«دنیای اقتصاد» راهاندازی خط تولید یکی از خودروهای پُرتیراژ در خراسان رضوی را بررسی میکند؛
ظرفیتهای جدید خودروسازی
گروه اقتصاد- پیگیری پرونده «راهاندازی خط تولید یکی از خودروهای پُرتیراژ» در خراسان رضوی یکی از محورهای سی و سومین جلسه دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی بود و در حالی در این جلسه ضرورت ایجاد ظرفیتهای جدید خودروسازی مورد تأکید قرار گرفت که هم اکنون با وجود استقرار دو شرکت خودروسازی در این استان، یا به عبارتی فعالیت «ایرانخودرو» و «سناباد خودرو»، یکی از دو خودروساز، یعنی همان «سناباد خودرو»، با ظرفیت تولید سالانه ۱۵ هزار دستگاه خودرو تعطیل است و چنین ظرفیتی خاک میخورد!
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- پیگیری پرونده «راهاندازی خط تولید یکی از خودروهای پُرتیراژ» در خراسان رضوی یکی از محورهای سی و سومین جلسه دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی بود و در حالی در این جلسه ضرورت ایجاد ظرفیتهای جدید خودروسازی مورد تأکید قرار گرفت که هم اکنون با وجود استقرار دو شرکت خودروسازی در این استان، یا به عبارتی فعالیت «ایرانخودرو» و «سناباد خودرو»، یکی از دو خودروساز، یعنی همان «سناباد خودرو»، با ظرفیت تولید سالانه ۱۵ هزار دستگاه خودرو تعطیل است و چنین ظرفیتی خاک میخورد! و فقط «ایرانخودرو» با ظرفیت تولید سالانه ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو فعال است.
گروه اقتصاد- پیگیری پرونده «راهاندازی خط تولید یکی از خودروهای پُرتیراژ» در خراسان رضوی یکی از محورهای سی و سومین جلسه دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی بود و در حالی در این جلسه ضرورت ایجاد ظرفیتهای جدید خودروسازی مورد تأکید قرار گرفت که هم اکنون با وجود استقرار دو شرکت خودروسازی در این استان، یا به عبارتی فعالیت «ایرانخودرو» و «سناباد خودرو»، یکی از دو خودروساز، یعنی همان «سناباد خودرو»، با ظرفیت تولید سالانه ۱۵ هزار دستگاه خودرو تعطیل است و چنین ظرفیتی خاک میخورد!
دنیای اقتصاد، فاطمه رافع- پیگیری پرونده «راهاندازی خط تولید یکی از خودروهای پُرتیراژ» در خراسان رضوی یکی از محورهای سی و سومین جلسه دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی بود و در حالی در این جلسه ضرورت ایجاد ظرفیتهای جدید خودروسازی مورد تأکید قرار گرفت که هم اکنون با وجود استقرار دو شرکت خودروسازی در این استان، یا به عبارتی فعالیت «ایرانخودرو» و «سناباد خودرو»، یکی از دو خودروساز، یعنی همان «سناباد خودرو»، با ظرفیت تولید سالانه ۱۵ هزار دستگاه خودرو تعطیل است و چنین ظرفیتی خاک میخورد! و فقط «ایرانخودرو» با ظرفیت تولید سالانه ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو فعال است. صنعت خودروسازی در کشور همیشه منتقدانی داشته است که بر این باورند سرمایهها را در این صنعت هدر دادهایم و به بهانه حمایت از تولید داخل و ایجاد اشتغال، با افزایش تعرفههای وارداتی، مردم را از خودروهای باکیفیت خارجی محروم کردهایم در حالی که در این صنعت هیچ مزیتی نداریم. «دنیای اقتصاد» به بهانه پیگیری پرونده «راهاندازی خط تولید یکی از خودروهای پُرتیراژ» در خراسان رضوی سراغ کارشناسان این حوزه رفته و نظر آنها را درباره صرفههای اقتصادی این پروژه جویا شده است؛ برخی معتقدند صنعت خودروسازی در طول دهههای گذشته اثبات کرده که صنعت ضعیفی است و در مقابل برخی بر این باورند سرمایهگذاری در این صنعت، توسعه اقتصادی را برای این خطه به دنبال خواهد داشت.
سیاست حمایتی ناصواب
عضو هیأت علمی دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با اعتقاد بر این که در صنعت خودروسازی هیچ مزیتی نداریم، اظهار میکند: صنعت خودروسازی ما از زمانی که فعالیت خود را در کشور آغاز کرده صنعت بسیار ضعیفی بوده و در حال حاضر هم نیازمند حمایتهای دولت است در حالی که در سایر کشورها حمایت از صنایع نوزاد تنها در سالهای ابتدایی صورت میگیرد. مصطفی کریمزاده با بیان این که زمانی که رقابت وجود داشته باشد، تولیدکننده برای حضور ماندگار در صحنه ناگزیر از تلاش است، خاطرنشان میکند: خودروساز ما میبیند در این بازار، رقابتی وجود ندارد و دولت برای واردات خودروهای باکیفیت خارجی تعرفههای بالایی در نظر گرفته است که همین امر انگیزه را در خودروسازان داخلی از بین میبرد. وی ادامه میدهد: چندین دهه است که دولت به بهانه حمایت از تولید داخل و اشتغالزایی از صنعت خودرو حمایت کرده و همین امر باعث عدم پیشرفت خودروسازی ما شده است اما این سیاست حمایتی دولت نتوانسته رفاه عمومی را به ارمغان بیاورد.
سرمایهگذاری در مقیاس وسیع
عضو هیأت علمی دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد بالا بودن هزینههای طراحی برای خودروهای جدید، بالا بودن هزینههای تحقیق و توسعه و کمبود نقدینگی و بدهکار بودن صنعت خودرو به نظام بانکی را از جمله مشکلات موجود در این صنعت برمیشمارد و تصریح میکند: ماهیت صنعت خودرو به گونهای است که باید سرمایهگذاریها و تولید در آن در مقیاس بزرگ باشد تا هزینهها کاهش یابد و صرفههای حاصل از مقیاس خود را نشان دهد.
کریمزاده معتقد است: اگرچه خراسان رضوی نیز مانند سایر استانهای کشور در صنعت خودرو مزیت چندانی ندارد اما چنانچه قرار است خط تولید یکی از خودروهای پرتیراژ در این استان راهاندازی شود باید در مقیاس وسیع باشد زیرا راهاندازی آن در مقیاس کوچک با توجه به بالا بودن هزینههای تولید، مشکلاتی ایجاد خواهد کرد.وی اضافه میکند: خودرو مانند سایر کالاها نیست که هزینههای تولید آن پایین باشد و وسیع بودن مقیاس تولید باعث میشود هزینه سرانه برای خودروساز کاهش یابد.
نقش خودرو در توسعه اقتصادی
در مقابل منتقدان صنعت خودرو، برخی نیز صنعت خودرو را به عنوان یکی از صنایع مادر میدانند که میتواند نقش مهمی در رشد اقتصادی داشته باشد و بر ضرورت توجه به نیاز بازار، استفاده از دانش روز و نیز خصوصیسازی واقعی در این بخش تأکید میکنند؛ بدون تردید اگر قرار است خط تولید یکی از خودروهای پرتیراژ در خراسان رضوی راهاندازی شود باید در این زمینه بررسیهای لازم صورت گیرد و چکشکاریهای کارشناسانه انجام شود تا بازدهی مدنظر حاصل شود.
خودروسازی یکی از ارکان توسعه اقتصادی
عضو هیأت رئیسه انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با اعتقاد بر این که یکی از رکنهای اصلی توسعه اقتصادی در استان توسعه در بخش خودروسازی است، اظهار میکند: ظرفیتهای خودروسازی در استان باید افزایش یابد؛ در گذشته به خراسان نگاه کشاورزی داشتیم اما در حال حاضر به دلیل کمبود آب نمیتوانیم در بخش کشاورزی در حد انتظار به خودکفایی برسیم بنابراین باید بخش صنعت را در استان توسعه دهیم تا اشتغالزایی داشته باشیم.عبداله یزدانبخش با بیان این که باید دلایل توقف فعالیت سناباد خودرو بررسی و خط تولید آن دوباره فعال شود، به فعالیت ایرانخودرو در خراسان رضوی اشاره و خاطرنشان میکند: باید در خصوص تعداد خطوط تولید خودروی مورد نیاز در استان نیازسنجی صورت گیرد و سپس نسبت به ایجاد یا توسعه آن اقدام شود. وی تأکید میکند: سناباد خودرو و ایرانخودرو در خراسان رضوی ایجاد شده و باید برای تولید خودروی مورد نیاز استان و حتی کشور از ظرفیت آنها حداکثر استفاده را کرد.
لزوم خصوصیسازی صنعت خودرو
رئیس هیأت مدیره گروه صنعتی کارخانجات پارت لاستیک ادامه میدهد: نیاز به خودرو در کشور وجود دارد و این نیاز از لحظهشماری خودروسازهای خارجی برای ورود به کشور مشخص میشود؛ باید خودروسازی ما به تکنولوژی و نیازهای بازار توجه کند؛ در حال حاضر از چین خودرو وارد می شود و این نشان میدهد نیاز وجود دارد و صنعت خودروسازی ما باید به این نیاز به درستی پاسخ دهد.
یزدانبخش با اشاره به این که شرکتهای خودروساز در دنیا تلاش میکنند در کنار صنعت قطعهسازی فعالیت کنند می افزاید: در حال حاضر قطعهسازی خودرو در استان ما بسیار قوی، توانمند و با دانش است اما گاهی این قطعات به استانهایی نظیر آذربایجان شرقی منتقل میشود؛ پتانسیل صنعت خودرو در استان ایجاد شده و قطعهسازی نیز رشد کرده است؛ باید به آمار ایجاد ارزش افزوده و اشتغالزایی این دو صنعت توجه شود؛ با تکمیل خطوط تولید دو خودروساز استان میتوان به اهداف اقتصادی مدنظر رسید. وی با بیان اینکه قطعهسازی در کنار خودروسازی یک مجموعه کامل است، تصریح میکند: صنعت قطعهسازی به دلیل اینکه تاکنون متعلق به بخش خصوصی بوده، نسبت به صنعت خودروسازی پیشرفت بیشتری داشته است؛ اگر خودروسازی هم به بخش خصوصی واگذار شود، شاهد پیشرفت این صنعت نیز خواهیم بود. عضو هیأت رئیسه انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی یادآور میشود: دولت باید بر اساس اصل ۴۴ قانون امکانات اقتصادی را به بخش خصوصی واگذار کند؛ با واگذاری صنعت خودروسازی به بخش خصوصی وضعیت این صنعت در کشور بهبود خواهد یافت.
نگرانی از کاهش ظرفیت تولید پژو 405 و پارس در استان
به گزارش روابط عمومی اتاق مشهد، رئیس اداره صنایع فلزی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در تبیین اهمیت راهاندازی خط تولید یکی از خودروهای پرتیراژ در خراسان رضوی، با اشاره به اینکه در حال حاضر دو واحد خودروساز در استان خراسان رضوی مستقر هستند، اظهار میکند: ایران خودرو با ظرفیت تولید سالانه ۱۱۲ هزار دستگاه خودرو، خط تولید خود را کامل به کارگیری میکند اما سناباد خودرو، دیگر خودروساز استان، با ظرفیت تولید سالانه ۱۵ هزار دستگاه، در حال حاضر تعطیل است.قاسم کیومرثی ادامه میدهد: در کنار این موارد، ۳۲۰ واحد قطعهساز نیز در این خطه مشغول به فعالیت هستند که عملا ۲۰ درصد قطعات جانبی خودرو در کشور را تولید میکنند و حتی از ظرفیتهای صادراتی برخوردار هستند.وی به انگیزههایی که منجر شد تا بحث ایجاد یک خط تولید جدید برای خودرویی پُرتیراژ در دستور کار قرار بگیرد اشاره و تصریح میکند: پیشبینی میکنیم با تغییر ذائقه بازار، استقبال از خودروهای پژو ۴۰۵ و پارس که در استان تولید میشوند، کاهش یابد و این مدلها از دستور کار شرکت خودروساز مذکور خارج شوند و طبیعی است که این اتفاق میتواند تبعات خود را برای این صنعت در استان داشته باشد.
رئیس اداره صنایع فلزی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی یادآور میشود: در روند پیگیری این پرونده، دستور بررسی فوری موضوع از سوی وزیر صنعت به معاونان وی داده شد که متعاقب آن موضوع تولید «سیتروئن» را از سایپا تقاضا کردیم اما این شرکت خودروساز، پیشنهاد مذکور را در سایت خودروسازی خود در کاشان اجرایی کرد؛ نامهنگاریها و پیگیریهای ما از شخص وزیر و وزارتخانه در چندین مرحله دیگر ادامه یافت اما تا به امروز پاسخ دقیقی دریافت نکردهایم؛ حالا نظر به رویکرد ایرانخودرو برای کاهش تولید پژوه ۴۰۵ و پارس، این دغدغه را داریم که فرصت و بستر موجود در استان از دست برود.کیومرثی یادآور میشود: سازمان صنعت استان، پیشنهادات دیگری نیز در این زمینه داشت که از جمله آن تولید ون، خودروهای برقی و... بود اما متاسفانه اعلام شد که زیرساختهای فنی لازم برای این کار در خط تولید فعلی وجود ندارد.وی زیرساخت تولید خودروی سواری را با ارتقای جزئی خط تولید موجود مهیا میداند و خاطرنشان میکند: تأکید داریم که مدل خودروی تولیدی جدید در استان شاخصههایی داشته باشد که از جمله آن قیمت مناسب و بازار تقاضای مطلوب است.
ضرورت تهیه طرح توجیهی
مدیر اجرایی مرکز خدمات سرمایهگذاری خراسان رضوی نیز در این باره میگوید: تحقق طرحهای بزرگ این چنینی، در گرو رایزنیهای قوی است و برای این منظور باید در گام اول یک طرح توجیهی قوی در خصوص نیازهای استان و شرایط موجود صنایع وابسته به خودروسازی در این استان تهیه شود. رضا خواجهنائینی ادامه میدهد: در قدم بعدی نیز کارگروه ویژهای تشکیل و موضوع را به صورت مستمر در سطوح مختلف و از مراجع متفاوت، پیگیری کند.
وجود مزیت نسبی در قطعهسازی
مدیرعامل شرکت ساپکو شرق کشور با اشاره به وجود «سناباد خودرو» در خراسان رضوی، به «دنیای اقتصاد» میگوید: ظرفیت لازم برای تولید خودرو در استان وجود دارد و برای ایجاد سناباد خودرو هزینه شده و اگر قرار است سرمایهگذاری صورت گیرد میتواند در سناباد خودرو باشد. سهیل داورپناه با تأکید بر این که لازم نیست دوباره هزینه سنگین برای ایجاد یک خط تولید جدید خودرو در استان صرف شود، تصریح میکند: در کشور سایتهای خودروسازی زیادی وجود دارد اما باید توجه داشت لازمه خودروسازی، صنعت قطعهسازی است و بهتر است هزینههایی که صرف ایجاد سایتهای اضافه میشود، در زمینه صنعت قطعهسازی صرف شود.وی اضافه میکند: خودروسازی ما به هر حال صرفا صنعت مونتاژ خودرو است در حالی که در بخش قطعهسازی مزیت نسبی و دانش فنی داریم و میتوانیم در این زمینه دانش فنی را ایجاد کنیم و ارتقا دهیم و در نتیجه بازار صادراتی داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت ساپکو شرق کشور با بیان اینکه خودروسازی در کشور تقریبا اشباع شده است، عنوان میکند: برای ایجاد سایت جدید باید ظرفیت سایتهای موجود کاهش یابد؛ خودروسازی نیاز به برندسازی دارد که در این زمینه مزیت نداریم.داورپناه با تأکید بر اینکه با ایجاد سایتهای مونتاژ خودرو، خودروساز نمیشویم، اظهار میکند: سایت خودروسازی به معنای سایت مونتاژ است و هیچ خودروسازی قطعات مورد نیاز را خودش تولید نمیکند؛ تکنولوژی خودروهای ما قدیمی است و این تکنولوژی نیاز مصرفکننده را برطرف نمیکند؛ نارضایتی مصرفکنندگان نیز به همین موضوع برمیگردد. وی ادامه میدهد: اگر قرار است به دنبال تولید خودروهای جدید و برطرف کردن نیاز مشتری باشیم، باید در صنعت قطعهسازی سرمایهگذاری و هزینه کنیم؛ به جای اینکه به دنبال ایجاد سایت خودروسازی باشیم میتوان همین هزینه را در صنعت قطعهسازی صرف کرد تا بازدهی بهتری داشته و پاسخگوی نیاز مصرفکنندگان باشیم.
ارسال نظر