رویای پیست در خیابان
کمتر کسی است که به دنیای موتورسیکلت‌های سنگین یا سوپربایک‌ها علاقه نداشته باشد و از کنار نام هوندا به سادگی عبور کند. هوندا یکی از موتورسیکلت‌سازان صاحب سبک در این صنعت به حساب می‌آید. شرکتی که از موتورهای سبک تا سنگین را تولید می‌کند و تقریبا در همه آنها نیز حرف‌های زیادی برای گفتن دارد.

برای سال ۲۰۱۶ هوندا سورپرایزی برای علاقه‌مندان به موتورسیکلت‌های سنگین تدارک دیده است. موتورسیکلت CBR۱۰۰۰RR با ارتقاهایی که پیدا کرده به یک هیولای دوچرخ تبدیل شده است. اگر چه مدل CBR۱۰۰۰RR پیش از این نیز یک موشک خیابانی بود اما هوندا در مدل ۲۰۱۶ آن را به چیزی فراتر از یک موتورسیکلت تبدیل کرده است. یک ویژگی بزرگ این موتورسیکلت این است که هوندا از همین مدل البته با اعمال تغییراتی، در مسابقات نیز استفاده می‌کند. به این ترتیب می‌توان نتیجه گرفت که در موتورسیکلت هوندا CBR۱۰۰۰RR آخرین تکنولوژی‌هایی که هوندا در این عرصه به آنها رسیده است دیده می‌شود.

یکی از این تکنولوژی‌ها شاسی یا همان تنه یکپارچه است. اگر چه ساخت یک تنه یکپارچه بدون نقاط جوش و اتصال کار دشواری است، اما هوندا این کار را کرده تا از مزیت‌های آن هم بهره ببرد. اولین مزیت شاسی یکپارچه هوندا CBR۱۰۰۰RR این است که لرزش‌های ایجاد شده در سطح تنه که از چرخ‌ها به آن منتقل می‌شوند، به دلیل نبود نقاط اتصال، به سرعت به دوسر شاسی یا همان تنه منتقل شده و دفع می‌شوند. نکته بعدی این شاسی این است که به دلیل ساختار یکپارچه، هماهنگی بهتری با سیستم تعلیق پیدا می‌کند که نتیجه آن یک سواری نرمتر و با آرامش بیشتر است.

هوندا در نسل جدید این موتورسیکلت از سیستم ترکشن کنترل یا همان کنترل کشش هم استفاده کرده است. شاید بگویید که استفاده از ترکشن کنترل در یک وسیله نقلیه دوچرخ چگونه ممکن است؟ اما هوندا این کار را انجام داده و نتیجه آن هم کنترل بهتر موتورسیکلت به خصوص در هنگام حرکت اولیه است. سیستم کنترل کشش با کنترل میزان گشتاوری که به چرخ وارد می‌شود، از عدم تعادل چرخ و همچنین هرزگردی آن جلوگیری می‌کند.

در مدل جدید نمایشگر روی فرمان موتورسیکلت نیز بزرگ‌تر طراحی شده است.

به این ترتیب راکب موتورسیکلت با سرعت بیشتری می‌تواند از وضعیت دنده، سرعت و دیگر اطلاعات آگاه شود و نیازی نیست برای مدت طولانی نگاه از جاده بردارد. هوندا برای پیشرانه این موتورسیکلت گشاده‌دستی فراوانی به خرج داده است. اگر چه حجم موتور چهار سیلندر آن همان ۱۰۰۰ سی‌سی است اما با افزایش نسبت تراکم سیلندرها توانسته‌اند ۱۵۵ اسب بخار قدرت از آن بیرون بکشند. باور کنید هر جور حساب می‌کنیم این قدرت برای یک موتورسیکلت بسیار زیاد است. این قدرت بالا خودش را در شتاب این موتورسیکلت به خوبی نشان داده است. موتورسیکلت هوندا CBR۱۰۰۰RR در مدت زمان ۴/ ۲ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت می‌رسد. به نظر می‌رسد محدودیت‌های فنی دیگر موجب شده تا شتاب این موتورسیکلت کمتر از این نباشد، وگرنه با آن قدرت می‌شود شتاب کمتری را هم متصور بود. سرعت نهایی این موتورسیکلت هنوز ذکر نشده اما قطعا بیشتر از ۲۸۰ کیلومتری خواهد بود که در نسل‌های قبلی آن ذکر می‌شد. از نظر طراحی هم این مدل از هوندا CBR۱۰۰۰RR ارتقای محسوسی یافته است. طراحان آن سعی کرده‌اند تا آنجا که می‌توانند حفره‌های روی بدنه را حذف کنند. به این ترتیب پوسته موتور و بدنه به‌صورت یک ساختار یکپارچه دیده می‌شوند. این پرکردن حفره‌ها نقش مهمی در بهبود آیرودینامیکی هوندا CBR۱۰۰۰RR داشته است.

سیستم تعلیق این موتورسیکلت نیز بهبود قابل توجهی داشته است. تغییراتی که روی آن اعمال شده در جهت جذب شوک‌های حاصل از شتابگیری بوده است. سوپربایک‌ها به دلیل شتاب بالا هنگام گاز دادن ناگهانی قسمت جلوی آنها به سمت بالا جهش می‌کند. این موضوع در قدیم یکی از جذابیت‌های این موتورسیکلت‌ها بود. اما اکنون موتورسیکلتی بهتر است که شرکت سازنده توانسته باشد بر این جهش‌های ناگهانی غلبه کند. چرا که این جهش‌های ناشی از شتاب موجب می‌شود موتورسیکلت ناپایدار شود. در موتورسیکلت هوندا CBR۱۰۰۰RR با دو روش این کار را کرده‌اند. یکی اینکه تغییراتی در کورس کمک‌های جلو ایجاد کرده‌اند. این کمک‌ها با دامنه نوسان کمتر موجب می‌شوند تا بخش جلوی موتورسیکلت بالا نیاید. همچنین با اعمال تغییراتی در طراحی، توانسته‌اند کاری کنند که بخش بیشتری از وزن موتورسوار به جلو متمایل شود.