لزوم کیفی گرایی به جای کمی نگری
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی وظیفه هدایتی و حمایتی در قبال تعاونی ها بر عهده دارد و تحقق برنامه ها و وظایف حمایتی آن منوط به تخصیص بودجه لازم است. این وزارتخانه با افزایش سرمایه گذاری، تسریع روند واگذاری بخش های دولتی به بخش تعاون و ارتقای بهره وری، به دنبال بهبود روند توسعه تعاونی ها بوده و بر مبنای سیاست ها و برنامه های کلان کشور، این مهم را پیگیری می کند. مهندس بیگدلی مدیرکل دفتر تعاونی‌های توزیعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفت و گو با دنیای اقتصاد، ضمن اشاره به مباحث فوق، بر لزوم کیفی گرایی به جای کمی نگری، بررسی وضعیت موجود تعاونی ها، افزایش مقیاس فعالیت تعاونی ها، افزایش نقدینگی به جای راه اندازی واحدهای جدید و ترویج فرهنگ تعاون برای سیاست گذاران و تصمیم سازان تاکید کرد. مشروح این گفت و گو در پی می آید. در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، همواره بر ترویج و توسعه تعاونی ها در اقتصاد ملی تاکید شده است. در این رابطه، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چه رویکردی به توسعه تعاونی ها و حاکم ساختن روح تعاون در کشور دارد؟
بر اساس قانون و مصوبات مربوطه، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی وظیفه هدایت و حمایت از فعالیت های مرتبط با تعاونی را برعهده دارد. حال این حمایت ها از طرق زیر تعریف شده و امکان پذیر است:
-مشروعیت بخشی به تعاون با تاسیس و راه اندازی تعاونی ها
-استاندارد سازی و ارتقای مدیریت در بخش ها و حوزه های مختلف مرتبط با تعاون
-توانمند سازی و حمایت های مدیریتی از طرق گوناگون
-مکاتبه با دستگاه های ذیربط و برنامه های مشترک با دستگاه های مرتبط.
این حمایت ها، متناسب با بودجه ای که در اختیار وزارت تعاون قرار گرفته است، صورت می پذیرد و موضوع تخصیص بودجه و میزان آن، نقش و تاثیر مهمی بر پیشبرد اهداف و برنامه های هدایتی و حمایتی این وزاتخانه دارد.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان متولی امر تعاون، چه نقشی می تواند در تسریع روند توسعه و بهبود وضعیت تعاونی ها داشته باشد؟
به طور کلی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از سه طریق می تواند در روند بهبود وضعیت تعاونی ها و توسعه تعاون، به وظایف خود عمل کند:
-افزایش سرمایه گذاری ها، به نحوی که میزان سرمایه گذاری در بخش تعاون افزایش چشمگیری نسبت به بخش دولتی و خصوصی داشته و در نتیجه، سهم بسزایی در اقتصاد کشور و بازارهای پولی داشته باشد.
-برنامه ریزی در راستای واگذاری بخش های مختلف دولتی به بخش تعاون، به طوری که از طریق این واگذاری ها، موضوع خصوصی سازی و کوچک شدن بدنه دولت در راستای عدالت اجتماعی صورت گیرد.
-ارتقای بهره وری؛ در این زمینه نقش آموزش و پژوهش، به کارگیری نیروهای متخصص و کارآمد، استفاده از تکنولوژی های نوین و به روز رسانی و ... از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.
با این احوال، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جهت پیاده سازی برنامه های خود نیازمند منابع کافی و لازم می باشد. این در حالی است که در سه سال اخیر ما رشد منفی سرمایه گذاری در بخش های مختلف کشور داشته ایم. بخش تعاون نیز از این مسئله مستثنا نیست و این موضوع تاثیر منفی بر روند اجرای برنامه ها و تسریع در رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده داشته است. امیدواریم با بهبود کلی وضعیت سرمایه گذاری و بهبود اقتصاد کشور، منابع لازم تامین گردد و زمینه برای بهبود وضعیت تعاونی ها و توسعه مقوله مهم تعاون، فراهم شود و نتایج حاصله کمک شایانی بر ثبات و پویایی اقتصاد ملی بنماید.
در این میان، نقش وجایگاه اداره کل تعاونی های توزیعی به چه نحوی است و اداره تحت مدیریت جنابعالی، چه اهداف و برنامه هایی در راستای ترویج و توسعه تعاونی های توزیعی دارد؟
دفتر تعاونی های توزیعی که زیر نظر معاونت تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به انجام امور و وظایف خود می پردازد، در راستای بهبود معیشت و رفاه مردم و همچنین ایجاد فرصت های شغلی و امنیت شغلی اعضای خود تشکیل شده است. هدف کلی این اداره تسهیل فعالیت اعضای تعاونی های توزیعی است و به دنبال این است که با بررسی، نیاز سنجی و تعامل با تعاونگران بخش تعاونی های توزیعی، موانع بر سر راه تعاونی های توزیعی را از میان بردارد و از این طریق بستر مناسبی برای این حوزه مهم تعاون فراهم آورد. بهبود و تسریع روند مشارکت تعاونی ها در نظام توزیعی کشور، از اهداف عالی این دفتر است. در این رابطه با بانک مرکزی، جهت راه اندازی و حمایت از تعاونی های اعتباری مذاکراتی صورت پذیرفته و در ادامه این موضوع به صورت جدی پیگیری می گردد تا از این طریق اعتبارات و تسهیلات مورد نیاز تعاونی ها فراهم آید.
چه پیشنهاداتی برای تسریع در موفقیت هر چه بیشتر تعاونی ها در ارتباط با مجلس، وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی، بدنه اجرایی کشور و فعالان حوزه تعاون دارید؟
جهت موفقیت تعاونی ها و تسریع در روند توسعه بخش تعاون، نیاز به مساعدت، هم اندیشی، حمایت و هدایت بخش های مختلف دیده می شود. می بایست نگاه ها به این حوزه تغییر کند و بخش های مختلف نظام در راستای بهبود وضعیت تعاونی ها گام های مثبتی بردارند و خود را در محقق شدن اهداف مقوله تعاون سهیم بدانند. به طور کلی پیشنهادهای زیر می تواند، تاثیر چشمگیری بر این روند بگذارد:
-کیفی گرایی به جای کمی نگری
-بررسی وضعیت موجود تعاونی ها
- بازسازی واحد ها و بخش هایی که می توانند به عنوان برند تعاون مطرح باشند
-افزایش مقیاس فعالیت تعاونی ها در سراسر کشور
-اختصاص بودجه لازم ، افزایش اعتبارات و تسهیلات و افزایش نقدینگی واحدهای موجود تعاونی، به جای ایجاد و راه اندازی واحدهای جدید
-کمک بخش ها و دستگاه های مختلف به دولت جهت اجرای برنامه های ملی
- پرداختن به ترویج فرهنگ تعاون به ویژه برای سیاست گذاران و تصمیم سازان.
برای هفته تعاون چه برنامه هایی تدارک دیده اید؟
هفته تعاون، هفته جشن تعاون است و ما همراه با دیگر بخش ها و ارکان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و معاونت بخش تعاون، با اجرای برنامه های زیر، این هفته را جشن گرفته و گرامی می داریم:
-معرفی و تجلیل از تعاونی های برتر در زمینه های مختلف
-برگزاری گردهمایی با حضور صاحب نظران اقتصادی و چهره های شاخص حوزه تعاون
-ترویج و تبلیغ فرهنگ تعاون از طریق رسانه های گروهی
-تشریح برنامه ها و رویکردهای جدید و سیاست گذاری‌های نوین در حوزه تعاون
-ارائه گزارش از عملکرد بخش تعاون در سال گذشته به اصحاب رسانه و عموم مردم