شوک های اقتصادی، بودجه های شهری را با مشکل روبرو می کند

دنیای اقتصاد- عباس حاج رسولی ها عضو شورای شهر اصفهان در گفت و گو با دنیای اقتصاد عنوان کرد: بودجه ریزی یکی از نکات مثبت شهرداری است مخصوصا در زمانی که شوراها شروع به فعالیت سیستمی کردند و بر اساس برنامه ریزی پیش رفتند. به گونه ای که در شورای اول اصفهان برای اصفهان ۱۴۱۴ نیز برنامه ریزی شده یعنی نگاهی ۳۰ ساله به شهر اصفهان رخ داده است. وی افزود: اصفهان تنها شهری است که طی این ۳۰ سال برنامه های ۵ ساله را تاکنون در چهار دوره شورا اجرایی و عملیاتی کرده و آخرین برنامه چهارم هم در سال ۹۲ اتفاق افتاد و دقیقا در این برنامه ها میزان بودجه و میزان تخصیص ها برای توسعه شهری مشخص است.

این عضو شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه داد: ۹۹درصد تصمیمات شورا همواره تحقق یافته است و همچنین پروژه های شهری اصفهان اکثرا ۷۰ درصد پیشرفت داشته اند و اگر می بینیم که این پروژه ها کامل نشده است به دلیل شوک های اقتصادی است که در سال های مختلف وارد شده و موجب کندی روند پروژه ها گردیده و هرینه ها بالا رفته است. حاج رسولی ها اضافه کرد: در ارتباط با حمل و نقل عمومی ۵۰ میلیارد تومان بودجه جاری دیده شده است و ۲۵۰ دستگاه اتوبوس نیز باید برای خط اتوبوسرانی خریداری شود این در حالی است که از سال ۸۵ به قبل هرآنچه اتوبوس خریداری می شد از اتوبوس ۱۰۰ میلیون تومانی ۸۲.۵ میلیون توسط دولت و ۱۷.۵ میلیون توسط شهرداری ها پرداخت می شد، اما از آن سال تاکنون نه تنها پولی پرداخت نمی شود بلکه اتوبوس ۴۰۰ میلیونی باید توسط شهرداری ها خریداری شود و از هر خرید اتوبوس ۳۶ میلیون نیز باید به اداره دارایی داده شود. وی تاکید کرد: کمک دولت به شهرداری ها در زمینه خرید و تجهیز ناوگان حمل و نقل عمومی به صفر رسیده است و معاون وزیر کشور نیز جایی اعلام کرده است چه کسی گفته در حمل و نقل عمومی دولت باید یک سوم کمک کند. بنده به معاون وزیر کشور اعلام می کنم که این نظام پیش آمده و کمک صفر دولت به شهرداری ها قطعا شهرداری ها را با مشکل مواجه خواهد کرد این در حالی است که کل کمک دولت به شهرداری کلانشهر اصفهان در سال گذشته برای اتوبوسرانی فقط سه میلیارد تومان بوده است. این عضو شورای اسلامی شهر اصفهان اظهار کرد: این نظام بودجه ای دولت وضع بودجه بندی شهرداری ها را به هم ریخته است، چون دولت تکلیف خود را با شهرداری کلانشهرها روشن نمی کند و به تعهداتش نیز عمل نمی کند و مدام شهرداری ها را با تفریغ بودجه مواجه می کند.

حاج رسولی ها تصریح کرد: باید نحوه برخورد دولت با شهرداران و شهرداری ها تدوین شود چراکه اگر این نحوه برخورد روشن نشود سیستم برنامه ریزی دولت به هم ریخته و بودجه خطوط حمل و نقل عمومی از جمله مترو و خط دو مترو اصفهان هم به هم می ریزید. وی ادامه داد: چرا نمی آیند به صراحت بگویند مردم شهر اصفهان باید خودشان بودجه حمل و نقل عمومی بدهند. این در حالی است که مردم توان پرداخت بودجه مترو را هم ندارند. وی تاکید کرد: باید رییس جمهور و رییس مجلس با شورای عالی استان ها حداقل تکلیف کلانشهرهای کشور را روشن کنند تا از بلاتکلیفی خارج شوند برای مثال در گذشته ۱ درصد عوارض سوخت همواره در اختیار شهرداری ها بود اما با وجود قانون این حق هنوز به شهرداری ها پرداخت نشده است. این عضو شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه داد: ۲۳ تعریف برای مدیریت واحد شهری در نظر گرفته شده است و در دولت هفتم و هشتم این قانون می رفت که به مرحله اجرا درآِید که دولت تغییر کرد در دولت نهم و دهم یعنی دولت آقای احمدی نژاد قرار شد که اصفهان پایلوت مدیریت واحد شهری شود، اما وزرای مربوطه این دولت مخالفت شدید کردند و چون دلارهای نفتی خوبی در اختیار داشتند گفتند چه کاری است دلارهای نفتی را به شوراها بدهیم خودمان استفاده و در کشور خرج می کنیم.