همه چیز درباره امنیت سیستم‌عامل مک

هنوز بسیاری از ما نمی‌دانیم که آیا رایانه‌های مک نیاز به آنتی‌ویروس دارند؟ آیا سیستم‌عامل مک شرکت اپل، ویروسی می‌شود؟ اینها سوالاتی هستند که از زمان معرفی سیستم‌عامل مک ذهن کاربران را به خود درگیر کرده است. با این اوصاف شاید بهتر باشد این مطلب را بخوانید.امنیت سیستم‌عامل مک و استفاده یا عدم‌استفاده از نرم‌افزارهای امنیتی در رایانه‌های اپلی بحث چندان تازه‌ای نیست. بحث امنیت مک از زمان معرفی سیستم‌عامل مک ذهن همه‌ کاربران را به خود درگیر کرده است. به‌عنوان نمونه شواهد تجربی ما نشان می‌دهد، با وجود اینکه رایانه PowerBook G۴ اپل متعلق به سال ۲۰۰۶ است و یک دهه بدون استفاده از نرم‌افزارهای امنیتی به اینترنت متصل بوده، اما خوشبختانه این دستگاه هنوز طعمه هیچ بدافزاری نشده است. با کسب این تجربه با ارزش، ما تقریبا پاسخ درست سوالات خود را دریافت کردیم. اما چرا تقریبا؟ دلیل این تقریب را در ادامه مقاله شرح خواهیم داد. اگر به انجمن‌های (forum) موجود در وب‌سایت شرکت اپل هم سر بزنید، پاسخ‌های مشابهی با شواهد تجربی ما خواهید یافت.

دانشمندانی که در میان کاربران حضور دارند، این سردرگمی در علت و معلول را تشخیص داده و این مساله پیچیده را برای شما ساده‌سازی خواهند کرد. در این مقاله ابتدا استدلال‌های موافق و مخالف استفاده از آنتی‌ویروس و نرم‌افزارهای امنیتی در رایانه مک را بیان کرده و در بخش پایانی پاسخ نهایی خود را مشخص خواهیم کرد. امیدواریم با مطالعه این مقاله، به حکمی قطعی درباره امنیت سیستم‌عامل مک دست پیدا کنید.چرا رایانه‌ مک به نرم‌افزار امنیتی و ضدویروس نیاز دارد: هیچ دلیل فنی در مورد چرایی اینکه سیستم‌عامل مک هدف حملات سایبری قرار نمی‌گیرد، وجود ندارد. با وجود اینکه به‌طور عمومی مشکلات امنیتی مربوط به تروجان‌ها است، اما آلودگی به چنین بدافزاری نیازمند اشتباه یک کاربر است تا در سیستم هدف نصب شود. حقیقت این است که همیشه در شرایط طبیعی سوءاستفاده وجود دارد.

ویندوز ۸ و ویندوز ۱۰ جزو ایمن‌ترین ویندوزهای موجود محسوب می‌شوند: درست است که تاکنون حملات سایبری علیه سیستم‌عامل مک در کمترین میزان خود قرار داشته، مورد هدف قرار دادن آن سخت‌تر است و جامعه کاربری کوچک‌تری دارد؛ اما با گذشت زمان این وضعیت می‌تواند تغییر کند. سیستم‌عامل ویندوز درحال ایمن‌تر شدن است؛ به‌طوری‌که ویندوزهای ۸ و ۱۰ جزو ایمن‌ترین ویندوزهای موجود محسوب می‌شوند. سهم مک در بازار کشورهای ثروتمند غربی حدود ۲۰ الی ۳۰ درصد است. اگر در نظر بگیرید که رایانه‌های مک گران قیمت بوده و صاحبان آنها به‌طور متوسط از کاربران رایانه‌های ویندوزی ثروتمندتر هستند، آن وقت است که به‌عنوان یک هدف جذاب به وسیله بدافزارها مورد حمله سایبری قرار خواهند گرفت. قصد نگران کردن شما را نداریم؛ زیرا این تهدید فعلا در مقیاس قابل‌توجهی نیست، اما ممکن است روزی این مقیاس تغییر کرده و فرصت‌های سرمایه‌گذاری ارزشمندی در زمینه ضدویروس‌ها ایجاد کند.

غیرفعال کردن تنظیمات ویندوز 10: به خاطر داشته باشید که همیشه کاربران نهایی ضعیف‌ترین حلقه زنجیر هستند. در بسیاری از موارد نرم‌افزارهای امنیتی مانع تصمیم‌گیری‌های نادرست کاربران می‌شوند. کلیک بر روی تبلیغات و نصب نرم‌افزارهایی که در وب‌سایت‌های مختلف تبلیغ می‌شوند درحالی که چیزی که تبلیغ می‌شود نبوده و در حقیقت ابزاری برای جاسوسی یا ویروس هستند، فقط یکی از تصمیم‌گیری‌های نادرست محسوب می‌شود؛ بنابراین حتی کاربران مک هم در این مورد می‌توانند قربانی این نوع از حملات سایبری باشند. از این رو به خاطر اینکه قیمت نرم‌افزارهای امنیتی معادل قیمت یک فنجان قهوه هفتگی شما است، بهتر است اقدام به نصب نرم‌افزارهای امنیتی کرده و همه مشکلات امنیتی یاد شده را فراموش کنید. نرم‌افزارهای امنیتی مانع تصمیم‌گیری‌های نادرست کاربران می‌شوند: وب‌سایت انگلیسی Macworld راهنمایی جامع را برای انتخاب برترین ضد ویروس سیستم‌عامل مک تهیه کرده است که به‌طور مداوم به‌روزرسانی می‌شود. در میان برترین ضدویروس‌های معرفی شده برای مک، گزینه‌های رایگانی هم وجود دارند؛ بنابراین بدون شک نگاهی هرچند اجمالی به این راهنمای جامع خالی از لطف نخواهد بود. در حال حاضر رتبه اول فهرست نرم‌افزارهای امنیتی پیشنهادی برای مک متعلق به ضد ویروس بیت‌دیفندر بوده و رتبه دوم این فهرست به ضد ویروس نورتون تعلق دارد.

چرا رایانه مک به نرم‌افزار امنیتی و ضد ویروس نیاز ندارد: پاسخ به این سوال کاملا ساده است؛ زیرا همه شواهد موجود درستی این موضوع را اثبات می‌کنند. ما حدودا به مدت ۱۵ سال از یک رایانه مک که به‌طور مستمر به شبکه جهانی اینترنت متصل بوده استفاده کرده‌ایم و خوشبختانه تاکنون با هیچ مشکل امنیتی روبه‌رو نشده‌ایم؛ با این حال، هنوز هم ارزش تحقیق و بررسی عمیق‌تر را دارد. استدلالی که اغلب در این زمینه مطرح می‌شود اقتصاد بازار و قانون عرضه و تقاضا است. سهم محصولات اپل به خاطر گران قیمت بودن آنها از بازار جهانی کم است؛ به همین دلیل مجرمان سایبری به‌دنبال جامعه کاربری بسیار بزرگ‌تری مانند کاربران رایانه‌های ویندوزی هستند. چیزی که برای همه آشکار است این است که به‌طور بالقوه همه نرم‌افزارهای مخرب موجود، به منظور کسب درآمد برای مجرمان سایبری طراحی و منتشر می‌شوند. کلاه‌برداران سایبری به‌عنوان سازنده نرم‌افزار یا مخترع شناخته شده نیستند؛ بنابراین بر روی بزرگ‌ترین و ساده‌ترین اهداف برنامه‌ریزی می‌کنند.

macOS به‌عنوان یک سیستم‌عامل مبتنی‌بر یونیکس به‌طور طبیعی امن است: عملا به خاطر اینکه تعداد کاربران سیستم‌عامل ویندوز بیشتر بوده و هنوز هک این سیستم‌عامل ساده‌تر از سیستم‌عامل مک (macOS) است، باندهای کلاه‌برداری سایبری به‌طور انحصاری بر روی ویندوز متمرکز هستند. macOS به‌عنوان یک سیستم‌عامل مبتنی‌بر یونیکس (Unix) به‌طور طبیعی ایمن بوده و دارای سازوکار حفاظتی جعبه شنی (sandbox) است. این سازوکار همانند داشتن یک سری از درب‌های آتشین عمل می‌کند، به این صورت که، حتی اگر بدافزاری به رایانه مک شما دسترسی داشته باشد، نمی‌تواند به قلب دستگاه نزدیک شود. در حقیقت، این قابلیت نرم‌افزارها را در یک محیط مجازی کاملا امن اجرا می‌کند تا در صورت وجود کدهای مخرب، مانع آسیب دیدن هسته سیستم‌عامل شود. رایانه‌های مک غیرقابل هک هستند اما سواستفاده از آنها به مراتب سخت‌تر از رایانه‌های ویندوزی است. برای مثال به‌عنوان یک سارق که می‌توانید وارد خانه‌ای با سیستم امنیتی یا بدون سیستم امنیتی شوید، قطعا خانه بدون سیستم امنیتی را انتخاب خواهید کرد! در دنیایی که فقط اهداف جذاب مورد حمله قرار می‌گیرند، سیستم‌عامل مک فعلا جذابیت کمتری درمیان کلاه‌برداران سایبری دارد.

امنیت رایانه مک: سازوکار حفاظتی sandbox مانع آسیب دیدن هسته سیستم‌عامل مک می‌شود. در نسخه‌های اخیر OS X شامل تمامی نسخه‌های معرفی شده بعد از OS X ۱۰.۸ Mountain Lion، سیستم امنیتی بیش از پیش قدرتمندتر شده است. این نسخه از سیستم‌عامل‌ها شامل عملکردی به نام محافظ دروازه (GateKeeper) هستند که به‌طور پیش‌فرض از نصب نرم‌افزارهایی غیر از نرم‌افزارهای تایید شده اپل، جلوگیری می‌کند. وجود فروشگاه نرم‌افزاری مک به این معنی است که کاربران رایانه‌های مک اپل با آرامش خاطر می‌توانند اقدام به نصب نرم‌افزار موردنظر خود کنند. علاوه‌بر این، نبود پلاگین‌های جاوا و ادوبی فلش در سیستم‌عامل مک که قبلا به‌عنوان دریچه نفوذ مجرمان سایبری عمل می‌کردند، امکان نصب نسخه‌های تقلبی هردو پلاگین را از بین برده است.

پاسخ قطعی: اگر صرفا از رایانه مک خود در خانه و بیشتر برای مقاصد غیر تجاری استفاده می‌کنید، می‌توانید از مطالعه ادامه این مقاله صرف‌نظر کرده و بدون استفاده از نرم‌افزارهای امنیتی به کار خود ادامه دهید! با این حال، انجام چنین کاری خطر خود را هم دارد. خطر بزرگ‌تر مربوط به استفاده از اینترنت بدون وجود نرم‌افزارهای امنیتی است. در مورد شواهد تجربی خود که در این مقاله بیان کردیم، باید اظهار کنیم که کاملا سنجیده بوده و از قبل بر روی آن فکر شده بود؛ به‌طوری‌که ما تاکنون با آگاهی کامل از مسائل امنیتی، تمامی جوانب احتیاط را در این زمینه رعایت می‌کردیم. اگر شما هم با رعایت کامل مسائل امنیتی از رایانه مک استفاده کنید، می‌توانید از استفاده از نرم‌افزار ضد ویروس صرف‌نظر کنید. با این حال، استثنا هم وجود دارد. اگر دارای کسب و کاری هستید که دارای تعداد زیادی از رایانه‌های مک بوده یا شبکه‌ای متشکل از رایانه‌های ویندوزی و مک دارید، پیشنهاد می‌کنیم که حتما از نرم‌افزارهای امنیتی استفاده کنید. با اینکه ممکن است رویکردی غیر ضروری باشد، اما می‌توانید به منظور داشتن آرامش خاطر هزینه اندکی برای خرید نرم‌افزارهای امنیتی کرده یا از نرم‌افزارهای رایگان در این زمینه استفاده کنید. همچنین در‌صورتی‌که به دلایل خاصی مانند دسترسی به داده‌های بسیار حساس و امنیتی، احتمال دارد مورد هدف حملات سایبری قرار بگیرید، باید از نرم‌افزارهای ضد ویروس در سیستم‌عامل مک خود استفاده کنید. اگر به‌دنبال خرید نرم‌افزار امنیتی هستید، می‌توانید با مراجعه به ‌سایت‌هایی مانند www.av-comparatives.org که نرم‌افزارهای امنیتی را مورد بررسی قرار می‌دهند، ضد ویروس موردنظر خود را انتخاب کنید.