نمایشگاهی که حذف شد

گروه گزارش- "ساختمان ها پس از خودروها و ناوگان حمل و نقل، دومین آلوده کننده های هوا هستند، ۵۷ درصد انرژی ساختمان ها مربوط به تجهیزات سرمایشی و گرمایشی است، ۳۴ فرآورده و تجهیزات انرژی بر ساختمان ها استانداردسازی شده است، ۱۶ درصد انرژی ساختمان، صرف گرم کردن آب می شود، چنان چه تا سال ۲۰۲۰ میزان مصرف انرژی با همین روند ادامه پیدا کند و انرژی های پاک و نو جایگزین نشود، ایران در مجامع جهانی مربوطه، سالانه ۱۷ میلیارد دلار جریمه خواهد شد، ساختمان ها نیز باید برچسب انرژی داشته باشند، سازمان نظام مهندسی، عزم خود را برای ورود به مبحث انرژی های پاک و نو جزم کرده و درخواست ما از شرکت ها و سازندگان ورود به این عرصه است، ساختمان های دولتی از نظر مصرف انرژی، استاندارد نیستند و باید ۲۰ تا ۳۰ درصد مصرف انرژی خود را کاهش دهند، اصفهان بیش از ۳۱۰۰ ساعت آفتابی در طول سال دارد اما هنوز نتوانسته از این انرژی خورشیدی استفاده کند".

این ها چکیده موضوعاتی است که امسال در نشست خبری نمایشگاه تأسیسات و تجهیزات سرمایشی و گرمایشی اصفهان مطرح شد؛ اما موضوعات مهمی که در این نمایشگاه از زبان مسوولان اعلام و گوشزد شد، در خود نمایشگاه جایگاه چندانی نداشت. در اصفهان چند سالی است که نمایشگاه انرژی برگزار نشده است. این نمایشگاه دو سالانه بود اما از سال ۹۰ به طور کل از برنامه های نمایشگاهی اصفهان حذف شد!

در حوزه نمایشگاه های صنعت ساختمان، اصفهان چندین عنوان نمایشگاه دارد. یکی از عناوین، همین نمایشگاه تأسیسات و تجهیزات سرمایشی و گرمایشی است که به گفته مسوولان نمایشگاه، زیرشاخه و زیرگروه نمایشگاه صنعت ساختمان اصلی است. زیرگروه تأسیسات و تجهیزات، زمانی بخشی از همین نمایشگاه ساختمان بود که به دلیل افزایش متقاضی، تخصصی شدن و تنوع تکنولوژی ها به فضای بیشتری نیاز داشت و به همین دلیل چند سالی است که به صورت جداگانه از نمایشگاه صنعت ساختمان برگزار می شود.

به گفته مجید نایب زاده، مدیر نمایشگاه های داخلی و بین الملل شرکت نمایشگاه های اصفهان، اصفهان تنها استانی است که این نمایشگاه را به صورت مستقل برگزار می کند. اما متأسفانه بخش انرژی در ساختمان، انرژی های نو و پاک در زیرگروه های هیچ یک از این نمایشگاه ها دیده نشده و چیزی در حدود ۵ درصد مشارکت کنندگان نمایشگاه ساختمان به این بخش مربوط بوده اند. در حالی که شاید ظرفیت برگزاری یک نمایشگاه مستقل در این زمینه وجود دارد. البته به نظر می رسد تعداد شرکت هایی که در این زمینه فعالیت می کنند نیز چندان زیاد نیست و عمده آن ها شرکت های دانش بنیان هستند که در برخی استان ها برای حضور در نمایشگاه ها حمایت نمی شوند و یا هنوز آن قدر وارد فعالیت جدی و اساسی نشده اند که حضور در نمایشگاه ها را تجربه کنند.

با وجود مباحث مهمی که مسوولان در نشست خبری این نمایشگاه در خصوص لزوم و ضرورت مدیریت مصرف انرژی در ساختمان ها اعلام کردند، درباره جریمه های سنگین جهانی برای ایران هشدار دادند و از انرژی های خورشیدی هدر رفته در اصفهان سخن گفتند، در غرفه های نمایشگاه اما اثری از تلاش برای این بخش مشاهده نشده و در این زمینه چیزی دستگیر مخاطب نمی‌شود. لذا سازمان نظام مهندسی ساختمان استان باید در سال های آینده، شرکت های فعال در زمینه انرژی های نو را معرفی و به سمت نمایشگاه هدایت کند. همچنین نمایشگاه های صنعت ساختمان باید در زمینه فناوری های نوینی که به موضوع انرژی در صنعت ساختمان مرتبط هستند، بیشتر سرمایه گذاری کند.

اگر مطابق آن چه مسوولان نظام مهندسی ساختمان، اعلام کرده اند این سازمان عزم خود را برای تشویق شرکت ها و ساختمان سازان برای استفاده از فناوری های نوین انرژی جزم کرده است، باید حتی تعداد معدود شرکت های فعال در این زمینه را به حضور در نمایشگاه، ملزم سازد تا زمینه این فعالیت از طریق نمایشگاه ها اطلاع رسانی شده و دامنه آن از طریق آشنایی مردم و دیگر شرکت ها، گسترش یابد.

نمایشگاه اصفهان نیز باید برنامه ریزی خاصی برای رایزنی با این شرکت ها داشته و حتی اگر شرکت های نوپایی در این زمینه هستند که توان مالی حضور در نمایشگاه ندارند، آنان را مورد حمایت قرار داده و بخش ویژه ای از نمایشگاه را به این موضوع مهم اختصاص دهد.