نگاه زیرچشمی به خبررسانی پلاسکو
شایان ربیعی
عضوگروهفرهنگوهنر
به نظر میرسد بتوان فضای غالب بر واکنش رسانهها را در چند مفهوم خلاصه کرد. ابتدا رسانهها (اعم از فضای مجازی، خبرگزاریها و رسانههای رسمی و صدا و سیما) در مقابل اتفاقی که برای ساختمان پلاسکو افتاد، شوکه شدند. در لحظات نخستین رخداد، متون منتشر شده کاملا توصیفی و خالی از هرگونه موضعگیری بود. این شرایط البته دیری نپایید و رسانههای مجازی به شایعات گستردهای دراینباره دامن زدند. از آنجا که فروریختن ساختمان بسیار ناگهانی بود و اطلاعات دقیقی از ابعاد تلفات جانی و مالی آن وجود نداشت، دامنه شایعات گستردگی بیشتری یافت.
شایان ربیعی
عضوگروهفرهنگوهنر
به نظر میرسد بتوان فضای غالب بر واکنش رسانهها را در چند مفهوم خلاصه کرد. ابتدا رسانهها (اعم از فضای مجازی، خبرگزاریها و رسانههای رسمی و صدا و سیما) در مقابل اتفاقی که برای ساختمان پلاسکو افتاد، شوکه شدند. در لحظات نخستین رخداد، متون منتشر شده کاملا توصیفی و خالی از هرگونه موضعگیری بود. این شرایط البته دیری نپایید و رسانههای مجازی به شایعات گستردهای دراینباره دامن زدند. از آنجا که فروریختن ساختمان بسیار ناگهانی بود و اطلاعات دقیقی از ابعاد تلفات جانی و مالی آن وجود نداشت، دامنه شایعات گستردگی بیشتری یافت. همین موضوع موجب تمایل بسیاری از شهروندان تهران به حضور در محل حادثه شد.
با گذر از مرحله شوک به شایعه، بستر روانی جامعه و رسانهای برای تحلیلهایی افراطگرایانه آماده شد و در واپسین ساعات روز پنجشنبه کانون خبرهای مربوط به پلاسکو از آمار تلفات و خسارات، به پیگیری مسوولیتها و مقصران احتمالی شیفت کرد. از این زمان به یکباره فضای حاکم بر اطلاعرسانی درباره پلاسکو چند شاخه شد. به بیان ارتباطی، ارزشهای خبری مورد تاکید رسانههای مختلف و رویکردهای اطلاعرسانی آنها شکل سازمانی بیشتری به خود گرفت. در همین شرایط بود که روال سهگانه انتشار- جریانسازی - تکذیب پیرامون خبرهای پلاسکو شدت گرفت. خبرها منتشر میشدند، جریانسازی میکردند و تکذیب میشدند. مراحل گذار فرمت خبررسانی پلاسکو از شوک به شایعه، از شایعه به تحلیل افراطی، از تحلیل افراطی به اتهامافکنی و از اتهامافکنی به جریانسازی سازمانی منتهی شد. این گذار رسانهای با سلب اعتماد مخاطبان، پیگیری عمومی برای دنبال کردن خبرهای پلاسکو از رسانهها را کاهش داد
ارسال نظر