مسیر اقتصاد ایران پس از توافق
این قسمت از نشریه (ویکند) قبل از حصول نهایی توافق هسته ای بین ایران و 1+5 آماده سازی شده است ، لذا برخی عبارات و جملات در مورد حصول توافق مردد و ابهام آلود است ، اما بدیهی است که این امر بر پیش بینی های اقتصادی کارشناسان ویژه نامه تاثیری ندارد . در حالی ایران، آمریکا و پنج قدرت جهانی به‌دنبال دستیابی به یک توافق جامع هسته‌ای هستند که ممکن است لغو تحریم‌های ایران را در پی داشته باشد. چند روز پیش خبرگزاری رویترز نشستی جهانی ترتیب داد و از تحلیلگران، اقتصاددانان و شخصیت‌های دانشگاهی دعوت به عمل آمد تا درخصوص این مذاکرات و تبعات لغو تحریم‌ها به سوالات پاسخ دهند.
اولین پرسش مطرح شده در نشست خبرگزاری رویترز درخصوص زمان برداشته شدن تحریم‌های ایران بود که ریچارد نفیو از نظریه پردازان وضع تحریم‌های ایران و مدیر برنامه‌های مرکز «گلوبال انرژی» در دانشگاه کلمبیا در نیویورک، گفت: «فکر می‌کنم تراکنش‌های بین‌المللی مالی با ایران که شامل نهادهای آمریکایی می‌شود احتمالا اوایل ۲۰۱۶ امکان‌پذیر باشد.» وی در ادامه افزود: «پیش‌بینی من این است که برخی از این تراکنش‌ها در اوایل سال ۲۰۱۶ آغاز شود، اما دیگران نسبت به این اقدام تمایل کمتری خواهند داشت و درخصوص بانک‌های بزرگ، سال‌ها زمان خواهد برد، تا بازگردند.»


توربجورن سالتود، تحلیلگر غرب آسیا نیز در پاسخ به این پرسش گفت: «مذاکرات زیادی در مورد بازگشت فوری تحریم‌ها صورت گرفته است. با این وجود، احتمال رفع تدریجی تحریم‌ها هنوز وجود دارد. احتمالا تحریم‌های بانکی ابتدا برداشته و سپس تحریم‌های بیمه‌ای برداشته خواهد شد. در اولین اقدام، دارایی بلوکه شده طی چند هفته در دسترس ایران قرار خواهد گرفت و اکثر تحریم‌ها به جز تحریم‌های بخش نفت و گاز به زودی برداشته خواهد شد.»
اسکات لوساس پروفسور سیاست بین‌الملل در دانشگاه بیرمنگام که در این نشست حضور داشت در پرسش به این سوال که زمان برداشته شدن تحریم‌های نفتی چه موقع خواهد بود، گفت: «سخت‌ترین تحریم‌ها برای برداشته شدن تحریم‌های آمریکا است به این علت که شبکه دستورات اجرایی و تحریم‌ها تحت اختیار کنگره است. انتظار نداشته باشید که این تحریم‌ها طی چند ماه پس از امضای توافق برداشته شوند. آمریکا تا آخرین لحظه برای تایید آژانس بین‌المللی انرژی در مورد همکاری ایران صبر خواهد کرد. برداشته شدن برخی تحریم‌ها ممکن است تا یک سال زمان ببرد هر چند، مهم است که بدانیم لغو تمامی تحریم‌ها این میزان زمان نمی‌برد. این اقدام، شبکه پیچیده سیاسی، اقتصادی و قانونی است که به علت دهه‌ها تحریم ایجاد شده است.» سالتود نیز در این باره گفت: «این احتمال می‌رود که برای لغو تحریم‌های نفتی به زمان طولانی‌تری نیاز باشد و تحریم‌ها کماکان تا نیمه ۲۰۱۶ پابرجا خواهند ماند.»


وی همچنین تصریح کرد: «در هر صورت، شرکت‌های نفت و گاز بعد از نهایی شدن مذاکرات نیز به زمان نیاز دارند؛ از این رو نیمه 2016 لزوما زمان بدی نیست و از طرفی شرایط جدید قراردادهای نفتی ایران قرار است در ماه سپتامبر اعلام شود.»سوال بعدی مطرح شده در این نشست، میزان نفتی است که ایران بیش از گذشته می‌تواند به بازارها وارد کند که در این خصوص نظرسنجی انجام گرفته از سوی رویترز از 25 اقتصاددان و تحلیلگر نشان می‌دهد که تا پایان امسال، 250 هزار تا 500 هزار بشکه نفت ایران بیش از گذشته به بازارهای جهانی وارد خواهد شد. براساس این نظرسنجی تا نیمه سال 2016، افزایش تولید به 500 تا 750 هزار بشکه در روز خواهد رسید.ریچارد نفیو درخصوص نتایج نظرسنجی توضیح داد: «خوش‌بینی زیادی در این زمینه وجود دارد.

گمان من بر این است که میادین نفتی ایران در وضعیت بدتری از آنچه ما انتظار داریم، باشند و مشکلاتی برای فروش نفت ذخیره شده خود داشته باشند و اینها افزایش تولید را دشوار خواهد ساخت. حدس من این است که افزایش تولید روزانه 500 هزار بشکه برای آنها مقدور باشد.»اولیور جاکوب تحلیلگر بازارهای انرژی بر این باور است که طی چند ماه ایران می‌تواند صادرات نفت خود را با تمام قدرت آغاز کند.ادوارد مورس رئیس بخش بین‌الملل تحقیقات کالاهای اساسی در موسسه سیتی در نیویورک نیز در این باره گفت: «به‌طور آشکار تحریم‌ها به توانایی ایران در حفظ اکثر میادین نفتی توسعه یافته‌اش آسیب‌زده و ایران را در توسعه پروژه‌های جدید خود با مشکل رو‌به‌رو ساخته است.»بازگشت دوباره تحریم‌ها پس از امضای توافق، سوال آخری بود که از تحلیلگران پرسیده شد و آنان در این خصوص پاسخ دادند که احتمال اعمال دوباره تحریم‌ها وجود دارد، اما خیلی بعید است. اسکات لوساس در این مورد توضیح داد که: «شکستن توافق برای ایران بسیار هزینه خواهد داشت.»


تویوتا ایران را جایگزین روسیه می‌کند

pic۱

به گزارش خبرگزاری رویترز، مدیر نمایندگی شرکت تویوتا موتورز در ترکیه گفت: «پس از آنکه کاهش ارزش روبل به بازار خودروی روسیه آسیب زد، میزان صادرات این شعبه در نیمه نخست امسال با ۳۰ درصد کاهش به ۴۲ هزار و ۴۳۳ دستگاه رسید، اما ما امیدواریم که با فروش خودرو در داخل ترکیه و اروپا این زیان را جبران کنیم.» نمایندگی شرکت تویوتا در ترکیه به نام آدازپازاری یکی از شعبات این شرکت در خارج از ژاپن است و تولید سالانه آن به ۱۵۰ هزار دستگاه می‌رسد که کرولا و ورسوس تولید می‌کند. این میزان تولید حدود ۵/۱ درصد از کل تولید جهانی تویوتا شامل ۱۰ میلیون خودرو سواری و کامیون را در بر می‌گیرد.
اورهان اوزر مدیر این شعبه تویوتا در ترکیه افزود: اگر در نتیجه انعقاد توافق هسته‌ای بین تهران و گروه 1+5، بازار این کشور باز شود، تویوتای ژاپن همچنین بسیار علاقه‌مند به فروش محصولات خود به کشور همسایه ترکیه یعنی ایران است. ما انتظار داریم نیمه دوم امسال از نظر صادرات خودرو بهتر از نیمه نخست سال باشد. به رغم ریسک‌های مختلف جهانی و برخی ابهامات داخلی، من معتقدم، ثبات در بازار حفظ خواهد شد و اتفاقات مثبت بیشتری در نیمه دوم سال رخ خواهد داد.


امسال به‌دلیل مشکلات اقتصادی و تحریم‌ها در روسیه و کاهش ارزش روبل، شاهد کاهش قابل توجه صادرات خود بوده‌ایم. روسیه بزرگ‌ترین بازار فروش خودروی کورولای ما بوده است. ما انتظار داشتیم تقریبا یک‌چهارم کورولاهای تولیدی مان را به روسیه صادر شود، اما هنوز حتی ۱۰ درصد محصولات کرولا نیز به روسیه صادر نشده است.
مدیر نمایندگی شرکت تویوتا در ترکیه گفت، این شرکت انتظار دارد امسال را با کاهش 9 درصدی فروش؛ یعنی حدود 120 هزار خودرو به پایان برساند.


امارات منتظر لغو تحریم‌ها نمی‌ماند

pic۲


به گزارش وب‌سایت خبری «البوابه» رئیس منطقه آزاد تجاری جبل علی امارات می‌گوید: کشورش برای توسعه روابط اقتصادی خود با ایران، منتظر توافق جامع هسته‌ای بین ایران و گروه 1+5 نخواهد ماند.احمد بن سلایم، در جریان سفر به منطقه آزاد تجاری قشم ایران به خبرنگاران گفت: امارات دارای روابط تجاری دیرینه‌ای با جمهوری اسلامی ایران است و در حال حاضر، ما به‌دنبال توسعه روابط اقتصادی مان با ایران هستیم. بن سلایم که ریاست شرکت دی پی رولد امارات را نیز بر عهده دارد، خاطرنشان کرد که وی در طی 25 سال گذشته مرتبا به جزیره قشم سفر کرده و شرکت متبوع وی طرح‌های خوبی برای توسعه بیشتر همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های تجاری و اقتصادی دارد. دی‌پی‌ورلد، مالک بنادر مختلف در کشورهای جهان است.بن سلایم و هیات همراه وی روز چهارشنبه از ظرفیت‌های اقتصادی و صنعتی جزیره قشم بازدید کردند.

هیات اماراتی همچنین از مناطق آزاد تجاری در انزلی و شهرهای بندری چابهار بازدید داشته است.این هیات اماراتی به دعوت اکبر ترکان، مشاور رئیس‌جمهوری به ایران سفر کرده است. محسن محمدی معین، مسوول امور ترانزیتی منطقه آزادی تجاری و صنعتی چابهار روز چهارشنبه گفت: هیات اماراتی در جریان سفر 4 روزه خود به ایران از مناطق مختلف تجاری در کل کشور بازدید خواهد کرد تا ظرفیت‌های این مناطق برای سرمایه‌گذاری‌های احتمالی 500 میلیون یا یک میلیارد دلاری آینده را ارزیابی کند.
ترکان در ماه ژوئن گفته بود جذب سرمایه‌گذاری استراتژی پایه‌ای تهران برای توسعه مناطق آزاد تجاری است.وی همچنین گفته بود سیاست ایران در قبال چنین مناطقی، ایجاد زمینه‌های مناسب برای جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی است.
ایران به‌دنبال تقویت بیشتر روابط اقتصادی خود با تمام کشورهای منطقه از جمله امارات و تشویق سرمایه‌گذاری مشترک در مناطق تجاری خودش است.