اونس ازسکه افتاد
حمیدرضا آریان‌پور
عضو گروه بانک وبیمه
مرز روانی بازارهای جهانی طلا در واپسین ماه‌های سال ۲۰۱۴ میلادی گرفتار مرز ۱۲۰۰ دلار برای هر اونس فلز زرد بود. مرز روانی حالا ۱۱۰۰ دلار است تا ضعف بنیادی و فنی این کالای سرمایه‌ای بیشتر از هر زمانی در ۵ سال گذشته به چشم بیاید. اونس چند روزی است حتی این مرز روانی جدید را هم چندان به بازی نگرفته و با نوسان در دو محدوده پایانی کانال ۱۰۰۰ دلار، علاقه‌مندان به خود را ناامید کرده است.
در این نمایش ناامیدکننده، چند عامل بازیگر عمده‌اند که یکی از آنها صحنه‌گردان اصلی داستان است. «پایان شاید موقت بحران یونان»، «توافق هسته‌ای ایران و شش قدرت عمده جهان»، «ادامه قدرت‌نمایی شاخص دلار»، «افت بهای نفت خام»، «چشم‌انداز ضعیف تورم در جهان» و «تقاضای کمتر از انتظار» مهم‌ترین عوامل افت اونس طلا به محدوده‌های اخیر قیمتی هستند، اما آنچه بیشترین ضربه را به فلز زرد وارد کرده است، جدی شدن بحث افزایش نرخ‌های بهره فدرال رزرو است.

جنت یلن، دو هفته قبل تاکید کرد که مقام‌های کمیته بازار آزاد فدرال رزرو بر این باورند که اواخر سال 2015 میلادی می‌تواند زمان خوبی برای افزایش نرخ‌های بهره پس از حدود 8 سال باشد. در صورتی که رضایت بانک مرکزی آمریکا از روند احیای اقتصادی ایالات متحده ادامه داشته باشد، نرخ‌های بهره با رشد روبه‌رو خواهد شد و این امر با «تایید احیا» و «تقویت دلار» به صورت مستقیم و غیرمستقیم طلا را تحت فشار خواهد گذاشت. اگر اونس مدت قابل توجهی را زیر مرز 1100 دلار بگذراند، افت بیشتر به سوی محدوده‌ها یا حتی کانال پایین‌تر دور از ذهن نخواهد بود.