پروژه‌های زودبازده و سودآور در اولویت قرار گرفت
آزاده حسینی با شدت گرفتن تحریم ها و کند شدن روند مبادلات ایران با بازار های جهانی مشکلاتی به شرکت های بزرگ تحمیل شد و اغلب آنها برای تامین مواد اولیه یا تجهیزات با مشکل مواجه شدند. از سویی راه‌های صادراتی نیز بر تولید کنندگان مسدود شد؛ بدین گونه بود که اغلب شرکت های بزرگ بازار سرمایه در صورت های مالی خود تغییراتی انجام دادند ، تغییراتی که خوشایند مذاق سهامداران نبود و اغلب حاکی از کاهش سود شرکت ها بود.
در این بین اما برخی شرکت ها با پیش بینی شرایط بحرانی و تغییراتی در استراتژی های خود، اقدامات توسعه ای خود را پیش بردند تا با افزایش تولید و کاهش هزینه ها بتوانند مجددا روند صعودی برای سهام به ارمغان بیاورند. شرکت ملی صنایع مس ایران از جمله شرکت هایی است که با وجود ریزش قیمت مس در بازار‌های جهانی و کاهش حجم صادرات موفق شد تا طرح های توسعه ای خود را ادامه داده و در سال جاری به منصه ظهور برساند. اقداماتی که مطمئنا در سال جدید می تواند وضعیت سهام شرکت در بازار سرمایه را تحت الشعاع قرار دهد.
در این میان دو پروژه فاز دوم تغلیظ سرچشمه و سونگون هر کدام با ظرفیت 150 هزار تن در اولویت شرکت ملی صنایع مس قرار گرفت تا با توجه به زودبازده و سودآور بودن این پروژه‌ها، شاهد افزایش درآمدهای این شرکت باشیم. مجموع سرمایه‌گذاری این دو طرح 162 میلیون یورو و 2هزار و 152 میلیارد ریال است و پیش‌بینی می‌شود تولید این واحدها طی 3 سال آینده به ظرفیت اسمی برسد.

افتتاح فاز دوم توسعه تغلیظ مجتمع مس سونگون
این پروژه از اردیبشهت سال ۱۳۸۹ آغاز و با صرف مدت زمان ۵۵ ماه به بهره برداری رسیده و با افتتاح آن ۱۵۰ هزار تن کنسانتره ۲۵ درصد تولید خواهد شد و با توجه به قرار گیری این واحد در نزدیکی مرز آذربایجان و ارمنستان امکان صادرات آن نیز وجود دارد . هرچند در حال حاضر به دلیل تحریم ها این ماده برای بهره برداری به کارخانه مس سرچشمه منتقل می شود. مجری این پروژه قرار گاه خاتم الانبیا بوده که با همکاری شرکت flsmidth دانمارکی و ایریتک به بهره برداری رسیده است.
در مراسم افتتاح این پروژه که با حضور معاون اول رییس جمهور ، و وزیر صنعت، معدن و تجارت در 18 بهمن ماه سال جاری انجام شد مدیر عامل این شرکت در خصوص جزئیات طرح توسعه تغلیظ مجتمع مس سونگون گفت: پروژه فاز دوم تغلیظ سونگون با هدف تولید سالانه 150 هزار تن کنسانتره 25 درصد به مرحله بهره برداری رسیده و این واحد با توجه به میزان مسی که ما از ماده معدنی داریم در دنیا در نوع خود بی نظیر است.
وی تصریح کرد: میزان خاک ورودی این واحد ۷ میلیون تن در سال و با عیار ۶۶/۰ است و تا پایان سال به ظرفیت اسمی واحد معادل ۱۵۰ هزار تن در سال می رسیم.
وی در خصوص میزان سرمایه گذاری انجام شده برای این پروژه گفت: میزان سرمایه گذاری ارزی این پروژه 95 میلیون یورو و ریالی آن 2 هزار 472 میلیارد ریال بود.
مرادعلیزاده میزان آب مورد نیاز این پروژه را ۳ هزار و ۲۰۰ متر مکعب در روز برشمرد و گفت: با احداث سدی در نزدیکی کارخانه برای تامین آب مورد نیاز اقدام شد که از این میزان تنها ۱۳۵ متر مکعب در ساعت آب تازه مصرف شود و مابقی آب مورد نیاز با تصفیه درون سیستم در جریان است.
مدیر عامل شرکت ملی صنایع مس ایران میزان برق مصرفی این واحد را 27 مگاوات اعلام کرد و گفت: در حال حاضر این پروژه 27 مگاوات برق مصرف می‌کند که آن را از برق سراسری دریافت کرده و مشکلی برای تامین برق مورد نیاز نیست.
وی تاکید کرد: با توجه به سرمایه گذاری های خوبی که در این منطقه انجام گرفته این واحد با بهره‌وری بالایی فعالیت داشته و کمترین آلودگی زیست محیطی را دارد و با افتتاح این پروژه میزان کنسانتره به ۳۰۰ هزار تن در سال می رسد.

استراتژی جدید؛ پیگیری طرح های زود بازده و کاهش هزینه ها
به نظر می رسد با اصلاحاتی که در استراتژی این شرکت صورت گرفته شاهد اقدامات توسعه ای بیشتری باشیم. استراتژی جدید با هدف متعادل‌سازی برنامه توسعه و امکان تحقق آن، بهره‌برداری منطقی از معادن، ایجاد اطمینان در خصوص سرمایه‌گذاری‌ها در بین سهامداران و همچنین حفاظت و صیانت از محیط زیست بر پایه پتانسیل معدنی، توانایی مالی، تامین زیرساخت‌های اساسی و توجه ویژه به اصول توسعه پایدار صورت گرفته است.
طبق اعلام شرکت ملی صنایع مس ایران طرح تغلیظ مس سونگون و سرچشمه با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی، مشکلات تامین کنسانتره، مسائل مربوط به تولید و مصرف اسید در کشور، محدودیت‌های فرآیند انتخابی و ملاحظات زیست‌محیطی، با طرح هیدرومتالورژی تولید مس کاتدی از کنسانتره جایگزین شده که صرفه‌جویی بالغ بر ۲۸۰ میلیون یورو و ۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریالی را به همراه خواهد داشت. همچنین اصلاح طرح توسعه ذوب خاتون‌آباد نیز صورت گرفته که حدود ۴۵ میلیون یورو و ۳۶۰ میلیارد ریال (در مجموع ۵۳ میلیون یورو) صرفه‌جویی به همراه داشت.
در مجموع شرکت ملی صنایع مس ایران 17 طرح توسعه ای در دست اجرا دارد که مجموع سرمایه‌گذاری لازم برای اجرای این طرح‌ها حدود یک هزار و 925 میلیون یورو و 4 هزار و 300 میلیارد تومان است و مجموع هزینه‌ انجام شده در کل طرح‌های فاز دوم توسعه شرکت ملی مس از ابتدا تا پایان شهریور سال جاری بر اساس عملکرد قطعی به ترتیب ارزی و ریالی برابر با 784 میلیون یورو و 17 هزار و 466 میلیارد ریال است که با احتساب هزینه صورت گرفته در طرح‌های توسعه جاری شرکت(6 میلیون و 500 هزار یورو و 14 هزار و 546میلیارد تومان)، مانده هزینه انجام شده در سایر طرح‌هابه ترتیب ارزی و ریالی برابر با 169 میلیون یورو و 2 هزار و 920میلیارد ریال است.
این طرح‌ها شامل طرح‌های اکتشافی، ارزیابی ذخیره و آماده‌سازی معدن، تامین ماشین‌آلات اصلی سفارش‌گذاری شده و حمل آنها به کشور، طرح‌های آماده واگذاری به بخش خصوصی و پروژه‌های متوقف‌شده است.
تامین سرمایه طرح ها نیز به طور عمده از طریق منابع شرکت، وام، فاینانس، یوزانس و عقد قراردادهای مختلف تامین سرمایه و اجرای پروژه خواهد بود. همچنین فراخوان‌هایی به منظور جذب سرمایه‌گذار داخلی و خارجی درج خواهد شد که تا کنون دو فراخوان جذب سرمایه منتشر شده است.
این شرکت به زودی به صورت هلدینگ وارد بازار سرمایه می شود و شرکت های زیر مجموعه شامل مس آذربایجان و کرمان نیز در سال آتی وارد بازار سهام خواهند شد و بدین ترتیب درآمد حاصل از محل فروش سهام این شرکت ها نیز یکی دیگر از منابع تامین سرمایه مورد نیاز توسعه محسوب می‌شود. این اقدام علاوه بر تامین سرمایه مورد نیاز طرح‌های توسعه، باعث ایجاد شرایط پایدار و حمایت‌کننده از سهام شرکت و ارتقای EPS و رضایت سهامداران خواهد شد.
همچنین با انجام برنامه‌های توسعه، ظرفیت سالانه تولید مس معدنی شرکت در ابتدای سال 98 به 400 هزار تن می‌رسد. در حال حاضر ایران با تولید 223 هزار تن مس محتوای معدنی رتبه پانزدهم و سهم 2/1 درصدی را به خود اختصاص داده است که این رقم تا سال 2018 میلادی به 392 هزار تن مس محتوای معدنی و سهم 2 درصدی افزایش خواهد یافت.

افزایش سرمایه فعلی
با نگاهی به عملکرد شرکت ملی صنایع مس ایران روند توسعه ای شرکت مشهود است بطوریکه این شرکت در سال جاری نیز افزایش سرمایه ۸ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریالی را در مجمع عمومی عادی سالانه به تصویب رساند.
این افزایش سرمایه به منظور تامین منابع مورد نیاز برای 5 طرح اولویت‌دار شرکت مس صورت گرفت و بدین ترتیب مجمع با افزایش سرمایه شرکت از مبلغ 35 هزار میلیارد ریال به مبلغ 43 هزار و 400 میلیارد ریال (معادل 24 درصد) از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده صاحبان سهام موافقت کرد و در نتیجه ماده 5 اساسنامه بدین شرح اصلاح شد: «سرمایه شرکت 43 هزار و 400 میلیارد ریال است که به43 هزار و 400 میلیون سهم عادی یک هزار ریالی با نام تقسیم شده و تماما پرداخت شده است.»

پنچ پروژه اولویت‌دار ملی مس
همچنین احمد مرادعلیزاده مدیر عامل شرکت ملی صنایع مس ایران در نشستی خبری هدف از افزایش سرمایه را تامین بخشی از نقدینگی مورد نیاز پروژه‌های پنج‌گانه ملی مس عنوان و اظهار کرد: «توسعه تغلیظ فاز ۲ سرچشمه و سونگون، احداث کارخانه پالایشگاه خاتون‌آباد، توسعه ذوب و اسید سرچشمه و احداث کارخانه لیچینگ سونگون از خاک‌های اکسیدی ۵ پروژه اولویت‌دار شرکت ملی مس از مجموع ۱۷ پروژه موجود است.»
وی همچنین به پروژه پالایشگاه خاتون‌آباد اشاره کرد و افزود: «این پروژه بیش از 82 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. بخش ارزی و ریالی مورد نیاز برای راه‌اندازی این طرح به ترتیب 137 میلیون یورو و 63 میلیارد تومان است که از این میزان به ترتیب 104 میلیون یورو و 43 میلیارد تومان تامین شده است.»