«دنیای اقتصاد» عملکرد کارگروههای ستاد تسهیل و رفع موانع تولید خراسان رضوی را بررسی میکند؛
مصوباتی بدون پشتوانه
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- در چهارمین گزارش از سری گزارشهای بررسی عملکرد گروههای کاری زیر مجموعه ستاد تسهیل خراسان رضوی سراغ گروه کاری امور معادن و صنایع معدنی رفتهایم که مسئولیت پیگیری و برگزاری جلسات آن بر عهده نظام مهندسی معدن استان است. در گزارشهای قبل سری به گروههای کاری امور بانکی و تسهیلات، امور سرمایهگذاری و موارد خاص و امور انرژی، شهرکهای صنعتی و محیط زیست زدیم که مسئولیت آنها را به ترتیب انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی، خانه صنعت، معدن و تجارت و کانون کارفرمایان استان بر عهده داشتند؛ مسئولان این گروههای کاری در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» از اختیارات محدود این گروههای کاری و بوروکراسیهای اداری گفتند و معتقد بودند اگرچه این کارگروهها برای رفع مشکلات بخش تولید خراسان رضوی مصوباتی دارند اما بخش دولتی همکاری لازم را برای اجرای این مصوبات ندارد و زیر بار اجرای آنها نمیرود؛ در این گزارش واحدهای تولیدی که مشکل آنها در گروه کاری معدن و صنایع معدنی بررسی شده است، از بیپشتوانه بودن مصوبات گروههای کاری ستاد تسهیل سخن گفتهاند و معتقد هستند این مصوبات فاقد ضمانت اجرایی لازم هستند؛ نکتهای که رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی نیز که مسئولیت این گروه کاری را بر عهده دارد، بر آن مهر تأیید میزند و همچنین از بیاعتمادی واحدهای تولیدی برای طرح مشکلات خود در این گروه کاری به دلیل اجرایی نشدن مصوبات آن و در نتیجه بینتیجه بودن این مصوبات سخن میگوید.
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- در چهارمین گزارش از سری گزارشهای بررسی عملکرد گروههای کاری زیر مجموعه ستاد تسهیل خراسان رضوی سراغ گروه کاری امور معادن و صنایع معدنی رفتهایم که مسئولیت پیگیری و برگزاری جلسات آن بر عهده نظام مهندسی معدن استان است. در گزارشهای قبل سری به گروههای کاری امور بانکی و تسهیلات، امور سرمایهگذاری و موارد خاص و امور انرژی، شهرکهای صنعتی و محیط زیست زدیم که مسئولیت آنها را به ترتیب انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی، خانه صنعت، معدن و تجارت و کانون کارفرمایان استان بر عهده داشتند؛ مسئولان این گروههای کاری در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» از اختیارات محدود این گروههای کاری و بوروکراسیهای اداری گفتند و معتقد بودند اگرچه این کارگروهها برای رفع مشکلات بخش تولید خراسان رضوی مصوباتی دارند اما بخش دولتی همکاری لازم را برای اجرای این مصوبات ندارد و زیر بار اجرای آنها نمیرود؛ در این گزارش واحدهای تولیدی که مشکل آنها در گروه کاری معدن و صنایع معدنی بررسی شده است، از بیپشتوانه بودن مصوبات گروههای کاری ستاد تسهیل سخن گفتهاند و معتقد هستند این مصوبات فاقد ضمانت اجرایی لازم هستند؛ نکتهای که رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی نیز که مسئولیت این گروه کاری را بر عهده دارد، بر آن مهر تأیید میزند و همچنین از بیاعتمادی واحدهای تولیدی برای طرح مشکلات خود در این گروه کاری به دلیل اجرایی نشدن مصوبات آن و در نتیجه بینتیجه بودن این مصوبات سخن میگوید. آنچه میخوانید گفتوگوی «دنیای اقتصاد» با رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی و مسئولان دو واحد تولیدی است که مشکل آنها در گروه کاری معدن و صنایع معدنی خراسان رضوی بررسی شده است:
مصوبه بدون ضمانت اجرایی
کارشناس شرکت کومه معدن پارس در خصوص مشکل این واحد معدنی به «دنیای اقتصاد» اینطور میگوید: از چند سال قبل بدهی به سازمان صنعت، معدن و تجارت داشتیم که طبق قانون پرداخت آن قابل تمدید و استمهال بود اما مذاکرات ما با سازمان صنعت برای استمهال آن به نتیجه نرسید و به همین دلیل به کارگروه معدن و صنایع معدنی مراجعه کردیم. محمدحسن صفاریان با بیان اینکه جلسه گروه کاری معدن و صنایع معدنی در تاریخ ۲۱ بهمن ماه سال گذشته برای بررسی مشکل ما برگزار شد، اظهار میکند: این کارگروه با استمهال یک ساله بدهی ما به سازمان صنعت موافقت کرد و قرار شد این مصوبه به سازمان صنعت ابلاغ شود با این حال تاکنون در این زمینه نتیجهای از سوی سازمان صنعت مبنی بر موافقت یا عدم موافقت این سازمان به صورت مکتوب به ما اعلام نشده است. وی ادامه میدهد: اگرچه سازمان صنعت برخی چکهای برگشتی را به ما برگردانده اما در زمینه استمهال بدهی، موافقت خود را به صورت مکتوب به ما اعلام نکرده است. کارشناس شرکت کومه معدن پارس در خصوص عملکرد گروههای کاری زیر مجموعه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان نیز عنوان میکند: مصوبات کارگروه نیاز به پشتوانه دارد و کارگروه زمانی باارزش است که مصوبات آن اجرایی شود در صورتی که بیشتر این مصوبات در حال حاضر ضمانت اجرایی کافی ندارد. صفاریان خاطرنشان میکند: زمانی که این کارگروههای ذیل ستاد تسهیل مصوبهای را به تصویب میرسانند، سازمان مربوطه نباید در مسیر اجرای آن مصوبه سنگاندازی کند و اما و اگر بیاورد. وی اضافه میکند: اگر قرار است مصوبات این گروههای کاری بینتیجه باشد، بهتر است چنین کارگروهها و ستادی وجود نداشته باشد و حذف شود زیرا در این صورت غیر از اتلاف وقت، نتیجهای در پی ندارد.
عدم همکاری دستگاههای اجرایی
کارخانه گسترش سفالین سبزوار یکی دیگر از واحدهایی است که مشکل آن در گروه کاری معدن و صنایع معدنی بررسی شده است؛ مدیر اجرایی این کارخانه در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» در خصوص مشکل این واحد تولیدی تصریح میکند: مشکل این بود که با توجه به تغییر حریم شهری، معدن ما از محدوده اداره کل راه و شهرسازی به سازمان منابع طبیعی انتقال پیدا کرد؛ پس از این اتفاق سازمان راه و شهرسازی و منابع طبیعی اسناد را به یکدیگر انتقال نمیدادند. شقایق طلوعنیا با بیان اینکه معدن ما در محدودهای قرار گرفته که پس از تغییر حریم شهری، در حوزه منابع طبیعی است اما سند آن در اختیار راه و شهرسازی قرار دارد، اظهار میکند: راه و شهرسازی سند را به منابع طبیعی منتقل نمیکرد و هیچ یک از این سازمانها با ما همکاری لازم را نداشتند و پاسخگو هم نبودند. مدیر اجرایی کارخانه گسترش سفالین سبزوار با اشاره به اینکه پیگیری ما برای رفع این مشکل دو سال طول کشید، خاطرنشان میکند: مشکل واحد تولیدی ما یک بار هم در ستاد تسهیل سبزوار مطرح شد اما باز هم به نتیجه نرسید تا اینکه حدود هفت ماه پیش مشکل ما در گروه کاری معدن و صنایع معدنی مطرح و بررسی شد؛ پس از پیگیریهای انجام شده سازمان صنعت با ما همکاری کرد و مشکل ما حل شد. طلوعنیا یادآور میشود: گروه کاری معدن و صنایع معدنی برای حل مشکل کارخانه گسترش سفالین سبزوار، همکاری لازم را داشت با این حال اعضای این گروه کاری نیز اذعان داشتند که اداره کل راه و شهرسازی و منابع طبیعی نسبت به رفع مشکل ما بیتوجه بودند.
نقص مصوبه
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی هم در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» به این نکته اشاره میکند که در مصوبه ۱۹ اردیبهشت ماه ۹۴ دولت، این نکته ذکر شده که مصوبات ستاد تسهیل استانها نباید مغایرتی با سایر موارد قانونی داشته باشد و میگوید: این بند از مصوبه، بزرگترین معضل در مسیر اجرای مصوبات کارگروههای ستاد تسهیل است. حسین نکاحی با بیان اینکه ابلاغ مصوبه دولت مبنی بر تشکیل کارگروههای ستاد تسهیل نشاندهنده این است که در وضعیت فعلی، رفع مشکلات اقتصاد و بخش تولید نیازمند تصمیمات خاصی است، اظهار میکند: اما وقتی قرار باشد تصمیمات و مصوبات این کارگروهها اجرا نشود، باید این سؤال را مطرح کرد که پس چرا این ستادهای تسهیل و گروههای کاری ذیل آنها ایجاد شدهاند؟ رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی چرخه این کار را معیوب میداند و تصریح میکند: اگر دستگاههای اجرایی هم بخواهند برای اجرای مصوبات کارگروهها همکاری لازم را با بخش خصوصی داشته باشند، باز دستگاههای نظارتی به استناد مصوبه ابلاغی دولت مبنی بر مغایر نبودن مصوبات این کارگروهها با قانون، در مسیر اجرای این مصوبات مانعتراشی میکنند.
کارگروهها در نقش سنگ صبور!
نکاحی ادامه میدهد: این چرخه معیوب باعث شده این کارگروههای ذیل ستاد تسهیل به سنگ صبوری تبدیل شوند که صرفا شنونده مشکلات و گرفتاری واحدهای تولیدی هستند اما در عمل نمیتوانند برای گرهگشایی از مشکلات این واحدها کار خاصی انجام دهند. رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی با اشاره به اینکه تعداد جلسات تشکیل شده در گروه کاری معدن و صنایع معدنی کم است، در خصوص دلیل این امر اینطور توضیح میدهد: دلیل این است که متقاضی که باید به برگزاری این جلسات و رفع مشکلات خود در آنها دلخوش باشد، معتقد است مطرح شدن مشکلات در این ستاد تسهیل باعث رفع آنها نمیشود و تنها اتلاف وقت است و به همین دلیل در بخش معدن شرکتهایی که با مشکل مواجه هستند، تمایلی برای طرح مشکلات در جلسات گروه کاری معدن و صنایع معدنی را ندارند؛ متقاضیان معتقد هستند جلسات این ستاد که از سال ۹۱ برگزار میشود در عمل نتیجهای نداشته و به رفع مشکلات منتج نشده است. نکاحی با بیان اینکه از زمان ابلاغیه جدید مبنی بر تشکیل دوباره جلسات ستاد تسهیل در اردیبهشت سال گذشته، تنها ۶ جلسه در گروه کاری معدن و صنایع معدنی خراسان رضوی برگزار شده است، عنوان میکند: علت آن هم استقبال نکردن متقاضیان از طرح مشکل خود در این ستاد است. وی با اشاره به اینکه از اردیبهشت سال گذشته تاکنون پرونده حدود ۳۰ شرکت در جلسات گروه کاری معدن و صنایع معدنی خراسان رضوی بررسی شده است، میافزاید: حاصل این جلسات هم حدود ۳۵ مصوبه بوده که تعداد انگشتشماری از این مصوبات توانسته مشکل شرکت یا واحد تولیدی مربوطه را رفع کند. رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی به این نکته نیز اشاره میکند که بیشترین درخواستهایی که به گروه کاری معدن ارسال شده، درخواست تقسیط حقوق دولتی معدنکاران است.
ضرورت حل مشکلات به صورت منطقهای
نکاحی معتقد است جرأت مدیران استانی برای اجرای مصوبات ستاد تسهیل باید بیشتر باشد و میگوید: باید همت عمومی و مدیریتی برای حل این مشکلات وجود داشته باشد. وی یادآور میشود: تمرکز تصمیمگیریها در تهران و پیچیدن نسخه واحد برای تمام استانها و ابلاغ این تصمیمات مشکلی از بخش تولید حل نخواهد کرد؛ باید مدیران و دستگاههای نظارت استانی مشکلات را به صورت منطقهای حل کنند و بسته به وضعیت خاص هر استان، این وضعیت را مدیریت کنند. رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی معتقد است: باید نماینده دستگاه نظارتی در جلسات این گروههای کاری حضور داشته باشد تا در صورتی که مصوبات قابل اجرا نیستند، در همان جلسه این مسأله اعلام شود و در صورت تصویب، اعلام کند که مانعی برای اجرای آن وجود ندارد.
ارسال نظر