«دنیای اقتصاد» از نهمین شب آب خراسان گزارش میدهد؛
تدبیر برای نجات آب
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- مدتهاست زنگ خطر بحران آب برایمان به صدا درآمده و همه از بحرانی سخن میگویند که ادامه آن حتی امنیت کشور را تهدید میکند و به مخاطره میاندازد و گذشته از طرح دلایل مختلف و مؤثر در ایجاد این بحران، راهکارهایی هم مطرح میشود که یکی از آنها احیا و تعادلبخشی به منابع آب زیرزمینی است. لزوم توجه به سفرههای آبی زیرزمینی باعث شد نهمین نشست «شب آب خراسان» با عنوان «آخرین فرصت برای بازگشت تعادل به آبخوانها» به همت سازمان مردمنهاد جمعیت ناجیان آب خراسان برگزار و در این نشست اقدامات انجام شده و نیز مشکلات و موانع موجود در مسیر اجرای «طرح احیا و تعادلبخشی به آبهای زیرزمینی» مطرح و بررسی شود.
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- مدتهاست زنگ خطر بحران آب برایمان به صدا درآمده و همه از بحرانی سخن میگویند که ادامه آن حتی امنیت کشور را تهدید میکند و به مخاطره میاندازد و گذشته از طرح دلایل مختلف و مؤثر در ایجاد این بحران، راهکارهایی هم مطرح میشود که یکی از آنها احیا و تعادلبخشی به منابع آب زیرزمینی است. لزوم توجه به سفرههای آبی زیرزمینی باعث شد نهمین نشست «شب آب خراسان» با عنوان «آخرین فرصت برای بازگشت تعادل به آبخوانها» به همت سازمان مردمنهاد جمعیت ناجیان آب خراسان برگزار و در این نشست اقدامات انجام شده و نیز مشکلات و موانع موجود در مسیر اجرای «طرح احیا و تعادلبخشی به آبهای زیرزمینی» مطرح و بررسی شود.
تخصیص تنها 130 میلیارد تومان ظرف 2 سال
مدیرکل دفتر نظامهای بهرهبرداری و حفاظت آب و آبفای وزارت نیرو در این نشست با اشاره به تاریخچه تدوین و تصویب طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی، واجرایی شدن آن اظهار کرد: برای اجرای طرح مذکور باید تمام ذینفعان وارد شوند و مشارکت داشته باشند، جواد میبدی در خصوص اعتبارات این طرح، گفت: اعتبارات تعادلبخشی از ۲۵ میلیارد تومان در سال ۹۳ به ۳۲۵ میلیارد تومان در سال ۹۴ رسید؛ اعتبار طرح در سال جاری نیز ۴۰۸ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است و برای سال آینده بیش از یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان پیشبینی میشود. وی با بیان اینکه ظرف دو سال گذشته فقط ۱۳۰ میلیارد تومان از اعتبارات پیشبینی شده به طرح تخصیص یافت و این امر ضربه بسیاری به اجرای طرح زد، تصریح کرد: قرار است ظرف یکی دو هفته آینده ۲۰۰ میلیارد تومان به طرح تزریق شود.
کاهش 11 میلیارد مترمکعبی برداشت از آبهای زیرزمینی در برنامه ششم
مدیرکل دفتر نظامهای بهرهبرداری و حفاظت آب و آبفای وزارت نیرو با اشاره به اینکه در طول اجرای برنامه ششم توسعه باید ۱۱ میلیارد مترمکعب از برداشت آّبهای زیرزمینی کاهش یابد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر کسری مخزن سالیانه کشور ۶ میلیارد مترمکعب است؛ اگر تا پایان برنامه ششم توسعه این ۱۱ میلیارد مترمکعب برداشت از آبهای زیرزمینی کاهش یابد، کسری مخزن سالیانه به صفر میرسد و علاوه بر این، با کاهش برداشت پنج میلیارد مترمکعب از بدتر شدن وضعیت موجود جلوگیری میشود.
میبدی با بیان اینکه امکان برگشت دوباره سطح آبهای زیرزمینی در کشور وجود ندارد زیرا بسیاری از دشتهای کشور نشست کرده است، عنوان کرد: برای موفقیت در اجرای این طرح باید ذینفعان وارد شوند و از فعالیت چاههای غیرمجاز جلوگیری کنند زیرا هر جایی که مردم وارد شدهاند، موفق بودهایم؛ در گذشته وزارت نیرو متولی بود اما اکنون استانداران در هر استان متولی شورای حفاظت آب هستند و باید پاسخگو باشند؛ دستورالعمل مدیریت مشارکتی داریم که بخشی از طرح توسط تشکلها اجرا خواهد شد. وی با طرح این سؤال که چرا قناتهای ما با وجود تمام مشکلات هنوز سر پا هستند؟، ادامه داد: زیرا دولت دخالتی در مدیریت قناتها ندارد و سیستم مدیریت مردمی آن با خشکسالی و ترسالی هماهنگ است و این مدل مدیریتی باید برای چاههای غیرمجاز نیز پیاده شود.
ابلاغ سقف کفشکنی دشتها به زودی
مدیرکل دفتر نظامهای بهرهبرداری و حفاظت آب و آبفای وزارت نیرو با بیان اینکه سقف کفشکنی در دشتها به زودی ابلاغ خواهد شد، گفت: در حال حاضر سالانه ۲۴۰ کیلومتر کفشکنی در دشتها صورت میگیرد و سطح آب پایینتر میرود؛ برنامه این است ظرف دو تا سه سال آینده تمام چاههای غیرمجاز حفر شده بعد از سال ۸۵ مسدود شود. میبدی با بیان اینکه بدون آب امنیت سیاسی کشور به خطر میافتد، افزود: همه به این جمعبندی رسیدهایم که حرف کافی است و باید عمل کنیم در غیر این صورت به آیندگان خیانت کردهایم. بخشی از این نشست به پنل کارشناسی اختصاص داشت که میبدی در پاسخ به سؤالی در خصوص قطعی آب کنتور چاهها به دلیل اتمام حجم آبی مشخص و اضافه برداشت پس از آن، اینطور گفت: در سال اول یک بار به استانها اجازه داده میشود که کشاورزان اضافه برداشت داشته باشند و برای این اضافه برداشت باید جریمه پرداخت کنند اما در سال دوم چنین اجازهای داده نمیشود.
اعتبارات ناچیز به آب بخش کشاورزی
مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم در این پنل با اشاره به اینکه وقتی عزمی برای اجرای طرح تعادلبخشی وجود داشته باشد، طرح به نتیجه خواهد رسید، اظهار کرد: باید به کشاورزان فرصت دهیم خود را با شرایط جدید و کاهش میزان برداشت تطبیق دهند. مجتبی مزروعی با بیان اینکه تمام کشاورزان و دامداران در خصوص کمبود منابع آبی دغدغه دارند، خاطرنشان کرد: الگوی کشت در سال ۸۹ به صورت کلی در تمام شهرستانهای استان تهیه و ابلاغ شده اما بیمایه فطیر است؛ در برنامه پنجم توسعه اعتبار وزارت نیرو بابت ۳۳.۴ درصد آب کشور بود اما به کل بخش کشاورزی که بیش از ۸۰ درصد آب کشور را مصرف میکند، ۶.۸ درصد اعتبار دادیم؛ به عبارتی اعتباری که به آب بخش کشاورزی رسیده، کمتر از یک درصد اعتبارات بوده است.
محمدحسین جعفری، مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی هم در این نشست با اشاره به دو طرح انتقال آب از هزار مسجد و دریای عمان به استان و مطالعات این طرحها، عنوان کرد: تصمیمگیرنده نهایی در خصوص این طرحها شورای عالی آب خواهد بود و در صورت تصویب برای اجرا باید از سرمایه بخش خصوصی استفاده شود.
مشکل اولویتبندی
رضا شیران خراسانی، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی هم در بخشی از این پنل، گفت: قبل از اینکه به انتقال آب فکر کنید، به فکر صرفهجویی، بهینهسازی مصرف آب، اصلاح الگوی کشت و ... باشید. مشکل ما در اولویتبندی است؛ ابتدا بودجهها را برای صرفهجویی هزینه کنید و سپس به دنبال انتقال آب باشید.
مهدی جمشیدی، مدیرعامل سازمان مردمنهاد جمعیت ناجیان آب خراسان در واکنش به اظهارات شیران، اظهار کرد: نمیشود شما به عنوان نماینده مردم بگویید تمام راهکارهای ارائه شده برای حل مشکل کمآبی غلط است؛ شما چه راهکاری ارائه میکنید؟ شما به عنوان نماینده مردم هیچگاه این سؤال را پاسخ نمیدهید که نیاز آبی مشهد برای 20 سال آینده قرار است از کجا تأمین شود؟ شیران در پاسخ به اظهارات جمشیدی، گفت: در دفتر خودم پژوهشکدهای دارم و پذیرای نظرات کارشناسی شما هستم.
پاسخهای معاون دادستان به نماینده مشهد
معاون دادستان عمومی و انقلاب مشهد هم در انتهای این پنل، در حالی که شیران برای حضور در جلسه دیگری، این نشست را ترک کرده بود، با انتقاد از برخی اظهارات وی، گفت: نباید با موضوع آب احساسی و هیجانی برخورد شود؛ دغدغه اصلی همه ما در حال حاضر باید آب باشد. احمد بخشیمحبی با اشاره به اینکه گفته میشود بیش از 8000 چاه غیرمجاز در خراسان رضوی وجود دارد، این سؤال را مطرح کرد که «برای جلوگیری از حفر این چاهها چه اقداماتی انجام شده است؟» و افزود: در حالی که رفع تصرف از اراضی حاشیه سد ارداک در حال انجام است، یکی از نمایندگان مشهد در مجلس اعلام کرد که اگر رفع تصرف از این اراضی صورت گیرد، وزیر را استیضاح میکنم! وی با اشاره به حساسیت موضوع رفع تصرف از اراضی حاشیه سدها و رودخانهها، خاطرنشان کرد: نماینده مجلس باید از سیستم قضایی و وزارت نیرو بخواهد قانون را اجرا کنند؛ با این حال زمانی که دادستان طرقبه و شاندیز اقداماتی را در خصوص انسداد چاههای غیرمجاز در این محدوده انجام میداد، باز یکی از نمایندگان مجلس اعلام کرد اجازه انسداد چاههای غیرمجاز را نمیدهیم! مگر نماینده مجلس قانونگذار نیست و نباید بر حسن اجرای قانون نظارت کند؟ چطور به خود چنین اجازهای میدهد؟ چرا به تشویش اذهان عمومی را رواج میدهد؟
معاون دادستان عمومی و انقلاب مشهد با تأکید بر اینکه باید قانون اجرا شود، تصریح کرد: رئیس کل دادگستری استان در شورای حفظ حقوق بیتالمال خطاب شدیدی به مدیرعامل شرکت آب منطقهای داشت و اعلام کرد در صورتی که خسارتی به مردم وارد شود، باید از جیب خودتان آن را بپردازید. بخشیمحبی با اشاره به اینکه برخی آگاهانه یا ناآگاهانه از حقوق مردم سوءاستفاده میکنند و ما موظف به پیشگیری و برخورد با تخلفات هستیم، عنوان کرد: یکی از نمایندگان مشهد در مجلس طرحی به دادستانی ارائه کرد و بر مبنای آن خواسته بود دادستان حریم و بستر رودخانهها را کوچک کند و زمینهای مجاور را به باغداران بدهد! مگر این نماینده مجلس تبصره یک ماده دو قانون توزیع عادلانه آب را نمیداند که بر اساس آن تعیین حریم و بستر رودخانهها بر عهده آب منطقهای و وزارت نیرو است؟
شاید این طرح و پیشنهاد یک نطق انتخاباتی خوبی باشد اما قانون اجازه چنین کاری به ما نمیدهد؛ دوستانی که قانوندان هستند بهتر میدانند تعیین حریم و بستر رودخانهها با آب منطقهای است و اگر کوتاهی کنند، ما به عنوان شورای حفظ حقوق بیتالمال نمیتوانیم اجازه تصرف بیتالمال را بدهیم. وی ادامه داد: طبق آخرین بخشنامه رئیس کل دادگستری و رئیس شورای حفظ حقوق بیتالمال که به زودی ابلاغ میشود اگر هر یک از متولیان، ناظران و افراد مانع اجرای طرحهای مرتبط با آب شوند و آب را به خطر بیندازند، دادستانهای شهرستانها به عنوان مدعیالعموم موظف هستند با قاطعیت با متخلفان برخورد کنند.
در حاشیه:
رضا شیران خراسانی، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی در ابتدای پنل این نشست سخنانی را در خصوص افزایش جمعیت جهان و آسیا، اقتصاد در قاره آسیا، عقبماندگی کشور در حوزه توسعه و بهرهبرداری نادرست از منابع و بودجهها و ... مطرح کرد که برخی از حاضران در جلسه، با انتقاد از صحبتهای وی، آنها را نطق انتخاباتی دانستند که شیران در پاسخ به آنها گفت: نطق انتخاباتی من سه سال آینده خواهد بود!
ارسال نظر