبی دارد، از جمله لینک‌هایی که برای ارتباط با ۵۰ وب‌سایت این شرکت در کشورهای مختلف دنیا قرار داده و همه آنها طراحی‌هایی متناسب با سایت اصلی دارند. شل در وب‌سایت خود مثل بسیاری از شرکت‌های انرژی دنیا بر کارآیی و ثبات تاکید دارد.



ENI
pic2
شرکت نفت و گاز ایتالیایی ENI سایتی یکدست و جذاب دارد. سایت ENI لینک مشخصی برای نظارت شرکتی دارد که با برداشت رایج در مورد اغلب شرکت‌های ایتالیایی مبنی بر قربانی کردن کیفیت در برابر پول، مقابله می‌کند. طراحی این سایت شفاف و جست‌وجو در آن آسان است.




نستله
pic۳
این شرکت سوئیسی تولیدکننده مواد غذایی در مورد تحمیل شیرخشک به مادران در کشورهای در حال توسعه به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است. اما نستله تلاش می‌کند با تاکید بر اقدامات مثبتی که در این زمینه انجام داده با اطلاعات منفی مقابله کند. همچنین این شرکت به جنجال آب معدنی در وب‌سایت خود به طور مستقیم واکنش نشان داده و لینک پرسش و پاسخ «پیتر برابک لتما»، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سابق نستله را مبنی بر عمومی ندانستن مصرف آب آشامیدنی قرار داده است.



یونیلور
pic۴
این شرکت کالاهای مصرفی، بیش از 60 سایت در کشورهای مختلف را به طور همزمان و با انسجام و یکنواختی کامل مدیریت می‌کند. همچنین تلاش‌های خیریه این شرکت، مانند حمایت از «روز جهانی غذا» در وب‌سایت مشخص شده است.




زیمنس
pic5
این شرکت مهندسی و الکترونیکی به اتهام پرداخت رشوه وجهه‌ای منفی پیدا کرده بود. به منظور مقابله با این رسوایی، زیمنس تعدادی فیلم‌ساز را استخدام کرده تا فیلم‌های کوتاه پراحساسی برای نشان دادن اثر تکنولوژی این شرکت و حمایت آن از موسسات غیرانتفاعی بر توسعه زندگی، تهیه کنند و این فیلم‌ها را در وب‌سایت خود به نمایش می‌گذارد.



روشه
pic6
صفحه اصلی وب‌سایت این غول پزشکی و دارویی سوئیسی متشکل از فیلم‌هایی در مورد افرادی است که بیماری‌های جدی و خطرناکی مانند آلزایمر، حمله قلبی و سرطان استخوان دارند. همچنین در سایت روشه بخش جذابی در مورد تاریخچه این شرکت از سال ۱۸۹۶ وجود دارد.



بریتیش امریکن توباکو
pic7
این شرکت بریتانیایی تولیدکننده توتون و تنباکو که برندهای سیگار معروف مانند کنت و دان‌هیل را تولید کرده، به هیچ وجه محصولاتش را در سایت خود تبلیغ نمی‌کند. پیام سایت در عوض این است که این شرکت قصد دارد با کارهای نوآورانه‌ای مانند سیگارهای الکتریکی آسیب‌های سیگار را کمتر کند.


بریتیش پترولیوم
pic۸
مدت کوتاهی پس از فاجعه نشت نفت در خلیج مکزیک در سال 2010، بریتیش پترولیوم سایت خود را به مرجع انتشار اخبار در مورد تلاش‌هایی که برای مقابله با نشت نفت و پاکسازی خلیج صورت می‌گیرد، تبدیل کرد. در حال حاضر، بریتیش پترولیوم وب‌سایتی ساده برای جست‌وجوی آسان دارد و قسمتی را همچنان به اطلاع‌رسانی در مورد تلاش‌های احیای خلیج مکزیک اختصاص داده است.




SAP
pic9
سایت این شرکت نرم‌افزاری آلمانی مملو از اطلاعات انبوهی است که در عین حال می‌توان به راحتی آنها را مرور و جست‌وجو کرد. همچنین نواری در قسمت بالا تعبیه شده که شما را به آسانی به صفحه قبلی یا صفحه اصلی می‌برد.


نووارتیس
pic۱۰
این شرکت دارویی سوئیسی داستان‌‌های موفقیت جذاب از بیماران را در سایت قرار داده و به شکلی حرفه‌ای در مورد موضوعات مهم مانند آزمایش روی حیوانات از خود دفاع کرده است. بخش مسوولیت اجتماعی شرکتی نیز به طور کامل و شفاف در سایت ثبت شده است.