انتقاد ازفعالیت سوگلی های اقتصاد
دنیای اقتصاد- رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: وقتی اقتصاد کشور رانتی باشد و در فعالیت‌ها سوگلی داشته باشیم اقتصاد کشور رشد نخواهد کرد.

به گزارش ایسنا، غلامحسین شافعی در نشست خبری هیات نمایندگان اتاق بازرگانی که در محل این اتاق برگزار شد، با بیان اینکه این اشتباه بزرگی است که فکر کنیم تنفس اقتصادی وابسته به تحریم‌هاست، گفت: تحریم در اقتصاد ما تاثیر داشته و در این مساله شکی نیست اما اگر مشکلات داخلی ما حل نشود رفع تحریم‌ها هیچ اتفاقی خاصی را در اقتصاد رقم نخواهد زد. وی ادامه داد: تیم مذاکره‌کننده واقعا کار بزرگی انجام داد اما ما در مقایسه با کشورهای خارجی تحریم‌های داخلی بسیاری داریم و در این شرایط امکان رقابت‌پذیری برای واحدهای داخلی وجود ندارد.

مشکلات داخلی را کدام تیم حل می کند؟

pic۱


شافعی با بیان اینکه مشکلات خارجی را تیم مذاکره‌کننده در مذاکره با ۱+۵ حل کرد، عنوان کرد: مشکلات داخلی را کدام تیمی حل خواهد کرد، این که ما فکر کنیم برداشتن تحریم‌ها در بهشت را به روی ما باز کرده است اشتباه فاحشی است، ما باید رانت‌جویی، فساد و ... را در اقتصاد کشور از بین ببریم که در غیر این صورت اتفاق خاصی نخواهد افتاد.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی تصریح کرد: باز شدن درهای کشور به روی دنیا نباید میدان جدید و جذابی برای تولیدکنندگان خارجی به وجود بیاورد بلکه ما باید تولید داخلی را تقویت کنیم واین امر بزرگترین اصل اقتصاد مقاومتی است، ما باید به سمت تولیدات دانش‌بنیان، برندسازی و.. حرکت کنیم. وی عنوان کرد: در قدم اول باید توجه به اقتصاد کلان صورت گیرد این اشتباه است که سود بانکی، مالیات‌ها، عوارض، نقدینگی و ... را مشکل اصلی تلقی کنیم، مشکل ما با ترزیق نقدینگی به تولید حل نخواهد شد، ما در تولید هیچ برنامه بلند مدتی نداریم و دراین زمینه هیچ ظرفیت‌سنجی، مکان‌سنجی و اولویت‌بندی ملی و منطقه‌ای صورت نگرفته است و به همین خاطر است که در برخی از حوزه‌ها با مازاد تولید مواجه هستیم.
شافعی اظهار کرد: در حال حاضر دولت ثبات نسبی را به اقتصاد برگردانده اما ما هنوز فاقد برنامه بلند‌مدت توسعه صنعت و تولید هستیم و تکیه بر این پایه‌های سست اقتصادی بی فایده است.

اقتصاد رانتی؛ مانع رقابت با خارجی ها
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: اینکه ما در مسائل اقتصادی وضعیت را با سوبسید و کمک‌های اشتباه نگه داریم غلط است. در ارتباط با صادرات با وجود قیمت‌های فعلی امکان رقابت ما با کشورهای خارجی وجود ندارد تا مادامی که اقتصاد کشور ما رانتی باشد و در فعالیت‌های اقتصادی سوگلی داشته باشیم رقابت ایجاد نشده و تولید رشد نخواهد کرد. وی تصریح کرد: ما باید به سمت مردمی کردن اقتصاد پیش برویم و اگر این اتفاق محقق شود حتما می‌توانیم رقیب سرسختی برای سایر کشورها باشیم. دوستان برای یک بار هم که شده باید دست از حرف‌های حماسی بردارند و واقعیت‌ها را ببیند.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص تغییر موقعیت اتاق بازرگانی نسبت به گذشته، عنوان کرد: موقعیت اتاق به لحاظ قانونی در حال تغییر است، نگاه به بخش خصوصی در دولت تدبیر و امید مثبت شده و بر این اساس وظایف جدیدی بر اتاق محول شده است. اتاق بازرگانی باید برای انجام این وظایف خود را آماده کند. وی در خصوص برنامه‌های اتاق بازرگانی خراسان رضوی در راستای تغییر نقش اتاق، عنوان کرد: تقویت روابط سه گانه با کشورهای همسایه، تاسیس اتاق‌های خارجی در اتاق مشهد، افتتاح مرکز مطالعات استراتژیک صادرات استان طی سه هفته آینده و ... از جمله این اقدامات است.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص تزریق نقدینگی به واحدهای تولیدی، عنوان کرد: مشکلات موسسات مالی و اعتباری از خراسان رضوی شروع شد و ما در برهه‌ای از زمان شاهد انتقال منابع مالی از این موسسات به بانک‌های دولتی بودیم. وی افزود: باید در زمینه تزریق نقدینگی به واحدهای تولیدی با در نظر گرفتن محدودیت‌ها اولویت‌بندی کرده و به واحدها فله‌ای پول ندهیم، در حال حاضر برخی از صنایع در استان وجود دارند که نیازمند منابع مالی هستند اما ادامه فعالیت آنها توجیه اقتصادی ندارد.

شافعی با بیان این که در اصل ۴۴ توانمندسازی بخش خصوصی به طور کلی فراموش شده، افزود: بهترین راه حل برای رسیدن به نتایج مطلوب در عرصه اقتصاد، مشارکت صادقانه بخش خصوصی و دولتی است.

منابع کشور در بخش یارانه هدر می رود

pic2


عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز گفت: منابع کشور در بخش یارانه به هدر می رود .سیدحسن حسینی عنوان کرد: پرداخت یارانه که به صورت خرد توسط دولت انجام می‌شود، ماهانه بیش از ۵ هزار میلیارد تومان از توان دولت می‌کاهد و این درحالی است که اگر این میزان در بخش‌های مختلف اقتصادی، از جمله اشتغال، سرمایه گذاری شود تاثیر بسیار مثبت‌تری خواهد داشت. وی با اشاره به اینکه منابع کشور در بخش یارانه به هدر می‌رود، گفت: اگر این میزان بودجه صرف واحدهای تولیدی شود هم سرمایه ثابت به وجود می‌آید و هم تاثیر بلند مدتی خواهد داشت.

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با اشاره به اینکه در بخش اقتصاد بی‌پول نیستیم، گفت: مشکل ما نقدینگی نیست بلکه نقشه راه است. ما نفت، گاز، منابع و معادن فراوانی داریم اما فاقد یک نقشه راه و یک تصمیم‌گیری هستیم و از طرف دیگر تکثر مراکز تصمیم‌گیری در بخش‌های اقتصادی نیز به این مشکلات افزوده است.

انتقاد از راه یابی شبه دولتی ها
حسینی در ادامه ضمن انتقاد از راه‌یابی گروه‌های شبه دولتی به اقتصاد، عنوان کرد: متاسفانه شاهد حضور افرادی در عرصه اقتصاد هستیم که به هیچ عنوان در این زمینه تخصص ندارند، در دوران پساتحریم اگر اتفاق خوبی هم بیفتد بیشترین مزیت نصیب همین نهادهای شبه‌دولتی خواهد شد. وی گفت: متاسفانه در خراسان رضوی فضای اقتصادی مناسبی نداریم و شاهد یک فضای غبارآلود و دردآور هستیم، اوضاعی که در خراسان رضوی می‌بینیم بدتر از سایر نقاط کشور است و دولت نیز سهم خود را در بحث اشتغال نسبت به خراسان رضوی انجام نداده است.

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در ادامه ضمن ابراز خرسندی از وضعیت جایگاه بخش خصوصی در خراسان رضوی، افزود: خوشبختانه ۹۵ درصد صنایع خصوصی است و اصل ۴۴ نیز در این استان تحقق پیدا کرده است.
حسینی عنوان کرد: یکی از مشکلات ما در رابطه با سند آمایش این است که جایگاه اقتصادی استان مورد قبول اتاق بازرگانی و بخش خصوصی نیست. این موضوع باید در این سند تعیین تکلیف قطعی شود.
محمودی عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست با بیان اینکه سرمایه‌گذاری مشترک با کشورهای خارجی و انتقال تکنولوژی به داخل کشور در دوران پسا تحریم باید با طرح و برنامه قبلی صورت گیرد، گفت: در این زمینه باید طرح‌های قابل اجرا در استان صورت گیرد.

pic۳