بررسی دلایل شایع اضافه وزن و چاقی از کودکی تا بزرگسالی
اصلاح رفتار تنها راه نجات
عارف مومنی
کارشناس تغذیه
به دنبال صنعتی شدن کشور ها و گرایش به زندگی ماشینی در قرون اخیر، شیوع چاقی در جهان به شدت افزایش یافته و شایع ترین معضل بهداشتی را در اکثر ممالک شامل می شود ؛ به طوری که پیش بینی می گردد با وجود پیشرفت های چشمگیر در درمان بسیاری از بیماری ها و بالارفتن امید به زندگی ، چاقی به عنوان یک بیماری مزمن اولین علت کاهش امید به زندگی در ۱۰۰ سال آینده خواهد بود . بر اساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت در حال حاضر بیش از ۳۰۰ میلیون نفر به چاقی مبتلا می باشند وکشور ما نیز از این بحران جهانی در امان نیست و درگیر شیوع بالای چاقی و عوارض ناشی از آن می باشد.
عارف مومنی
کارشناس تغذیه
به دنبال صنعتی شدن کشور ها و گرایش به زندگی ماشینی در قرون اخیر، شیوع چاقی در جهان به شدت افزایش یافته و شایع ترین معضل بهداشتی را در اکثر ممالک شامل می شود ؛ به طوری که پیش بینی می گردد با وجود پیشرفت های چشمگیر در درمان بسیاری از بیماری ها و بالارفتن امید به زندگی ، چاقی به عنوان یک بیماری مزمن اولین علت کاهش امید به زندگی در 100 سال آینده خواهد بود . بر اساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت در حال حاضر بیش از 300 میلیون نفر به چاقی مبتلا می باشند وکشور ما نیز از این بحران جهانی در امان نیست و درگیر شیوع بالای چاقی و عوارض ناشی از آن می باشد. طبق آخرین آمار کشوری موجود شیوع چاقی عمومی معادل 22.3 درصد است .
چاقی وضعیتی است که در آن ذخایر چربی در بدن افزایش یافته و به حدی برسد که به سلامت فرد آسیب برساند. علل متعددی در بروز چاقی دخالت دارند؛ عوامل ژنتیکی، افزایش دریافت انرژی نسبت به مصرف آن، زندگی بدون تحرک، عوامل محیطی- اجتماعی و روانی، اختلالات عصبی و دریافت مواد انرژی زای بیش از حد نیاز در دوران کودکی از جمله این عوامل هستند. برخلاف گذشته که تصور می شد افراد چاق، افراد سالم و قویتری هستند. امروزه ثابت شده است که این افراد نه تنها قوی نیستند بلکه در برابر بیماری ها آسیب پذیر ترند و عمر کوتاه تری نیز دارند . چاقی منجر به افزایش بروز بیماری های مزمن نظیر پرفشاری خون ، بیماری های قلبی - عروقی ، دیابت ، مقاومت به انسولین ، بیماری های عصبی و .. شده و منجر به کاهش کیفیت زندگی افراد می شود.
بین چاقی دوران کودکی با افزایش احتمال چاقی دوران بزرگسالی و مشکلات جسمی ناشی از آن ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. در دهه های اخیر شیوع چاقی در کودکان افزایش چشمگیری پیدا کرده است. علت دقیق این افزایش مشخص نیست و شاید مشخصات دموگرافیک کودک و والدین، دریافت کالری اضافی، کاهش فعالیت فیزیکی وافزایش مدت زمان تماشای تلویزیون در بروز آن دخیل باشند . به منظور کاهش وزن و درمان چاقی و یا پیشگیری از بروز چاقی، متخصصان تغذیه در درجه ی اول اصلاح سبک زندگی ، افزایش فعالیت بدنی و اصلاح رژیم غذایی فرد را پیشنهاد می کنند .
دانش آموزان با پول توجیبی در مدرسه غذاهای بیارزش میخرند
کودکان آینده سازان هر کشوری هستند و توجه به کیفیت مواد غذایی در وعده صبحانه،ناهار، عصرانه و شام نه تنها برای تامین انرژی آنها ضروری است بلکه زمینه رشد مناسب آنها را نیز فراهم میکند. والدین نباید به این فکر کنند که بچه بخورد تا سیر شود بلکه هدف اصلی یک پدر و مادر توانا باید فراهم کردن تغذیهای سالم و زنجیره غذایی کامل باشد چرا که کمبود ماده مغذی میتواند یک فرزند باهوش را به یک فردی کودن و آموزش ناپذیر تبدیل کند. یک کودک در حال رشد به ۱۲ نوع ویتامین، ۱۶ نوع ماده معدنی و ۲۰ نوع اسید آمینه نیاز دارد که عدم تامین آنها می تواند در روند رشد تاثیر گذار باشد.
دانش آموزان معمولاً صبحها برای آماده شدن و رفتن به مدرسه استرس دارند و از خوردن صبحانه امتناع میکنند صبحانه اگر متنوع باشد و غذاهایی که کودک دوست دارد در وعده صبحانه گنجانده شود و فرزند صبح خانواده را بر سر سفره صبحانه متنوع ببیند قطعاً این استرس فروکش میکند، در واقع نباید فکر کنیم که فرزند ما حتماً باید صبحانه نان و پنیر یا کره مربا بخورد بلکه میتوان از عدسی، پوره سیب زمینی به همراه کره و تخم مرغ، شیربرنج غنی شده با کمی خلال بادام و حتی نیمرو یا حلیم خانگی استفاده کرد.
رئیس انجمن علمی تغذیه ایران در این خصوص تاکید کرده است که اصرار، تهدید و قول و قرار گذاشتن کار ساز نیست و نباید نسبت به خوردن با نخوردن صبحانه با کودک تغییر رفتار داد بلکه باید او را به حال خود گذاشت تا رفته رفته صبحانه را میل کند. البته شاهد هستیم که برخی والدین به دلیل نداشتن وقت کافی ترجیح میدهند تا به کودک پول توجیبی بدهند تا در مدرسه برای خود خوراکی فراهم کند افزود: این درحالی است که کودک با این پول برای خود شکلات، شیرینی، چیپس و پفک میخرد که نه تنها خاصیتی برای او ندارد بلکه کم خونی و عدم تمرکز را هم در پی دارد.
وی تهیه لقمههای کوچک نان و پنیر و گردو، نان و تخم مرغ پخته به همراه کمی کره، لقمه انواع کوکو و شامی به همراه برگ کاهو یا سالاد سیب زمینی و خیار شور را برای دانش آموزان تغذیهای خوب و سالم دانست. لازم نیست کودک زیاد بخورد بلکه با خوردن غذای با کیفیت نیاز او تامین میشود در عین حال نباید به وزن کودکان خیلی زیاد حساس بود زیرا تا زمانی که کودک قد میکشد و وزنش سیر نزولی ندارد جای نگرانی نیست اگر والدین به عواقب ندانم کاری در تغذیه کودک واقف باشند و بدانند که چه لطمهای به آینده کودک میزند قطعاً دقت بیشتری روی این موضوع خواهند داشت.
ارسال نظر