ایران می تواند قطب تجارت برق ، تامین تجهیزات و اجرای پروژه های برقی در منطقه باشد
سابقه فعالیت های محمود جنتیان با کار در شرکت برق منطقه‌ای اصفهان آغاز می شود و تا هنگام بازنشستگی مدیریت بخش‌های متفاوتی را در حوزه صنعت برق کشور بر عهده داشته است.
او ۱۴ سال رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای تهران بوده و پس از بازنشستگی مدتی در شرکت مپنا به عنوان عضو هیات مدیره فعالیت کرده است. حدود یک سال ونیم است که وی به عنوان عضو هیات مدیره و مدیر عامل شرکت صانیر در این شرکت خدمت می کند. مهندس جنتیان در گفت و گو با دنیای اقتصاد، با شرح مختصری از تاریخچه و سوابق این شرکت عظیم و پیشرو در صادرات خدمات فنی - مهندسی، به بیان ساز و کارهای فعالیت در خارج از کشور و بخصوص در عراق می‌پردازد، مشکلات و موانع این مسیر را برمی شمارد و پیشنهادات سازنده ای ارائه می دهد که می تواند مورد توجه مسئولان و دست‌اندرکاران امر قرار گیرد.

آقای جنتیان، صانیر برای فعالان اقتصادی شناخته شده تر از آن است که نیاز به معرفی داشته باشد. لطفا به اختصار از سوابق صانیر برای آن دسته از خوانندگانی بگویید که کمتر با این شرکت آشنایی دارند.
شرکت صانیر حدود 20 سال پیش با هدف توسعه صادرات تجهیزات و خدمات فنی- مهندسی در حوزه انرژی تاسیس گردید و پس از فراز و فرود‌های متعدد و حضور موفق در بازار کشورهای عراق، پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، ارمنستان، آذربایجان، عمان، سوریه، سریلانکا، کوبا، سنگال و اتیوپی در سال 2013 موفق به کسب رتبه 191 بین 250 پیمانکار بین المللی توسط موسسه معتبر (ENR (Engineering News - Record (واقع در آمریکا) گردید. (البته رتبه شرکت در حوزه برق 45 و در حوزه انتقال و توزیع نیرو حائز رتبه 8 جهانی بود.) ضمناً شرکت صانیر طی شش دوره به عنوان صادرکننده نمونه در حوزه خدمات فنی - مهندسی توسط سازمان توسعه تجارت انتخاب گردیده است.
شرکت صانیر همراه با شرکت کیسون تنها پیمانکاران ایرانی هستند که در لیست ENR در سال 2013 قرار گرفته اند و این امر افتخاری برای ظرفیت صادرات فنی - مهندسی کشور است. البته بد نیست بدانیم که در لیست مذکور تعداد 38 شرکت از ترکیه قرار گرفته اند که این عدد خود گویای مطالب بسیاری است.
مهمترین پروژه های تکمیل شده و یا در حال احداث صانیر در کشور عراق کدام است؟
این شرکت فاز اول نیروگاه الصدر را که اولین نیروگاه عراق پس از استقرار دولت فعلی در آن کشور است، اجرا نمود. نیروگاه الصدر در شهرک الصدر بغداد واقع شده که از لحاظ امنیتی یکی از خطرناک ترین مناطق عراق محسوب می‌شود. قدرت نصب شده 324 مگاوات شامل دو توربین 162 مگاواتی بوده و خوشبختانه بیشتر تجهیزاتی که در این پروژه توسط شرکت صانیر بکار گرفته شد، ساخت شرکت های ایرانی بود. همچنین صانیر از شرکت های نصاب ایرانی مانند پیمانیر و نصب نیرو استفاده کرد. توربین و ژنراتور که بخش اصلی نیروگاه است توسط شرکت مپنا و ترانسفورماتورها توسط شرکت ایران ترانسفو ساخته شده اند. علاوه براین، بیشتر تجهیزات مانند تابلوها، کابلها و کلیدها نیز ساخت شرکت های ایرانی است. مشاور پروژه نیز شرکت ایرانی عامران افق بود.
پروژه دیگری که در حال حاضر از طریق مناقصه به صانیر واگذار شده، نیروگاه دبیس عراق است که در مورد این نیروگاه تجهیزات اصلی (توربین- ژنراتور- ترانسفورماتور اصلی) توسط کارفرما از کشور آلمان خریداری شده و بقیه تجهیزات توسط این شرکت حتی الامکان از تجهیزات ساخت داخل تامین می شود. نصاب نیز شرکت ایرانی پیمانیر است.
در حال حاضر در کردستان عراق نیز ساخت چند پست انتقال سیار از طریق مناقصه به صانیر واگذار شده و طبیعتاً شرکت صانیر تا جایی که با شرایط مناقصه سازگار باشد از تجهیزات ساخت ایران استفاده خواهد نمود.
ارز آوری از محل ساخت این پروژه ها برای کشور چه میزان است؟
رقم دقیقی نمی توان بیان کرد،اما در کل پروژه ها ارزآوری این شرکت سالانه حدود 50 میلیون دلار و برای خرید و صادرات برق حدود 150 میلیون دلار است.
میزان اشتغال ایجاد شده چقدر است؟
بطور مستقیم حدود سیصد نفر و بطور غیر مستقیم بیش از هزار نفر .
به نظر شما، برای رقابتی کردن حضور موثر ایران در بین کشورهای دیگری که در عراق مشغول فعالیت هستند، چه باید کرد؟
حمایت های دولت بویژه در خصوص ایجاد ضوابط و زمینه همکاری بانکها اهمیت ویژه ای دارد. گشایش اعتبار و ارائه ضمانت نامه در شرایط تحریم در رقابت با شرکت های چینی، هندی و ترکیه ای بسیار اهمیت دارد و بدون پیش بینی تسهیلات لازم رقابت جدی عملی نیست.
از چه طریقی می توان در مناقصه های کشور عراق حضور پیدا کرد و الزامات آنها برای برنده شدن در مناقصات چیست؟
همانگونه که شاهد هستیم مقامات سیاسی و سفارت خانه های کشورهای شرکت‌های رقیب، از کلیه امکانات خود برای حمایت از شرکت هایشان بهره می گیرند. شرکت های ایرانی نیز انتظار دارند مقامات سیاسی و سفارت خانه های جمهوری اسلامی ایران چنین رفتاری با شرکت های ایرانی داشته باشند.
چه پیشنهاد یا پیامی برای ایرانیان داخل کشور برای سرمایه گذاری و پیمانکاری در عراق دارید ؟
نخست اینکه شرکت های ایرانی در خارج از کشور باید از رقابت مخرب با یکدیگر خودداری نمایند و منافع ملی و حرمت و آبروی کشور مد نظر آنها باشد. ثانیاً در اجرای قراردادها، در وهله اول کیفیت و سپس زمان اجرا را رعایت نمایند. توجه داشته باشید که در بازار جهانی چنانچه اجرای یک پروژه با سود توام باشد ولی منجر به بدنامی شرکت مجری شود، ضد ارزش محسوب می شود. تجربه 20 ساله شرکت صانیر در بازار بین المللی به ما آموخته است که پیوستگی و تداوم حضور در بازارهای خارجی ارزش واقعی محسوب می شود.
مهمترین مشکلات شرکت صانیر در ایران و عراق چیست؟ چه پیشنهاداتی برای تسهیل در این امر دارید ؟
هرچند قبلاً نیز در این مورد صحبت شد، اما محور اصلی بحث ما حمایت بیشتر مقامات مسئول و سیاسی کشور است، همانطور که سایر کشورها قاطعانه از این ابزار استفاده می کنند. مواردی وجود داشته که به رغم برنده شدن شرکت ایرانی در مناقصات، به علت اعمال نفود بعضی از کشورها ، کار به پیمانکاران کشورهای یادشده و با قیمتی به مراتب بالاتر داده شده است.
ضمناً باید تلاش شود کشور عراق سازندگان معتبر ایرانی را در فهرست مورد قبول تامین کنندگان خود در مناقصات تجهیزات قرار دهد. در حال حاضر سازندگان مورد پذیرش تجهیزات عمدتاً از کشورهای آمریکا، ژاپن، کره و اروپای غربی هستند و به رغم تلاش های فراوان هنوز موفق به گنجاندن نام سازندگان معتبر ایرانی در فهرست مورد قبول عراقی ها نشده ایم.
همچنین سیستم بانکی کشور باید در این خصوص حمایت بیشتری به‌عمل آورده و در زمینه اخذ ضمانتنامه ها همکاری جدی به عمل آورد و شرکت ها را از وضعیت بغرنج کنونی رها سازد.
تعامل و همکاری مسئولان ستاد روابط، وزارت امور خارجه، سازمان توسعه تجارت، اتاق بازرگانی ایران و عراق و دیگران، با شما به عنوان فعال اقتصادی به چه صورت بوده است؟
همانطور که اشاره کردم ، مقامات یادشده همکاری موثری بعمل می آورند که البته لازم است گسترش یابد. لیکن مشکل اصلی ما در حال حاضر لزوم حمایت جدی بانکها بویژه در خصوص صدور ضمانتنامه ها است.
آیا در حال حاضر موانع و بن بست های قانونی در روند خدمت رسانی در داخل و خارج از کشور پیش روی شما بوده است؟
بطور کلی در داخل کشور مشکل بانکها و در خارج کشور مشکل تحریم وجود دارد که حمایت داخلی قطعاً می تواند تحریم خارجی را کم اثر کند.
آیا هدفمندی یارانه ها و تحریم ها در صادرات خدمات فنی -مهندسی و احداث در کشور عراق برای شما مشکلاتی ایجاد کرده است؟
هدفمندی یارانه ها بطور مستقیم تاثیری بر صادرات خدمات فنی - مهندسی نداشته ولی تحریم ها به ویژه تحریم بانک‌های ایرانی آثار بسیار جدی بر جای گذاشته است.
باتوجه به روی کار آمدن دولت جدید در ایران، به نظر شما در حال حاضر برای افزایش تعاملات و حضور موثر با دیگر کشورها، ، چه اقداماتی باید در دستور کار دولت قرار گیرد ؟ درخواست شما چیست؟
اعتماد و حمایت بیشتر و عمیق تر از صادرکنندگان خدمات فنی - مهندسی که بنیانگذاران صادرات پایدار به کشوری همچون عراق می توانند باشند و همچنین پرداخت معوقات جوایز صادراتی که از سال 1388 متوقف شده است، از جمله اقداماتی است که باید در دستور کار دولت جدید قرا گیرد. امیدوارم در بودجه سال 1393 به این موضوع بسیار مهم توجه جدی شده باشد.
در پایان اگر صحبت خاصی دارید، بفرمایید.
کشور ما در مسیر شرق و غرب جهان واقع شده و لذا در تجارت صنعت برق در همه زمینه ها شامل تجهیزات، انرژی و خدمات مهندسی با توجه به توانایی هایی که چه در زمینه نیروهای متخصص و چه در زمینه منابع طبیعی دارد، می تواند در صورتی که حمایت های لازم از طرف مقامات تصمیم گیرنده اعمال شود، از موضع قدرت عمل نماید. این کار قطعا جمهوری اسلامی ایران را به مرکز تجارت برق ، تامین تجهیزات و اجرای پروژه های برقی در منطقه تبدیل خواهد کرد.




SUNIR
صانیر؛ پیشگام در صادرات خدمات فنی - مهندسی از آسیا تا آمریکا

شرکت صانیر از سال ۱۳۷۳ با بهره گیری از ۲۱ سهامدار، شامل تولیدکنندگان، پیمانکاران و شرکت های معتبرمهندسی مشاور در زمینه های برق، آب و فاضلاب و نفت و گاز تاکنون در گستره ای از قاره آسیا تا آمریکای مرکزی، بیش از ۱۹۰ پروژه در کشورهای مختلف به انجام رسانده است.pic۱
برخی از کشورهایی که شرکت صانیر باهمکاری شرکت های معتبرداخلی و محلی موفق به انجام پروژه ،تبادل انرژی یا تامین تجهیزات در آنها گردیده است، عبارتند از:
آذربایجان ،ارمنستان ،سوریه ،ترکمنستان ،عراق ،اقلیم کردستان ،پاکستان ،اتیوپی ،سنگال ،عمان ،افغانستان ،کوبا ،سریلانکا،لیبی،اردن و عربستان.
شرکت صانیرکه صرفا در بازار خارج از ایران حضور دارد به عنوان یکی از پیشروان صادرات خدمات فنی - مهندسی با ۲۰ سال تجربه در مدیریت صادرات در زیربخش های انرژی بصورت EPC و EPCF در حوز ه های زیر فعالیت می نماید:
نیرو: تولید، توزیع، انتقال، تبادل انرژی،تعمیر و نگهداری،تامین تجهیزات و خدمات فنی
آب و فاضلاب: منابع آبی، سد و نیروگاه برق آبی، تصفیه خانه، آبیاری و زهکشی،تامین تجهیزات و خدمات فنی
نفت و گاز : خطوط لوله، ایستگاه پمپاژ،مخازن، تامین تجهیزات وخدمات فنی
این شرکت دارای گواهینامه صلاحیت پیمانکاری در رشته آب و نیرو از معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور بوده و همچنین عضو فدراسیون شرکت های مشاورکشورهای اسلامی (FCIC ) و فدراسیون شرکت های پیمانکار کشورهای اسلامی (FOCIC)است.
شرکت صانیر در سال ۲۰۱۳ در رتبه بندی ۲۵۰ پیمانکار برتر بین المللی که توسط موسسه بین المللیENR انجام شد، موفق به کسب رتبه ۱۹۱ ، کسب جایگاه جهانی ۴۳ در نیرو و حائز رتبه ۸ در انتقال و توزیع گردید.
شرکت صانیر به منظور توسعه فعالیت های خود تاکنون اقدام به تاسیس ۹ دفتر و شرکت در نقاط مختلف دنیا نموده است.
این شرکت در سالهای ۱۳۸۵ ،۱۳۸۷ ، ۱۳۸۸، ۱۳۸۹ ، ۱۳۹۰و۱۳۹۲ به عنوان صادر کننده نمونه ملی درحوزه خدمات فنی - مهندسی و در سال ۱۳۹۱ به عنوان صادرکننده برتراین حوزه انتخاب شده است .