نمی‌دانیم از کجا شروع کنیم و به کجا برسیم؟

یک عضو فراکسیون ورزش مجلس معتقد است: بخش‌های زیادی از برنامه چهارم توسعه‌ کشور در قسمت ورزش اجرا نشده است. در ادامه انتقادات کارشناسان به مباحث ورزشی برنامه پنجم توسعه، گزیده نظرات موسی الرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و نماینده بجنورد در مجلس شورای اسلامی را در گفت‌وگو با ایسنا می‌خوانید. در قسمت الف ماده ۱۱۷ آمده است؛ «دولت موظف است پشتیبانی‌های لازم را از ورزش کشور بر اساس سند راهبردی نظام جامع توسعه تربیت بدنی و ورزش در بخش تامین منابع لازم، ساختار و تشکیلات سازمانی، تهیه و تدوین قوانین مورد نیاز و تربیت نیروی انسانی، با مشارکت بخش غیردولتی به عمل آورد، به گونه‌ای که سرانه فضاهای ورزشی (سرپوشیده و روباز) حداقل یک متر مربع تا پایان برنامه افزایش یابد. سند مذکور مبنای تنظیم فعالیت‌های ورزشی سازمان تربیت‌بدنی و کلیه دستگاه‌ها خواهد بود.». با نگاهی کلی به این بند متوجه می‌شویم، بند الف ماده ۱۱۷ بر اساس سند راهبردی ورزش کشور نهاده شده که متاسفانه سند کنار گذاشته شد.

در بند سوم ماده ۱۱۷ به برنامه جامع ارتقای ورزش مدارس اشاره شده و آمده است: «وزارتخانه‌های آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظفند، بر اساس سند موضوع بند «یک» فوق، برنامه جامع ارتقای ورزش مدارس، هماهنگی و انسجام و رشد و ارتقای ورزش دانشجویی، توسعه اماکن و فضاهای ورزشی سرپوشیده

(با اولویت دختران) و روباز، افزایش ساعات درس تربیت بدنی، ایجاد باشگاه‌های ورزشی و تربیت نیروهای انسانی مورد نیاز بخش تربیت بدنی حسب مورد را تنظیم و پس از تصویب هیات وزیران اجرا کنند، ضمنا سازمان تربیت بدنی موظف است با استفاده از خدمات کارشناسان و متخصصان عالی داخلی و عند‌الزوم خارجی در مراکز ستادی، اجرایی و پشتیبانی برنامه‌های خود را بر اساس سند موضوع بند (۱) فوق به اجرا درآورد.» در این قسمت نیز برنامه جامع ارتقای ورزش مدارس تهیه نشده و در واقع بخش مهمی از این قسمت نیز اجرا نشده است. قسمت آخر این بند نیز مبنی بر «دستگاه‌های مذکور در این بند مکلفند گزارش کامل کمک‌های انجام یافته از محل این بند را همه ساله به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و کمیسیون‌های برنامه و بودجه و محاسبات و فرهنگی مجلس شورای اسلامی ارائه نمایند» که می‌بینیم این کار نیز انجام نشده و هیچ گونه گزارشی تاکنون به کمیسیون برنامه و بودجه ارائه نشده است.

طبق بند (ج) ماده ۱۱۷ برنامه چهارم توسعه «وزارت جهادکشاورزی موظف است، اراضی غیرکشاورزی و غیرمناطق چهارگانه محیط زیست خارج از حریم استحفاظی شهرها را که مورد نیاز سازمان تربیت بدنی است و در اختیار دارد، به منظور احداث و توسعه اماکن و فضاهای ورزشی تامین و به طور رایگان به سازمان تربیت بدنی واگذار نماید. ضمنا وزارت مذکور موظف است، با تایید سازمان تربیت بدنی، اراضی با شرایط فوق را که مورد نیاز بخش خصوصی و تعاونی برای احداث اماکن ورزشی است به قیمت ارزش معاملاتی اعلام شده توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی واگذار نماید. کاربری این قبیل اراضی به هیچ وجه تغییر نخواهد کرد. مناطق چهارگانه محیط زیست از شمول مفاد این بند مستثنا هستند»، اما این کارها نیز انجام نشده و نه تنها این اراضی به صورت رایگان در اختیار سازمان تربیت بدنی قرار داده نشده‌اند، بلکه هنوز در واگذاری زمین‌ها نیز مشکل داریم.

با استناد به بند‌(ه) ماده ۱۱۷ با مضمون «وزارت مسکن و شهرسازی مکلف است، اراضی با کاربری ورزشی را در سراسر کشور با هماهنگی سازمان تربیت بدنی خریداری نموده و به روش‌های ذیل واگذار نماید: ۱ـ به صورت رایگان برای سازمان تربیت بدنی و شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور. ۲ـ به قیمت تمام شده برای بخش خصوصی و تعاونی»، اما وزارت مسکن در قبال در اختیار قرار دادن اراضی با کاربری ورزشی به سازمان تربیت بدنی مطالبه پول می‌کند و این کار به صورت رایگان انجام نمی‌گیرد.

به‌رغم این که در بند (ز) ماده ۱۱۷ آمده است: «تشکل‌ها و بخش‌های خصوصی و تعاونی و باشگاه‌های حرفه‌ای در توسعه ورزش قهرمانی و حرفه‌ای از طریق اصلاح ساختار تربیت‌بدنی و ورزش کشور و اعمال پشتیبانی و حمایت لازم در زمینه‌های اداری، مالی و منابع انسانی تقویت می‌شود»، اما می‌بینیم که هیچ کدام از این بندها انجام نشده‌اند.

متاسفانه برنامه پنجم فاقد ارقام کمی و کیفی است و چون رقمی ذکر نشده، نمی‌دانیم باید از کجا شروع کنیم و به کجا برسیم. بنابراین لازم است در این رابطه تغییرات بنیادی انجام شود. باید مشابه آنچه که در برنامه چهارم آمده بود و اهداف را با ارقام مشخص کرده بود، در برنامه پنجم نیز چنین شرایطی ایجاد شود.