ورزش صبحگاهی، کلید تقویت حافظه

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ مطالعات اخیر بر روی تأثیرات ورزش بر عملکرد مغز، نتایج امیدوارکننده‌ای را در خصوص بهبود حافظه و سایر عملکردهای شناختی نشان داده‌اند.

بسیاری از افراد به صورت تجربی دریافته‌اند که انجام فعالیت‌های ورزشی سبک تا متوسط در ساعات اولیه روز، احساس نشاط و انرژی بیشتری را برای آن‌ها به همراه دارد.یافته‌های جدید علمی نیز این ادعا را تأیید می‌کنند.

به گزارش گاردین، پژوهشگران نشان داده‌اند که صرف ۳۰ دقیقه از زمان روزانه به انجام فعالیت‌های ورزشی با شدت متوسط و داشتن خواب کافی، می‌تواند به طور قابل توجهی عملکرد مغز را ارتقاء بخشد.

دکتر میکاائلا بلومبرگ، یکی از محققان این مطالعه، با تشبیه ورزش به آب برای گیاه، بر اهمیت حیاتی فعالیت بدنی برای رشد و نمو سلول‌های مغزی تأکید کرده است.نتایج این تحقیقات، بر لزوم گنجاندن ورزش منظم در برنامه روزانه به ویژه در ساعات صبحگاهی، به عنوان عاملی کلیدی در حفظ سلامت مغز و بهبود عملکرد شناختی، دلالت دارد.

بلومبرگ اشاره می‌کند که بسیاری از تحقیقات قبلی بیشتر روی اثرات کوتاه‌مدت ورزش تمرکز کرده‌اند. این تحقیقات معمولاً در آزمایشگاه انجام شده‌اند و فقط تغییرات چند دقیقه تا چند ساعت بعد از ورزش را بررسی کرده‌اند.

نتایج این مطالعات نشان می‌دهد که ورزش باعث می‌شود خون بیشتری به مغز برسد و مواد شیمیایی خاصی که به انتقال پیام‌های عصبی کمک می‌کنند، فعال‌تر شوند. به همین دلیل است که احساس می‌کنیم بعد از ورزش تمرکز و انرژی‌مان بیشتر می‌شود.

دانشمندان به تازگی دریافته‌اند که ورزش کردن در زندگی روزمره، نه تنها فواید کوتاه‌مدتی برای مغز دارد، بلکه این مزایا مدت زمان بیشتری هم دوام می‌آورند. در این تحقیق، محققان به مدت هشت روز، فعالیت بدنی و خواب یک گروه ۷۶ نفره را که سالمند بودند و مشکلی در حافظه یا یادگیری نداشتند، بررسی کردند.

شرکت‌کنندگان در طول روز، دستگاه کوچکی به نام شتاب‌سنج به بدنشان می‌بستند تا میزان فعالیت و خوابشان ثبت شود. همچنین هر روز، آزمون‌های ساده‌ای به صورت آنلاین انجام می‌دادند تا توانایی‌های ذهنی آن‌ها مانند تمرکز، حافظه و سرعت یادگیری اندازه‌گیری شود.

این گروه تحقیقاتی به نتیجه جالبی رسیده است: هر چقدر بیشتر ورزش کنیم، حافظه ما بهتر کار می‌کند. آن‌ها متوجه شدند که هر ۳۰ دقیقه ورزش متوسط یا شدید در روز، باعث می‌شود حافظه کوتاه‌مدت (حافظه فعال) ما حدود ۲ تا ۵ درصد بهتر شود. البته برای اینکه این تأثیر روی حافظه بلندمدت (حافظه اپیزودیک) هم تأیید شود، باید خواب کافی داشته باشیم.

بلومبرگ اشاره کرد که هنوز نمی‌توان با قطعیت گفت آیا بهبود حافظه‌ای که در این تحقیق دیده شد، آنقدر زیاد است که در زندگی روزمره افراد تفاوت قابل توجهی ایجاد کند یا نه؟ محققان قصد دارند این آزمایش را روی افرادی که مشکل حافظه دارند، تکرار کنند.

دکتر بلومبرگ معتقدند که حتی یک بهبود کوچک در حافظه برای افرادی که دچار اختلالات حافظه‌ای هستند، می‌تواند بسیار مهم باشد.

این تحقیق نشان داد که اگر افراد به جای فعالیت، مدت زمان بیشتری را بی‌حرکت بنشینند، حافظه کوتاه‌مدت آن‌ها کمی ضعیف‌تر می‌شود. البته، این تحقیق همچنین نشان داد که چگونگی گذراندن این زمان بی‌حرکتی هم مهم است.

از طرف دیگر، افرادی که شب‌ها حداقل ۶ ساعت می‌خوابیدند، حافظه بلندمدت، تمرکز و سرعت عمل بهتری داشتند. به عبارت دیگر، خواب کافی برای تقویت حافظه بسیار مهم است.

این تحقیق محدویت بزرگی دارد افرادی که در این تحقیق شرکت کردند، همه تحصیلات بالایی داشتند و از نظر سلامتی در وضعیت خوبی بودند. همچنین، آن‌ها به طور کلی افراد فعالی بودند. بنابراین، نتایج این تحقیق ممکن است برای همه افراد صدق نکند. دکتر بلومبرگ اشاره کرد که هنوز به طور دقیق نمی‌دانیم ورزش چطور باعث می‌شود حافظه ما در روز بعد بهتر شود.

بلومبرگ اضافه کرد: "همه ما با بالا رفتن سن، کمی توانایی‌های ذهنی‌مان را از دست می‌دهیم. این یک اتفاق طبیعی است." اما سوال اینجاست که "ما چه کارهایی می‌توانیم انجام دهیم تا این کاهش توانایی‌ها را کمتر کنیم و بتوانیم تا سنین بالا، زندگی مستقلی داشته باشیم و در جامعه فعال باشیم؟"