دوچرخه کربنی میشلین

شرکت میشلین را با لاستیک‌هایی که برای وسایل نقلیه از دوچرخه تا هواپیما می‌سازد می‌شناسیم. اما گویا این شرکت تصمیم گرفته کسب‌وکار خود را توسعه داده و دوچرخه هم تولید کند. نام دوچرخه‌ای که در این شرکت طراحی و تولید شده E-Lectra است. همان‌گونه که از حرف E در ابتدای نام آن برمی‌آید، این دوچرخه یک دوچرخه الکتریکی است. این روزها دوچرخه‌های الکتریکی به ساخته‌های پرطرفدار صنعت حمل‌ونقل درون شهری تبدیل شده‌اند. فناوری ساده‌تر مورد نیاز آنها در مقایسه با دیگر وسایل نقلیه موتوری موجب شده قیمت تمام شده کمتری هم داشته باشند و به همین دلیل در کشورهایی که فرهنگ دوچرخه‌سواری رایج است با استقبال خوبی هم مواجه شده‌اند. همین استقبال موجب شده تا طراحان و شرکت‌های سازنده بیشتری هر ماه به ساخت آنها روی بیاورند.

طراحان میشلین در این دوچرخه الکتریکی تلاش کرده‌اند تا محصول نهایی آنها یک دوچرخه متفاوت باشد. با دیدن طرح نهایی آنها می‌توان گفت که در این کار موفق بوده‌اند. برخلاف بسیاری از دوچرخه‌های الکتریکی که بخش‌های باتری و موتور آنها از بیرون قابل تشخیص است، در دوچرخه E-Lectra این بخش‌ها به خوبی در اجزای بدنه مخفی شده‌اند. به‌گونه‌ای که در نگاه اول نمی‌توان متوجه شد که این یک دوچرخه الکتریکی است. باتری‌های این دوچرخه در قسمت تنه آن جاسازی شده و موتور آن نیز در چرخ عقب قرار گرفته است. موتوری که در این دوچرخه استفاده شده از نوع دایرکت موتور است. دایرکت موتور یا موتور مستقیم به موتورهایی گفته می‌شود که برای انتقال نیرو به محور چرخ‌ها نیاز به تسمه یا هرگونه رابط دیگری نداشته و مستقیما روی محور سوار هستند. به این صورت که محور عقب چرخ همان محور شفت موتور است. استفاده از این نوع موتور باعث شده تا دست طراح برای جاسازی و مخفی کردن آن بازتر باشد؛ چرا که دایرکت موتورها کوچک بوده و فضای کمتری اشغال می‌کنند. این موتور می‌تواند دوچرخه را در مسیرهای صاف یا شیب بسیار ملایم به سرعت ۳۵ کیلومتر در ساعت برساند. با هر بار شارژ باتری‌ها نیز می‌توان تا ۴۰ کیلومتر مسیر را طی کرد که برای یک دوچرخه الکتریکی رقم بسیار مناسبی است. این مسافت در شرایطی است که به‌طور پیوسته از نیروی موتور استفاده شود و اگر رکاب زدن را به آن اضافه کنیم بر این میزان افزوده خواهد شد.

اما اوج هنر طراحان میشلین فرم بدنه این دوچرخه است. بدنه دوچرخه E-Lectra یک شاهکار مهندسی به حساب می‌آید. در طراحی این دوچرخه از نقاط اتصال یا تنه‌های متقاطع که یکدیگر راه نگه دارند استفاده نشده است. بلکه همه چیز با قوس‌ها انجام می‌گیرد. این قوس‌های تنه و بدنه هستند که با توزیع نیرو موجب می‌شوند تا بدنه دوچرخه ترک نخورد یا نشکند. اهمیت این طراحی قوسی وقتی بیشتر می‌شود که بدانیم در این دوچرخه از کمک و فنر هم خبری نیست و همین قوس‌ها باید نقش سیستم تعلیق را نیز بازی کنند. دوچرخه E-Lectra در این زمینه بسیار خوب طراحی شده است؛ چرا که به راحتی می‌تواند تا وزن ۱۰۰ کیلوگرم را تحمل کند. به غیر از زاویه دقیقی که برای قوس‌های اصلی تنه استفاده شده، در محل قوس‌های اصلی که طولی هستند، قوس‌های جانبی نیز از دو طرف به داخل ایجاد شده‌اند. این قوس‌های جانبی علاوه بر اینکه جلوه بصری بدنه را زیباتر کرده‌اند، در توزیع بهتر فشار نیز به قوس‌های طولی کمک می‌کنند. ساخت این بدنه منعطف و در عین حال بدون ستون به یمن پیشرفت‌هایی که در تولید فیبرکربن‌های نوین ایجاد شده، میسر شده است. کل بدنه دوچرخه E-Lectra از فیبرکربن ساخته شده است. تفاوت فیبرکربنی که در بدنه این دوچرخه استفاده شده با فیبرکربن معمولی در این است که در فیبرکربن معمولی رشته‌های میکروسکوپی کربن به‌صورت طولی و دسته‌ای در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند، اما در این فیبرکربن رشته‌های کربن به‌صورت کلاف در هم تنیده شده‌اند. به این ترتیب علاوه بر تحمل فشار، توانایی بیشتری در تحمل ضربه نیز پیدا کرده‌اند.

نکته دیگر در این دوچرخه حذف طبق جلو است. برخلاف دوچرخه‌های رایج که طبق جلوی بزرگی دارند در این دوچرخه قطر طبق جلو و محور موتور در عقب تقریبا برابر است. این طراحی اگر چه نمای زیباتر و متفاوتی از دوچرخه‌های معمولی ایجاد کرده است، اما در نهایت موجب می‌شود تا دوچرخه E-Lectra چندان برای رکاب‌زنی مناسب نباشد و نیروی زیادی برای شرایطی که قرار است مانند یک دوچرخه معمولی استفاده شود نیاز باشد. ظاهرا طراحان روی این مساله تاکید داشته‌اند که رکاب تنها به‌عنوان یک ابزار کمکی استفاده شود و موتور همیشه درگیر باشد. نمونه‌ای که فعلا معرفی شده یک مدل مفهومی است و می‌توان انتظار داشت که در نسخه نهایی دوچرخه از طبق بزرگ و کارآمدی برخوردار باشد. میشلین شتاب لازم را برای زندگی امروزی نیز درک کرده و به همین دلیل برای این دوچرخه از کیت شارژ سریع استفاده کرده است. در حالت معمولی باتری‌ها دوچرخه E-Lectra در مدت زمان ۳ تا ۵/ ۳ ساعت شارژ می‌شوند. اما با استفاده از کیت شارژ سریع نزدیک به ۸۰ درصد باتری را می‌توان در کمتر از یک ساعت شارژ کرد. ورودی مربوط به برق نیز در قسمت بالای تنه قرار گرفته است.

دوچرخه کربنی میشلین