بهجای سـرمقـاله
در انتظار جایگزین مسکنمهر
فرید قدیری دبیر گروه مسکن دولت نهم مسکنمهر را در تابستان سال۸۶ کلید زد و زیاد طولی نکشید که طرح در حال اجرای دولت قبل -مسکناجارهای- از صحنه بازار محو شد. آن زمان اجرای برنامه ساخت ۵۰ هزار واحد مسکونی در قالب طرح مسکناجارهای، به دو دلیل -نوع مالکیت و تیراژ ساخت- توان ایستادگی در برابر طرح احداث ۵/۱ میلیون واحد مسکونی در قالب طرح مسکنمهر را نداشت، ضمن اینکه دولت نهم اصلا بنایی بر ادامه طرح مسکناجارهای نداشت. امروز اما وضعیت کمی متفاوت از گذشته است. اول اینکه دولت یازدهم به تعهدات دولت قبل برای تکمیل نیمهکارههای مسکنمهر کاملا پایبند است (عملکرد سه ماه اخیر در بحث مسکنمهر شتاب در اجرای این طرح و پیگیری برای رفع موانع را بهخوبی نشان میدهد).
فرید قدیری دبیر گروه مسکن دولت نهم مسکنمهر را در تابستان سال86 کلید زد و زیاد طولی نکشید که طرح در حال اجرای دولت قبل -مسکناجارهای- از صحنه بازار محو شد.آن زمان اجرای برنامه ساخت 50 هزار واحد مسکونی در قالب طرح مسکناجارهای، به دو دلیل -نوع مالکیت و تیراژ ساخت- توان ایستادگی در برابر طرح احداث 5/1 میلیون واحد مسکونی در قالب طرح مسکنمهر را نداشت، ضمن اینکه دولت نهم اصلا بنایی بر ادامه طرح مسکناجارهای نداشت.امروز اما وضعیت کمی متفاوت از گذشته است.
اول اینکه دولت یازدهم به تعهدات دولت قبل برای تکمیل نیمهکارههای مسکنمهر کاملا پایبند است (عملکرد سه ماه اخیر در بحث مسکنمهر شتاب در اجرای این طرح و پیگیری برای رفع موانع را بهخوبی نشان میدهد).
دوم اینکه دولت با اعلام انصرافقطعی از ساخت سری جدید مسکنمهر، وعده اجرای برنامههایی با دامنه فراگیری به مراتب بیشتر از مسکنمهر و در عینحال بدون آثار منفی بر اقتصاد کلان کشور را داده است.
سوم اینکه آثار میلیونی مسکنمهر از بابت صاحبخانه شدن خانوارهای سراسر کشور و دهانبهدهان شدن تاثیر سهسال ساختوساز این آپارتمانها بر توان خرید و امکان خانهدار شدن به نصف قیمت بازار، هماکنون توقع بازماندههای این طرح را از دولت نسبت به قبل چند برابر کرده است.در قبال انتظارات وسیعی که امروز در جامعه متقاضیان مسکن ایجاد شده است، تامل و احتیاط مسوولان در اعلام جزییات برنامههای جدید طبیعی به نظر میرسد. بهخصوص آنکه منتقدان مسکنمهر نباید حرکتی را در بازار مسکن شروع کنند که با موانع یا مسیرهای انحرافی احتمالی در آن، موقعیت مشابه طرح قبلی شود.اکنون ناظران بازار به درازا کشیده شدن پروسه تدوین برنامههای جدید تامینمسکن را نوعی ایراد تعبیر میکنند.اما شواهد حاکی از آن است: وزارت راهوشهرسازی به دنبال سندی است که نیاز مسکن در طبقات مختلف درآمدی و همچنین طرحهای مخصوص تامین برای هر طبقه را به اضافه راههای ایجاد منابع مالی طرحها برای دولت در یک بازه حداقل ۱۰ساله ترسیم میکند.این سند طرح جامع مسکن نام دارد که نسخه اصلی آن سال۸۵ تهیه شد و امروز با تغییر شرایط اقتصادی، محتوای آن نیازمند بازنگری و بهروزرسانی
است.بازنگری طرح جامع مسکن آغاز شده و در پروندهای که با همین موضوع در این شماره تهیه شده است، جزییات پیشنهادی صاحبنظران و نویسندگان طرح جامع مسکن به همراه هدفگذاریهای کمی برای هر برنامه به شکل مبسوط توضیح داده شده است.
آخـر هفتـهها بـا «آخـر هفتـه دنیـای اقتصـاد»
شما میتوانید از طریق شماره تلفن ۸۷۷۶۲۱۲۰ نظر خود را در مورد مطالب «آخر هفته» با ما در میان بگذارید.
ارسال نظر