در نشست خبری شهردار مشهد مطرح شد؛
انتقادات تند مرتضوی از شورای عالی شهرسازی
دنیای اقتصاد، رها بخشایش- قصه از آنجا شروع شد که شورای عالی شهرسازی و معماری در تاریخ چهارم خرداد ماه مصوبهای ۱۰ بندی درباره بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی و بافت تاریخی شهر مشهد داشت که در یکی از بندهای این مصوبه آمده است تا زمان تصویب طرح بازنگری، هرگونه اقدام در بافت پیرامون حرم مطهر باید با استعلام از مشاور طرح بازنگری صورت گیرد و اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی به عنوان مسئول نظارت بر این امر معرفی شد؛ انتشار این مصوبه واکنشهایی را از سوی شهردار و اعضای شورای شهر مشهد به دنبال داشت.
دنیای اقتصاد، رها بخشایش- قصه از آنجا شروع شد که شورای عالی شهرسازی و معماری در تاریخ چهارم خرداد ماه مصوبهای ۱۰ بندی درباره بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی و بافت تاریخی شهر مشهد داشت که در یکی از بندهای این مصوبه آمده است تا زمان تصویب طرح بازنگری، هرگونه اقدام در بافت پیرامون حرم مطهر باید با استعلام از مشاور طرح بازنگری صورت گیرد و اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی به عنوان مسئول نظارت بر این امر معرفی شد؛ انتشار این مصوبه واکنشهایی را از سوی شهردار و اعضای شورای شهر مشهد به دنبال داشت.
شهردار مشهد اگرچه طی هفتههای گذشته در جلسات شورای شهر و حاشیه برنامههای مختلف به این اتفاقات واکنش نشان داده اما این بار در نشستی خبری که روز شنبه برگزار شد، انتقادات تند خود را صراحتا مطرح کرد. سیدصولت مرتضوی در این جلسه با اشاره به مصوبه ۱۰ بندی شورای عالی معماری و شهرسازی، گفت: در جلسه این شورا به ما گفته شد که مصوبهای وجود ندارد اما این ۱۰ بند در این جلسه تصویب شد؛ این تخلف است یا پروانه دادن به ساختمانی که بیشتر از حد مجاز ساخته میشود؟ هر دو تخلفاند اما کدام یک سنگینتر است؟ ما با زمینخواری و رانتخواری مبارزه کردیم؛ میزان صدور پروانههای تجاری در شهرداری مشهد ۸۵ درصد کاهش یافته است و این یعنی ۸۵ درصد میزان تخلفات کاهش پیدا کرده، آیا این موضوع مستحق تشویق است یا مستوجب تنبیه؟
تخلفات شهرداری را ثابت کنند
مرتضوی با بیان اینکه معاونت عمرانی استانداری و مدیرکل راه و شهرسازی باید جلسهای را برگزار کند و تخلفات شهرداری را به ما اثبات کنند، افزود: اگر تخلفی صورت گرفته، باید طبق روال در استان به آن پرداخته شود اما بدون طی این فرایند، استاندار را دور زدند و مسائل را در شورای عالی شهرسازی مطرح کردند؛ جایگاه شورای عالی شهرسازی در قانون مشخص است؛ در چارچوب وظایف این شورا به مصوبات آن عمل میکنیم اما قانونگریزی را از شورای عالی شهرسازی نمیپذیریم؛ به چه حقی بدون تصویب شورای شهر، طرحهای تفصیلی مشهد را در شورای عالی شهرسازی مطرح میکنند؟ قانون وجود دارد و هر کسی که تخلف کرده، باید پاسخگو باشد. شهردار مشهد در پاسخ به سؤالی در خصوص سردرگمی مدیریت شهری در مقوله مرتفعسازی در شهر مشهد، اظهار کرد: شهرداری باید بر اساس طرحهای مصوب عمل کند؛ در فرهنگ معماری و شهرسازی دو واژه طرحهای جامع و تفصیلی به چشم میخورد؛ به استناد قانون طرحهای جامع هر از گاهی توسط مشاور بازنگری و پس از تصویب در شورای شهر و شورای برنامهریزی استان باید به تأیید شورای عالی معماری و شهرسازی برسد. مرتضوی ادامه داد: طرح جامع مشهد تصویب شد و پس از تصویب، دبیرخانه شورای عالی معماری موظف به ابلاغ آن است؛ قرار شد استعلامهای لازم درباره آب مشهد، تقسیمات سیاسی در غرب مشهد و جمعیت این شهر گرفته و طرح جامع ظرف دو یا سه هفته پس از تصویب، ابلاغ شود؛ اکنون ۱۸ ماه از تصویب این طرح میگذرد اما هنوز ابلاغ نشده است و تا زمانی که طرح جامع ابلاغ نشود، ملاک عمل، طرح قبلی(پارت) خواهد بود.
سردرگمی مدیریت شهری
شهردار مشهد در خصوص طرحهای تفصیلی نیز خاطرنشان کرد: رسیدگی به این طرحها در صلاحیت شورای عالی معماری و شهرسازی نیست؛ طبق قانون، طرحهای تفصیلی بعد از تصویب در شورای شهر باید به تصویب کمیسیون ماده پنج در استان برسد؛ به دلیل تعلل در ابلاغ طرح جامع، نتوانستیم طرحهای تفصیلی را هم به تصویب برسانیم و تأخیر در ابلاغ طرح جامع باعث سردرگمی مدیران شهری شده است. مرتضوی در بخش دیگری از سخنان خود در واکنش به اظهارات سیدمحمد بهشتی، عضو پژوهشکده ثامن مشهد که گفته بود «دورانی بر شهر مشهد گذشته که سوداگران با اندیشههای سوداگرانهشان بافتهای تاریخی را تصرف، پرچم خود را به زمین کوبیدهاند »، گفت: از فردی که معتقد به کرسیداری در دانشگاههاست، انتظار میرود ادبیاتش موجب وهن به جایگاه علمی او نشود و برای او بار حقوقی و کیفری به دنبال نداشته باشد. وی با بیان اینکه بحث بلندمرتبهسازی در اطراف حرم و اصلاح این ساختمان، یکی از شعارهای اساسی مدیریت شهری است، افزود: یکی از اعتراضات مدیریت شهری به عدم ساماندهی ساختوسازهای پیرامون حرم بود و بنده بعد از انتصاب همواره به این موضوع اعتراض داشتم که هیچکس حق ندارد، حرم را در محاق قرار دهد و اطراف آن را پر از سیمان و آجر کند؛ اگر اختیار و توان مالی داشتم بعد از فضای قدسی حرم رضوی، تا ۳۶۰ درجه فاصله آن را خریداری و به فضای سبز تبدیل میکردم؛ اگر به جای سازههای زمختی که اطراف حرم ایجاد شده، آرامستان میساختیم، هم درآمد بیشتری داشت هم فضای معنوی ایجاد میشد.
شهردار مشهد با اشاره به اینکه طرح نوسازی بافت پیرامون اطراف حرم در دورانی که آقای مفیدی در استانداری مشغول بود به تصویب رسید، عنوان کرد: همچنین آقای بهشتی آن زمان در سازمان میراث فرهنگی مسئولیت داشت؛ دوستان تصور میکنند هنوز زمان انشا و شعار است؛ تصور میکنند پس از سه سال از دوران مسئولیت باید خود به جای پاسخگویی به مردم، شعار بدهند؛ بیایند بگویند در دوران تصدی خود چه کمکی به بافت پیرامون حرم رضوی کردهاند؟ سازمان میراث فرهنگی چقدر کمک کرده است؟ شهرداری مشهد بخش قابل توجهی از آثار تاریخی و فرهنگی اطراف حرم از قبیل خانه داروغه، خانه توکلی، خانه کرمانی و ... را تملک کرده است. وی سخنان بهشتی را غیرکارشناسانه خواند و از شنیدن آنها ابراز شرمندگی کرد و با بیان اینکه خود ایشان باید پاسخ مشکلات به وجود آمده را بدهند، تصریح کرد: از ابتدای اجرای طرح تا زمان تصدی ما حدود یک میلیون و ۲۵۳ هزار مترمربع پروانه در بافت پیرامون حرم صادر شده است؛ ما کمترین پروانه را صادر کردیم و تمام این پروانهها در چارچوب قانون بوده و حتی یک وجب تراکمفروشی نکردهایم.
تیم غوغاسالار در دولت!
مرتضوی با بیان اینکه این تیم غوغاسالار که بخشی از دولت را تصدی کرده، همواره فرافکنی میکند، افزود: این افراد در مسند قدرت هستند و نقش اپوزسیون را بازی میکنند؛ رئیس جمهور وعده کمک هزار میلیارد تومانی به بافت فرسوده اطراف حرم را داده بود، اما این قولها عملی نشد؛ استاندار خراسان رضوی نهایت تلاشش را در خصوص واسطهگری میان دولت و شهرداری انجام داده و جلسات متعددی برای احقاق حقوق شهرداری توسط استانداری انجام شد اما خروجی همه آن جلسات صفر بوده است. شهردار مشهد در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه رفتارها و سخنان سیاسی شما چقدر در بحث و جدلهای شکل گرفته میان شهرداری و شورای عالی شهرسازی تاثیرگذار بوده است، گفت: ما هیچوقت در اینگونه مباحث شروعکننده نبودیم، متاسفانه در یک جلسه داخلی، شورای عالی شهرسازی کل اسناد را در اختیار خبرگزاریها قرار داده است؛ باید برای مردم کار کرد، شعارهای سیاسی برای آنان نان و آب نمیشود، بعد از رسانهای شدن موضوع روزنامههای مربوط به اصلاحات مواردی را مطرح کردند و من صرفا در مقام پاسخگویی صحبت کردم.
ارسال نظر