تحریمهای صنعت خودرو لغو شد
لبخند فرانسوی به خودروسازان
احتمالا بسیاری از فعالان اقتصادی کشور بهخصوص زنجیره خودرو کشور شنبه شب خواب بر چشم نداشتند؛ چراکه مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ هرگونه که رقم میخورد سرنوشت آنها را به کلی دگرگون میکرد. در هر صورت شرایط به سمتی پیش رفت که قرار بر رفع یا کاهش تحریمها شد. هرچند که خودروسازان و قطعهسازان کشور پیش از اتمام مذاکرات و به نتیجه رسیدن آن، تدارک همایش بینالمللی برای حضور خودروسازان خارجی را در ایران دیده بودند اما تا یکشنبه گذشته همه چیز در بلاتکلیفی بود؛ چرا که اگر مذاکرات با شکست روبهرو میشد دیگر امیدی به حضور خودروسازان در ایران نبود و از سوی دیگر بلاتکلیفی صنعت خودرو کشورمان نیز تداوم مییافت.
احتمالا بسیاری از فعالان اقتصادی کشور بهخصوص زنجیره خودرو کشور شنبه شب خواب بر چشم نداشتند؛ چراکه مذاکرات هستهای ایران و 1+5 هرگونه که رقم میخورد سرنوشت آنها را به کلی دگرگون میکرد. در هر صورت شرایط به سمتی پیش رفت که قرار بر رفع یا کاهش تحریمها شد.
هرچند که خودروسازان و قطعهسازان کشور پیش از اتمام مذاکرات و به نتیجه رسیدن آن، تدارک همایش بینالمللی برای حضور خودروسازان خارجی را در ایران دیده بودند اما تا یکشنبه گذشته همه چیز در بلاتکلیفی بود؛ چرا که اگر مذاکرات با شکست روبهرو میشد دیگر امیدی به حضور خودروسازان در ایران نبود و از سوی دیگر بلاتکلیفی صنعت خودرو کشورمان نیز تداوم مییافت. در هر صورت در روز موعود، اخبار خوش مذاکرات هستهای بسیاری از صنعتگران بهخصوص زنجیره خودرو کشور را امیدوار به ادامه مسیر کرد حال آنکه دستاندرکاران صنعت خودرو حضور خودروسازان خارجی در ایران و همکاری دوباره با آنها را شاید تنها راه نجات خود در این زمینه بدانند. هرچند عقد قرارداد یا جوینت شدن با خودروسازانی که حاضر به همکاری با شرکتهای تولید داخلی هستند پروسه چندین ماهه یا حتی سالانه است که زمان زیادی از هر دو طرف میطلبد اما با این حال نباید فراموش کنیم که صنعت خودرو کشورمان این روزها حال بیمار به اغما رفته را دارد که باید کمک اورژانسی به آن شود. در هر صورت مذاکرات موفقیتآمیز هستهای هماکنون روزنهای شده برای طی کردن مسیر سختی که تولیدکنندگان در پیش دارند. در همین
حال تحریم صنعت خودرو که از ماه جولای مستقیما توسط کاخ سفید اعمال شد همانند پتکی بود بر پیکره نیمه جان خودروسازان تا آنها را که از کمبود نقدینگی از پای درآورده بود، بار دیگر زمینگیر کند. هر چند محدودیتهای بینالمللی که از ۲ سال پیش تشدید شده بود فضای کسبوکار را متاثر و چالشهایی را برای خودروسازان بهوجود آورد، اما تحریم صنعت خودرو، تولیدکنندگان را با چالشهای جدی مواجه کرد. بهطوریکه طبق مقررات کاخ سفید هر گونه خرید و فروش و ارسال قطعات به خودروسازان ایرانی ممنوع شد و تولیدکنندگان برای تامین برخی از قطعات با مشکلات جدی مواجه شدند. مجموع چالشهای یاد شده اگر چه منجر به افت ۵۰ درصدی تولید خودرو شد اما فشاری که از لحاظ قیمتی به مشتری خودرو وارد شد از هیچ جهت قابل جبران نبود. در این بین بسیاری از خودروسازان مشکلات نقدینگی و تحریم را تواما باعث زمینگیر شدن صنعت خودرو کشور میخواندند حال آنکه هماکنون خودروسازان عنوان میکنند که رفع تحریمها تنها ۳۰ درصد مشکلات آنها را حل خواهد کرد. به گفته آنها، مشکل اصلی، نبود نقدینگی در شرکتهای خودروساز است که آنها را به افت ۵۰ درصدی تولید رسانده است.
اما خبر خوش توافقات هستهای و بعضا لغو تحریمهای صنعت خودرو از یک شنبه گذشته با اظهار نظرهای متفاوت خودروسازان رنگ دیگری به خود گرفت؛ چرا که با گذشت یک روز از لغو تحریم صنعت خودرو بلافاصله خودروسازان اعلام کردند که مشتریها انتظار کاهش قیمت را نداشته باشند. به اعتقاد خودروسازان لغو تحریمها تنها درصد کمی از مشکلات آنها را رفع خواهد کرد؛ این درحالی است که تولیدکنندگان هنوز در انتظار تزریق نقدینگی از سوی دولت هستند. بر همین اساس عضو هیاتمدیره انجمن قطعهسازان با مثبت ارزیابی کردن نتایج مذاکرات تاکید دارد که با کاهش تحریمهای بینالمللی صنعت خودرو کشور به شرایط پیش از تحریمهای بینالمللی برگشت پیدا میکند بهنحوی که هنوز مشکلات و معضلات اصلی این صنعت برطرف نشده است.وی با اشاره به اینکه در کنار تحریمهای بینالمللی بزرگترین مشکل فعلی خودروسازان تحریمهای داخل کشور است، تصریح میکند که کاهش تحریمهای بینالمللی بهتنهایی کمکی به صنعت خودرو کشور نخواهد کرد. وی گشایش ال سی، بلاتکلیفی در قیمتگذاری، عدم دریافت تسهیلات را از جمله مشکلاتی میداند که تا گشایشی برای آنها صورت نگیرد، خودروسازی کشور نمیتواند سرپا
بایستد.
لبخند فرانسوی
در همین حین دو شرکت خودروساز فرانسوی در حالی از لغو تحریمهای ایران ابراز خشنودی کردند که به گفته برخی از کارشناسان، این دو شرکت بنا بر سابقهای که در صنعت خودروسازی ایران دارند، بیشترین سود را از توافق هستهای ایران و ۱+۵ خواهند برد.
بر این اساس از ابتدای هفته جاری بسیاری از رسانهها و خبرگزاریهای غربی از بازگشت مجدد شرکای خودروسازی در ایران خبر دادند، بهطوریکه بلومبرگ در گفتوگو با ژان باتیس توماس، سخنگوی پژو اعلام کرد که وی اظهار امیدواری کرده که باردیگر در بازار خودرو ایران حضور یابد. سخنگوی پژو در این مصاحبه تصریح کرده که هر نشانهای مبنی بر اینکه ما بتوانیم تجارت با شرکای خود را در ایران از سر بگیریم، حرکتی در جهت درست است و ما مسلما از بازگشایی بازار ایران استقبال میکنیم. از سوی دیگر، فلورانس گلدفیم سخنگوی شرکت رنو نیز از توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ به عنوان یک خبر خوب یاد کرده و اظهار داشته که این کشور بازار مهمی برای رنو محسوب میشود و ما منتظریم تا ببینیم که شرایط توسعه مجدد فعالیتهایمان در این کشور چگونه است. بلومبرگ همچنین گزارش داد که پژو دومین خودروساز بزرگ اروپا در سال ۲۰۱۱، یک سال پیش از اعمال تحریمها ۴۵۷ هزار دستگاه خودرو به ایران فروخته است. ایران در این سال از نظر حجم پس از فرانسه، دومین بازار بزرگ پژو بوده است. پس از اینکه پژو در فوریه سال ۲۰۱۲ ارسال محمولههای خود را به ایران متوقف کرد، فروش این خودروساز در
ایران ۶۸ درصد کاهش یافت و به ۱۴۵ هزار دستگاه خودرو رسید.
جین باب پتیس یکی از مقامات پژو اذعان کرد که درآمد این شرکت به علت تحریمهای ایران ماهانه ۱۰ میلیون یورو کاهش یافته است. به گزارش این خبرگزاری لغو تحریمها علیه صنعت خودرو ایران یکی از بندهای مندرج در این توافق است که یکشنبه گذشته بین ایران و گروه ۱+۵ امضا شد.
ارسال نظر