در مورد پردازندهها بیشتر بدانید
CPU یا پردازنده را میتوان قلب تپنده یک دستگاه کامپیوتری معرفی کرد. پردازنده در واقع یکی از مهمترین قطعات سختافزاری است که بود و نبود یک دستگاه کامپیوتری بهطور مستقیم به آن بستگی دارد. هر چند که از نظر فیزیکی نبود هر یک از سختافزارهای اصلی رایانه، امکان فعالیت آن را مختل میکند، اما بیشک پردازنده مهمترین بخش یک کامپیوتر است و نسبت به سایر قطعات از اهمیت بیشتری برخوردار است. این قطعه سختافزاری که مسوولیت پردازشها را به عهده دارد، توسط شرکتهای متعدد و در نمونههای مختلفی تولید و عرضه میشود.
CPU یا پردازنده را میتوان قلب تپنده یک دستگاه کامپیوتری معرفی کرد. پردازنده در واقع یکی از مهمترین قطعات سختافزاری است که بود و نبود یک دستگاه کامپیوتری بهطور مستقیم به آن بستگی دارد. هر چند که از نظر فیزیکی نبود هر یک از سختافزارهای اصلی رایانه، امکان فعالیت آن را مختل میکند، اما بیشک پردازنده مهمترین بخش یک کامپیوتر است و نسبت به سایر قطعات از اهمیت بیشتری برخوردار است. این قطعه سختافزاری که مسوولیت پردازشها را به عهده دارد، توسط شرکتهای متعدد و در نمونههای مختلفی تولید و عرضه میشود.در هنگام خرید یک دستگاه کامپیوتر چه PC و چه لپتاپ توجه به پردازنده آن یکی از مهمترین نکات است. در مطلب زیر با معرفی پردازندههای مختلف و کارآیی آنها سعی میکنیم به شما برای خرید کمک کنیم.
کدام برند را انتخاب کنیم؟
یک CPU(Central Processing Unit) که گاهی اوقات آن را پردازنده (Processor) نیز مینامند؛ یکی از اجزای کامپیوترها است که فرامین را در آنها تفسیر و اطلاعات را مورد پردازش قرار میدهد. INTEL و AMDاز بزرگترین تولیدکنندگان پردازنده در جهان محسوب میشوند، اما در کنار این دو شرکت Qualcomm، NVIDIA،ای بیام و موتورولا نیز محصولاتی را روانه بازار کردند؛ بنابراین بهدلیل سلطه INTELو AMD در این بازار بیشتر در خصوص جزئیات و ویژگی این دو پردازنده صحبت
خواهیم کرد.
انتخاب از بین این دو برند کار چندان سختی نیست، کافی است گشتی در بازار بزنید یا از دوستان خود و تجربههایشان در خصوص استفاده از این دو پردازنده روی کامپیوترشان استفاده کنید. بسیاری از فعالان بازار یا افرادی که با کامیپوترهای مختلف کار کردهاند توصیهشان این است که دستگاهکامپیوتری بخریم که از پردازندههای اینتل در آن استفاده شده باشد. این گروه در پاسخ به چرایی این انتخاب این ادعا را مطرح میکنند که در استفاده طولانی مدت از پردازنده AMD ممکن است مشکلاتی برای شما ایجاد شود، برای مثال اغلب پردازندههای نسل قبل AMD در هنگام استفاده طولانی از کامپیوتر با هنگ کردن و خاموش شدن سیستم روبهرو میشدند؛ یعنی در استفاده طولانی این پردازنده گرم شده و دچار مشکل میشد. در مقابل پردازندههای اینتل توان پردازش وظایف موازی بیشتری دارند؛ در نتیجه توان پردازشی و سرعتشان بیشتر است. البته در کنار همه اینها پردازنده AMD در پردازشهای گرافیکی مثل بازیهای کامپیوتری عموما ۵ تا ۲۰ درصد کارآیی بهتری دارند.
در عین حال پردازندههای AMD در مقابل intel گاه بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان قیمت پایینتری دارند، ضمن آنکه هر نسل جدید اینتل عموما به خاطر تغییر سوکتهای خود به مادربوردهای جدیدتری نیاز دارند، درحالیکه پردازندههای AMD با مادربوردهای قدیمی هم تطبیق دارند و این؛ یعنی برای ارتقای کامپیوتر فعلی شما انتخاب راحتتری هستند.
پردازنده چندهستهای انتخاب کنید
پس از انتخاب برند پردازنده، بهتر است اطلاعاتی در مورد چند هستهبودن آن کسب کنید؛ چراکه آنقدر در بازار کامپیوتر یا در مطالب مختلف صحبت از دوهسته تا ۷ هستهای بودن یک پردازنده میشود که اگر سر رشتهای از تفاوت بین آنها نداشته باشید نمیدانید کدام یک با توجه به نیاز شما بهتر است.
تعداد هسته پردازنده کامپیوتر شما، نمایانگر قدرت پردازش اطلاعات توسط کامپیوتر شما خواهد بود. برای مثال قدرت پردازش، پردازندههای CORE i۷ بیشک بیشتر از پردازندههای core i۳ و core i۵ است و استفاده از نرمافزارهای پیچیده در پردازنده core i۷ بسیار آسانتر از سایر پردازندهها خواهد بود.
انتخاب پردازنده به هزینهای که شما برای خرید یک کامپیوتر در نظر گرفتید نیز بستگی دارد. در حال حاضر در بازار کامپیوتر شما با مدلهای گوناگونی از پردازنده مواجه میشوید. به عنوان مثال در بازار مدلهای سوکت نسبتا قدیمی LGA۷۷۵ برای پردازندههای سری Core۲، سوکت ۱۱۵۶ برای پردازندههای Core i۵ و برخی مدلهای Core i۷ و بالاخره سوکت ۱۳۶۶ برای پردازندههای پیشرفته سری Core i۷ وجود دارند. انتخاب از بین این مدلها کمی سخت است، برای انتخاب مورد مناسب باید با آنها
بیشتر آشنا شوید.
پردازندههای سری Core کمپانی اینتل در سه رنج مختلف به بازار ارائه شده است کف این مدلها کلاس Core i۳ سپس Core i۵ و در نهایت Core i۷ است. Core i۳ از منظرهای مختلفی با دو نمونه دیگر تفاوتهای زیادی دارد مثلا تکنولوژی Turbo Boost برای افزایش سرعت پردازنده به کمک یکی از هستهها و فناوری HTT در ایجاد هستههای مجازی، در ساختار Core i۳ها مشاهده نمی شود. به همین خاطر این مدل اینتل بیشتر مناسب کاربران است که انتظار زیادی از کامپیوتر ندارند و کاربرد کامپیوتر برای این کاربران نرمافزارهای سنگین و پیچیده نیست.
core i۵ و core i۷ هم با وجود شباهتهایی نسبت به هم، تفاوتهای اساسی با هم دارند مثلا Core i۵ها در هر دو فرم ۲ و ۴ هستهای برای سوکت ۱۱۵۶ تولید شده است، ولی Core i۷ها فقط ۴ و ۶ هستهای هستند که هم برای سوکت ۱۱۵۶ و هم برای ۱۳۶۶ تولید شده است.
Core i۵ها در دو مدل گوناگون تولید شده است، سری ۶۰۰ و سری ۷۰۰ ! سری اول «سری ۶۰۰» همگی ۲ هستهای است و بر پایه هسته Clarkdale تولید شده است. این دو مدل از فناوری HTT پشتیبانی میکنند. HTT تکنولوژی اختصاصی شرکت اینتل "HyperThreading Technology" است که در فرآیند انجام کارهای همزمان در یک لحظه (Parallelization Computing) کاملا بهبود یافته است. در این حالت سیستم عامل برای هر هسته فیزیکی در پردازنده دو هسته مجازی را آدرس دهی کرده که در این حالت کارهای قابل انجام را بین این هستهها تقسیم و سرعت انجام آنها را بالا میبرد. برای این روند سیستم عامل و پردازشگر باید از این تکنولوژی پشتیبانی کنند.
هماکنون ۶ پردازنده گوناگون در لیست Core i۵های سری ۶۰۰ اینتل وجود دارد که بین ۲/۳ تا ۶/۳ گیگاهرتز سرعت دارند، همه آنها دو هستهای هستند و با فناوری ۳۲ نانومتری تولید شدهاند. این مدلهای دارای یک خصیصه مشترک حافظه کش ۴ مگابایتی هستند. یک خصیصه بسیار جالب در در سری ۶۰۰ پردازندههای Core i۵، هسته گرافیکی جداگانهای است که در قالب این مدلها جاسازی شده، این هسته گرافیکی جداگانه در صورت پشتیبانی مادربورد از این فناوری، نیاز به استفاده از یک کارت گرافیک جداگانه را کاملا مرتفع ساخته است و کسانی که به گرافیک بالایی نیاز ندارند، انتخاب این مدل باعث کاهش هزینه نهاییشان خواهد شد.
اما سری ۷۰۰ پردازندههای Core i۵، با چهار هسته پردازشی بر پایه پلتفرم Lynnfileld؛ این سری از پردازشگرها با احتساب تعداد هستهها تا حدودی از مدلهای سری ۶۰۰ ارزان ترند، مدلهای چهار هستهای سری ۷۰۰ اغلب با قیمت مشابه مدلهای دو هستهای سری ۶۰۰ بهفروش میرسد. ۳ مدل حاضر در این خانواده که دارای سرعتهای ۶۶/۲، ۴/۲ و ۸/۲ گیگاهرتز هستند همگی چهار هستهای و با تکنولوژی ۴۵ نانومتری ساخته شدهاند و دارای هشت مگابایت حافظهکش هستند، اما دو نکتهای که سری ۷۰۰ را در رده قیمتی پایینتری نسبت به دو هسته ایهای سری ۶۰۰ قرار داده است نبود فناوری HTT در این مدلها و حذف هسته گرافیکی جداگانهای است.
مصرف انرژی بالاتر به علت تغییر هسته و فناوری ساخت ۴۵ نانومتری سری ۷۰۰ در مقابل ۳۲ نانومتری سری ۶۰۰ یکی از دلایل بالا بودن قیمت آنها است. در یک مقایسه ساده در حال حاضر پردازنده دو هستهای Core i۵ ۶۵۰ با فرکانس ۲/۳ گیگاهرتز و پردازنده ۴ هستهای Core i۵ ۷۵۰ با فرکانس ۶۶/۲ گیگاهرتز هر دو قیمتی کاملا مشابه و تقریبا قیمتی حدود ۲۱۵ هزار تومان است. اعمال قابلیت Turbo Boost برای حداکثر فرکانس با فقط یک هسته فرکانس دو پردازندههای بالا را به ترتیب به ۴۶/۳ و ۲/۳ گیگاهرتز افزایش میدهد. مصرف انرژی در این دو پردازشگر به ترتیب ۷۳ و ۹۵ وات است که به روشنی گویای مصرف بالای سری ۷۰۰ است.
با ورود پردازنده Core i۷ به میدان انتخاب مقداری سختتر خواهد شد Core i۷ مثل مدلهای قبلی در دو حالت ارائه شد، مدلهای سری ۸۰۰ و مدلهای سری ۹۰۰ ! موضوع زمانی جالب میشو د که مدلهای سری ۸۰۰ با هسته Lynnfield همان مدلهای چهار هستهای سری ۷۰۰ از پردازندههای Core i۵ است که در فرکانسی بالاتر با قابلیت HyperThreading مجهز شده است، اما موضوع بسیار جالب توجه دیگر اینجا است که امکان انجام ۸ پردازش همزمان در این مدل اینتل وجود دارد.
اما آخرین انتخابی که میتوانید داشته باشید؛ پردازندههای اینتل در سری ۹۰۰ از خانواده Core i۷ با هسته Blommfield ! است. این مدل در دو گروه چهار و شش هستهای تولید شده است، قیمت مدلهای این گروه بهصورت پلکانی افزایش پیدا میکند تفاوت قیمت بین مدل ۹۳۰ و ۹۵۰ بسیارکم است تفاوت مبلغی حدود سیصد هزار ریال، اما مدل ۹۷۰ تفاوت قیمت بسیار بالایی نسبت به این دو مدل دارد تفاوتی بیش از چهار میلیون ریال. استفاده از این مدلهای هزینههای بالایی را برای شما خواهد داشت همچنین باید از مادربوردهای چیپ ست LGA۱۳۶۶ منطبق با این پردازنده استفاده کنید که قیمت این مادربوردها با سایر مادربوردها بسیار زیاد است.
در نهایت کدام را بخرید؟
کاربرانی که دوست ندارند هزینه زیادی را پرداخت کنند و همچنین نیازشان به کامپیوتر برای انجام کارهای غیرگرافیکی و انجام بازی است پیشنهاد میکنیم که سری هفت پردازندههای Core i۵ را انتخاب کنند. برای کاربران گرافیکی و علاقهمندان بازیهای گرافیکی با بودجه نسبتا محدود؛ پردازندههای سری ششم Core i۵ مناسب است. همچنین برای کاربرانی که به یک پردازشگر قدرتمند نیاز دارند سری ۸۰۰ پردازندههای Core i۷ بهترین گزینه میتواند باشد. در نهایت؛ اما برای کاربرانی که کارهای گرافیکی سنگین انجام میدهند و دستشان در صرف هزینه نیز باز است مدلهای ۶ هستهای سری ۹۰۰ از Core i۷ را پیشنهاد میکنیم.
همچنین باید بگوییم مدلهای مشابهی با قیمت پایین با برند AMD هم در بازار موجود است که میتوانید با توجه به شرایط و نیاز خود آنها را انتخاب کنید.
ارسال نظر