تمام کمبودها در فضای مجازی جستجو می شود
علیرضا پویانسب - نویسنده کتاب درآمدی بر اسطوره شناسی گفت: بخشی از هویت مهم انسان از فضا است و ویژگی های فضایی ویژگی های هویتی ما را می سازند و به همین دلیل است که کجایی بودن با چه کسی بودن رابطه تنگاتنگی دارد. پس فضا ویژگی و هویت ما را می سازد.
بهمن نامور مطلق اظهار کرد: هیچگاه در تاریخ بشر تا بدین اندازه فضا مهم نبوده است و هیچگاه در تاریخ نقد فضا وجود نداشته و هرچه نقد بوده به زمان و تاریخ شده و هیچگاه به شکل امروز فضا مورد توجه و مطرح نبوده است. وی با بیان اینکه عنصر پست مدرن بیش از اینکه زمانی باشد فضایی است، افزود: امروز عنصر فضا و مکان بیش از عناصر دیگر اهمیت دارند و زمان که روزگاری به علت محور بودن در مباحث تولد، زندگی و مرگ از مهمترین عناصر بوده امروز پس از فضا قرار گرفته است.نویسنده کتاب درآمدی بر اسطوره شناسی ادامه داد: پس از جنگ جهانی و همچنین تشکیل انواع رشته ها با عنوان جغرافیا، بحث فضا جدی و مهم شد و هیچ زمانی در تاریخ به اندازه سال های جاری به فلسفه جغرافیا در تاریخ اهمیت داده نمی شد و یا حتی وجود نداشت که مطرح بشود.وی تاکید کرد: فضا یک مفهوم ثابت، ایستا یا منجمد نیست بلکه فضا در معماری، نجوم و فیزیک معناهای متفاوتی می دهد و حتی فضا در دوره های تاریخی نیز متفاوت بوده است و به طور دقیق باید گفت فضا قبل و بعد از گالیله معناهای متفاوتی دارد.معاون سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ادامه داد: فضاهای طبیعی و فرهنگی فضاهایی هستند که موجب تغییر فرهنگ ها می شوند و انسان به هر فضایی که دست بزند آنرا می تواند تغییر بدهد و در واقع انسان یک موجود فضا ساز است و شهر یک فضای دست ساز انسان بوده که حتی از فضای شهری تاثیر می گیرد.نامور مطلق با بیان اینکه انسان هایی که در دوران مدرن زندگی کرده اند قطعا فضاهای شهری بر آنها تاثیرهای بسیاری گذاشته است و قطعا در دوران پست مدرن شهرها تاثیر دو چندانی بر انسان می گذارند، گفت: روزگاری در همین کره زمین شهرها و روستا ها در میان طبیعت بود یعنی برای پیدا کردن شهر و روستا باید در طبیعت گشت زنی می کردید، اما امروز برعکس شده است شما در شهرها باید به دنبال مکان های طبیعی بگردید. وی ادامه داد: بخشی از هویت مهم انسان از فضا است و ویژگی های فضایی ویژگی های هویتی ما را می سازند و به همین دلیل است که کجایی بودن با چه کسی بودن رابطه تنگاتنگی دارد. پس فضا ویژگی و هویت ما را می سازد.

نویسنده کتاب درآمدی بر اسطوره شناسی اظهار کرد: رابطه مکان و انسان به قدری مهم است که اگر مکان را نشناسید هویت انسان را نخواهید شناخت به همین دلیل انسان ها در شهرهای کویری با انسان ها در شهرهای شمالی تفاوت دارند، تاثیر مکان بر روی انسان به شدت زیاد است.نامورمطلق با اشاره به اینکه متاسفانه انسان مدرن دیگر نمی تواند رابطه عمیق برقرار کند و اکثر رابطه ها سطحی شده است، گفت: تجربه ها نیز به علت نبود رابطه های عمیق، سطحی شده اند و انسانی که تعلق پیدا نکند در حالت تعلیق به سر می برد. پس انسان امروز دچار کمیت زدگی شده است و امکان عمق سنجی در روابطش ندارد و به همین دلیل انسان های معاصر افرادی بی قرار هستند.وی گفت: اگر دقت کنید در می یابید که در گذشته مردم با یک نماد، پل، خانه و قهوه خانه ارتباط برقرار می کردند، اما امروز چنین چیزی وجود ندارد. چراکه به همه چیز سطحی و گذرا نگاه می شود و این یکی از اتفاقات ناگوار مدرنیته است که موجب همگرایی مطلق در جوامع می شود و باعث از بین رفتن هویت می شود.این استاد دانشگاه شهید بهشتی تهران ادامه داد: هویت با تمایز ایجاد می شود و به همین دلیل در گذشته فضاها و مکان ها دارای هویت بودند زیرا از یکدیگر تمایز داشتند و به همین دلیل ساختمان های موجود در کویر با ساختمان های موجود در شمال متفاوت بود، اما مدرنیته همه چیز را شبیه به هم کرده است و به همین جهت ضربه عمیقی را به پیکره انسانی زده و تنوع را نابود کرده است.نامور مطلق تاکید کرد: انسان امروز کمیت را جایگزین کیفیت کرده است و تجربیات افراد کمّی شده است. امروز انسان ها زیاد تجربه می کنند، اما عمیق تجربه نمی کنند به دلیل همین جابجایی متعدد نمی توانیم تعلق پیدا کنیم.

وی اضافه کرد: امروز انسان یک متارکه عاطفی با شهر پیدا کرده است به همین دلیل انسان ها با شهرها احساس غریبی می کنند و هیچ احساس خودمانی ندارند. به همین دلیل رفته رفته فضاهای کاغذی جایگزین فضاهای واقعی و روابط واقعی شدندو فضای ادبی را ایجاد کردند و انسان به دلیل مکان گمشده خود سعی کرده در شعر و ادبیات مکان دلخواه خود را ترسیم کند. انسان امروز در آستانه یک تغییر اساسی در خصوص نسبت خودش با شهرها است. معاون صنایع دستی کشور ادامه داد: انسان امروز نه تنها تجربه عمیق نمی تواند داشته باشد، بلکه انتقال تجربه هم برایش سخت است چراکه انسان امروز رسانه انتقال تجربه را از دست داده است، امروز کسی برای کسی قصه نمی گوید و امروز جوانان، آموزگاران پدران و مادرانشان هستند و تجربه گذشته به درد نسل فعلی نمی خورد.وی به فضای مجازی اشاره کرد و گفت: امروز وقت گذرانده شده در فضای مجازی بیش از وقت گذرانده شده در فضای واقعی است. این روزها تمام کمبودهای خود را در فضای مجازی دنبال می کنیم.نویسنده کتاب درآمدی بر اسطوره شناسی با اشاره به اینکه محققین کشور ایران باید تفکر کنند که چگونه جلوی سیل مدرنیته بایستند، گفت: نباید گذاشت همه چیز شبیه به هم بشود. هنوز شهرهای سنتی در ایران مثل اصفهان هستند که مردمش می توانند به واسطه یک پل یا میدان تعلق خاطر داشته باشند و با مکان ارتباط برقرار کنند، نگذاریم همه چیز شبیه به هم بشود.نامورمطلق خاطرنشان کرد: محله گرایی را باید تقویت کرد تا انسان ها حداقل با یک نقطه در شهرشان همگرایی داشته باشند. قصه گویی باید احیا شود تا تجربیات را بتوانیم منتقل کنیم. این رخ دادها هستند که می توانند ما را به شهرها متصل کنند.