عرضه مسکن، سربهسر با تقاضا
روند عرضه مسکن در تهران و برخی دیگر از شهرها متناسب با میزان تقاضای جدید در حال ورود به بازار، در حال افزایش است. طبق گزارش رسمی مرکز آمار در سال گذشته بیش از ۷۰۰ هزار واحدمسکونی جدید در کشور ساخته شد یا برای آنها پروانه ساختمانی صادر شده است. این در حالی است که میزان ازدواجهای سالانه در کشور نیز بین ۷۰۰ هزار تا ۸۰۰ هزار مورد برآورد میشود که به این ترتیب، هماکنون در بازار مسکن به تناسب تقاضای جدید -ناشی از ازدواج- عرضه جدید از محل ساخت واحدهای مسکونی در حال تزریق است. با این حال مردم و عوامل بازار مسکن، این برابری نسبی بین عرضه و تقاضا را احساس نمیکنند و نبود فایل فروش یا اجاره در بنگاههای املاک به اندازهای که بتواند در مقابل تقاضا پاسخگو بوده و قیمتها را تعدیل کند، از جمله عجایب بازار مسکن این روزهای تهران و برخی کلانشهرها محسوب میشود.
روند عرضه مسکن در تهران و برخی دیگر از شهرها متناسب با میزان تقاضای جدید در حال ورود به بازار، در حال افزایش است. طبق گزارش رسمی مرکز آمار در سال گذشته بیش از 700 هزار واحدمسکونی جدید در کشور ساخته شد یا برای آنها پروانه ساختمانی صادر شده است. این در حالی است که میزان ازدواجهای سالانه در کشور نیز بین 700 هزار تا 800 هزار مورد برآورد میشود که به این ترتیب، هماکنون در بازار مسکن به تناسب تقاضای جدید -ناشی از ازدواج- عرضه جدید از محل ساخت واحدهای مسکونی در حال تزریق است.
با این حال مردم و عوامل بازار مسکن، این برابری نسبی بین عرضه و تقاضا را احساس نمیکنند و نبود فایل فروش یا اجاره در بنگاههای املاک به اندازهای که بتواند در مقابل تقاضا پاسخگو بوده و قیمتها را تعدیل کند، از جمله عجایب بازار مسکن این روزهای تهران و برخی کلانشهرها محسوب میشود. کارشناسان البته برای این معما پاسخ دارند.
تحلیلگران اقتصادی، ناآرامی در قیمت مسکن به رغم برابری حجم عرضه و تقاضا را در سوداگری مالکان خلاصه میکنند و معتقدند اگر چه در سال، حجم قابل توجهی سرمایهگذاری ساختمانی و ساختوساز صورت میگیرد اما بخشی از واحدهای مسکونی یا به صورت خالی نگهداری میشود یا با قیمتهایی بیشتر از سطح معمول منطقه، برای فروش و اجاره، به بنگاهها عرضه میشود که در هر دو صورت، متقاضیان امکان استفاده و بهرهبرداری از این واحدها را ندارند.
مرکز آمار ایران نتایج اطلاعات پروانههای ساختمانی صادر شده توسط شهرداریهای کشور در سال ۹۱ را اعلام کرد که بر اساس آن، در سال گذشته تنها در شهر تهران ۲۳ هزار و ۷۵۷ پروانه جدید ساخت صادر شده که ۵/۹۳ درصد کل تقاضاها برای ساختمانهای پنج طبقه و به بالا بوده است.
براساس آمار اعلام شده از سوی شهرداری تهران، این شهرداری در سال ۹۱، تعداد ۲۳۷۵۷ پروانه احداث ساختمان (پروانه ساختمان و تخریب و نوسازی) صادر کرده است که این تعداد پروانه حدود ۵/۱۱ درصد از کل پروانههای صادر شده از سوی شهرداریهای کشور را تشکیل میدهد. پروانههای احداث ساختمان نسبت به سال قبل از آن ۲/۲۰ درصد کاهش داشته است.
بیشترین سهم از پروانههای صادر شده برای احداث ساختمان در شهر تهران مربوط به شهرداری منطقه ۸ با صدور ۱۸۳۸ پروانه (۷/۷ درصد) و کمترین سهم مربوط به شهرداری منطقه ۲۱ با ۴۰۴ پروانه (۷/۱ درصد) بوده است. تعداد واحد مسکونی پیشبینی شده در پروانههای احداث ساختمان صادر شده از سوی شهرداریهای شهر تهران بالغ بر ۱۹۲۴۳۲ واحد بوده است. این تعداد واحد مسکونی، ۴/۲۶ درصد از کل واحدهای مسکونی در پروانههای احداث ساختمان صادر شده از سوی شهرداریهای کشور است که دارای ۸/۸ درصد کاهش نسبت به سال قبل از آن است. در پروانههای احداث ساختمان صادر شده از سوی شهرداری تهران، بیشترین این تعداد واحد مسکونی سهم مربوط به شهرداری منطقه پنج با ۲۰۰۵۴ واحد مسکونی (۴/۱۰ درصد) و کمترین سهم مربوط به شهرداری منطقه ۱۹ با ۲۶۵۳ واحد مسکونی (۴/۱ درصد) بوده است.
نقاط شهری کل کشور
بر اساس نتایج حاصل از اجرای طرح، در سال ۱۳۹۱ تعداد ۲۲۳۸۲۸ پروانه ساختمانی توسط شهرداریهای کشور صادر شده است. از کل پروانههای صادر شده، تعداد ۲۰۶۳۷۲ پروانه (۲/۹۲ درصد) مربوط به احداث ساختمان و ۱۷۴۵۶ پروانه (۸/۷ درصد) مربوط به افزایش بنا بوده است که پروانههای صادر شده برای احداث ساختمان نسبت به سال گذشته ۲/۳ درصد کاهش داشته است. در ضمن، از ۱۹۹۹۸۸ پروانه ساختمانی صادره از سوی شهرداریهای کشور (به جز شهر تهران)، تعداد ۱۹۶۰۴۵ پروانه (۰/۹۸ درصد) به تقاضای بخش خصوصی، ۲۴۶۴ پروانه (۲/۱ درصد) به تقاضای بخش تعاونی و ۱۴۷۹ (۷/۰ درصد) به تقاضای بخش دولتی صادر شده است.
با مروری بر فراوانی نسبی پروانههای صادر شده برای احداث ساختمان در هر یک از استانهای کشور مشاهده میشود که استانهای تهران و اصفهان به ترتیب با مقادیر ۳۳۷۰۹ پروانه (۳/۱۶ درصد) و ۲۱۶۸۲ پروانه (۵/۱۰ درصد) بیشترین و استانهای کهکیلویه و بویراحمد و ایلام به ترتیب با مقادیر ۱۱۰۷ پروانه (۵/۰ درصد) و ۱۲۸۱ پروانه (۶/۰ درصد) کمترین میزان صدور را داشتهاند.
واحدهای مسکونی تعیینشده در پروانههای ساختمانی صادر شده در سال ۱۳۹۱ بالغ بر ۷۶۱۱۲۱ واحد بوده است. از کل این تعداد واحد مسکونی، تعداد ۷۲۹۹۳۳ واحد (۹/۹۵ درصد) مربوط به پروانههای احداث ساختمان و ۳۱۱۸۸ واحد (۱/۴ درصد) مربوط به پروانههای افزایش بنا بوده است که تعداد واحد مسکونی در پروانههای صادر شده برای احداث ساختمان نسبت به سال گذشته ۶/۴ درصد کاهش داشته است.
با مرور تعداد واحدهای مسکونی تعیینشده در پروانههای صادرشده برای احداث ساختمان در هر یک از استانهای کشور مشاهده میشود که استانهای تهران و اصفهان به ترتیب با مقادیر ۲۳۵۵۳۱ واحد مسکونی (۳/۳۲ درصد) و ۵۹۶۰۶ واحد مسکونی (۲/۸ درصد) بیشترین و استان کهکیلویه و بویراحمد با ۱۴۸۸ واحد مسکونی (۲/۰ درصد) و استان ایلام با ۱۹۶۱ واحد مسکونی (۳/۰ درصد) کمترین تعداد واحدهای مسکونی تعیین شده در پروانههای احداث
ساختمان را داشتهاند.
ارسال نظر