چگونه جلوی  بازیابی اطلاعات پاک شده را بگیریم؟
حتما بارها برای‌تان اتفاق افتاده است که اطلاعات روی دستگاه کامپیوتری خود را پاک کرده باشید یا در اثر یک اتفاق نیز این اطلاعات به‌صورت خودکار از دست رفته باشند.

در اولین گام اگر چندان تخصصی در امور کامپیوتری نداشته باشید، باید به سراغ افراد متخصص بروید تا آنها با کمک نرم‌افزارهای مخصوص و تکنیک‌های ویژه این اطلاعات را برای شما بازیابی کنند. اما گاهی اوقات شما خودتان دست به پاک کردن اطلاعات روی کامپیوتر خود می‌زنید. اما باید بدانید که بعد از پاک کردن این فایل‌های اطلاعاتی، آنها همچنان روی درایو کامپیوتری شما به حیات‌شان ادامه می‌دهند. با این شرایط قطعا اگر بخواهید کامپیوتر خود را به فروش برسانید یا در اختیار افرادی قرار دهید خطرناک است چرا که می‌توانند به کمک همین نرم‌افزارهای مخصوص اطلاعات پاک شده شما را بازیابی کنند. حالا برای از بین بردن اطلاعات پاک شده آن هم برای همیشه چه باید کرد؟ در گزارش زیر راه‌های جلوگیری از بازیابی اطلاعات پاک شده را به شما می‌گوییم.

وقتی فایلی را پاک می‌کنید چه اتفاقی می‌افتد؟
ویندوز (و سایر سیستم‌عامل‌ها) از طریق اشاره‌گرها جایی را که فایل‌های مختلف در هارد درایو قرار گرفته‌اند مشخص می‌کنند و به خاطر می‌سپارند. هر فایل و فولدری در هارد اشاره‌گری دارد که به ویندوز می‌گوید اطلاعات مربوط به هر فایل از کجا آغاز می‌شوند و در کجا پایان می‌پذیرند. هنگامی‌که یک فایل را پاک می‌کنید، ویندوز اشاره‌گرها را پاک‌ کرده و سکتورهایی از هارد که اطلاعات در آن قرار گرفته بودند را علامت‌گذاری می‌کند. از دید سیستم فایل، اطلاعاتی که پاک کرده‌اید دیگر وجود ندارند و فضای مربوطه، آزاد در نظر گرفته می‌شود.به‌هرحال تا زمانی که ویندوز اطلاعات جدیدی را در سکتورهای فایل قبلی بنویسد، قابل بازیابی هستند. به گزارش فارنت، برنامه‌ای که عمل ریکاوری فایل‌ها را انجام می‌دهد می‌تواند هارد درایو را برای پیدا کردن فایل‌های حذف‌شده پویش کرده و بازیابی‌شان کند. اگر بر قسمتی از فایل حذف‌شده اطلاعاتی بازنویسی شده باشد، برنامه بازیابی اطلاعات تنها می‌تواند قسمتی از اطلاعات ازدست‌رفته را به دست بیاورد. این امر در هاردهای SSD صادق نیست.

چرا اطلاعات حذف‌شده بلافاصله پاک نمی‌شوند
جواب این سوال ساده است. پاک کردن اشاره‌گرهای یک فایل و علامت‌گذاری فضای آن به‌عنوان «قابل‌استفاده» فرآیندی سریع است. در مقابل، پاک کردن واقعی یک فایل با بازنویسی بر آن فرآیندی طولانی است. به‌عنوان‌مثال، اگر در حال پاک کردن فایلی ۱۰ گیگابایتی باشید، عمل سریعا اتفاق می‌افتد. ممکن است کامل پاک کردن محتوای فایل تا چندین دقیقه به طول بینجامد. دقیقا به اندازه زمانی که در حال ایجاد فایلی ۱۰ گیگابایتی در هارد درایو باشید. برای افزایش کارآیی و صرفه‌جویی در زمان، ویندوز و سایر سیستم‌عامل‌ها در هنگام حذف کردن یک فایل، محتوای آن را بلافاصله پاک نمی‌کنند. اگر می‌خواهید این محتوا را کامل پاک کنید، می‌توانید از ابزارهای خرد کردن فایل استفاده کنید. آخرین بخش این مقاله به این ابزار اختصاص یافته است.

درایوهای SSD کارکردی متفاوت دارند
هاردهای SSD از هیچ‌کدام از این قوانین پیروی نمی‌کنند. هنگامی‌که از هاردی SSD با قابلیت TRIM فعال‌شده استفاده می‌کنید (تمام هاردهای SSD مدرن از TRIM پشتیبانی می‌کنند)، فایل‌های حذف‌شده به سرعت پاک می‌شوند و قابل بازیابی نیستند. اساسا نمی‌توان اطلاعات را در سلول‌های فلش بازنویسی کرد، برای ایجاد اطلاعات جدید، محتوای قبلی حافظه فلش باید قبلا پاک شده باشند. سیستم‌عامل شما به سرعت فایل‌ها را پاک می‌کند تا سرعت عمل نوشتن در آینده افزایش پیدا کند، اگر این اطلاعات را به سرعت پاک نمی‌کرد، در آینده حافظه فلش باید ابتدا پاک می‌شد تا برای نوشتن دوباره آماده باشد. این امر در طولانی‌مدت، زمان نوشتن بر هارد SSD را افزایش می‌داد.

بازیابی فایل‌های حذف‌شده
اگر به شکل اشتباهی فایلی را حذف کرده‌اید و حالا به آن نیاز دارید، چیزهایی وجود دارد که بهتر است به خاطر بسپارید:
باید فایل را در اسرع وقت بازیابی کنید: همچنان که ویندوز به نوشتن فایل در هارد درایو ادامه می‌دهد، احتمال بازنویسی بر فایل‌های حذف‌شده افزایش پیدا می‌کند. هرچه فایل اهمیت بیشتری داشته باشد، بهتر است بازیابی را سریع‌تر انجام دهید.

باید تا جایی که ممکن است کمتر از هارد درایو استفاده کنید: بهترین راه برای بازیابی یک فایل حذف‌شده از هارد درایو، خاموش کردن سریع کامپیوتر پس از حذف فایل و قرار دادن هارد در کامپیوتر دیگر است. حال می‌توانید از سیستم‌عامل کامپیوتر دوم برای بازیابی فایل حذف‌شده در کامپیوتر اول استفاده کنید. اگر سعی می‌کنید که با نصب کردن برنامه بازیابی در هاردی که فایل در آن قرار داشته آن را بازگردانید، شانس بازنویسی بر فایل و از دست دادن همیشگی آن را افزایش داده‌اید. ویندوز ابزاری پیش‌فرض برای پویش هارد درایو و پیدا کردن فایل‌های حذف‌شده ندارد، اما ابزارهای واسط زیادی وجود دارند که این کار را برایتان انجام می‌دهند. برنامه Recuva که توسط توسعه‌دهندگان برنامه CCleaner تولید شده انتخاب مناسبی است. Recuva و سایر ابزارهای مشابه هارد درایو را برای پیدا کردن فایل‌های حذف‌شده جست‌وجو می‌کنند و به شما امکان بازیابی آنها را می‌دهند.

جلوگیری از بازیابی فایل‌های حذف‌شده
اگر در کامپیوتر خود اطلاعات محرمانه و خصوصی مثل مدارک مالی و قسمت‌های دیگر اطلاعات حساس دارید، ممکن است نگران شوید که دیگران امکان بازیابی این فایل‌های حذف‌شده را داشته باشند.
اگر در حال فروختن یا دور انداختن کامپیوتر خود هستید، بهتر است احتیاط به خرج دهید. می‌توانید از ابزاری استفاده کنید که به‌صورت خودکار فضای خالی هارد درایوتان را با بازنویسی اطلاعات دیگری بر آن تمیز کند. بعد تمام اطلاعات حذف‌شده به‌صورت کامل از هارد پاک می‌شوند و قابل بازیابی نیستند. برای مثال، ابزار Drive Wiper که در برنامه CCleaner قرارگرفته، این کار را برایتان انجام می‌دهد.

برای حاصل کردن اطمینان از اینکه هیچ فایلی قابل بازیابی نخواهد بود، می‌توانید از نرم‌افزار خرد کردن فایل مثل Eraser استفاده کنید. هنگامی‌که یک فایل خرد یا به‌اصطلاح این برنامه Erase می‌شود، نه‌تنها پاک شده است بلکه روی فضای خالی آن در دیسک عمل بازنویسی انجام شده و دیگر هیچ‌کس قادر به بازیابی آن نخواهد بود. بهتر است بدانید که این ابزار همیشه به کمکتان نخواهد آمد. تصور کنید که در زمانی از فایل اصلی کپی تهیه کرده‌اید و بعد فایل اصلی و فایل کپی را پاک کرده‌اید. ممکن است یک کپی حذف‌شده در هارد شما سرگردان باشد و حساب تعداد دفعات کپی و حذف کردن از دستتان خارج شده باشد.به یاد داشته باشید که خرد کردن فایل‌ها از پاک کردنشان مدت‌زمان بیشتری می‌طلبد. پس تنها برای از بین بردن فایل‌های حساس و محرمانه از این روش استفاده کنید. برای اینکه به شکل واقعی از بازیابی هرگونه فایل جلوگیری کنید، می‌توانید از برنامه‌های مخصوص پاک کردن
دیسک مانند DBAN)Darik's Boot and Nuke) استفاده کنید.