تنظیم قیمت ورق سیاه در بورس با عرضه محصول چینی
تنظیم سطح عرضه و تقاضا محصولات فولادی همراه با کنترل قیمت ورق سیاه در بورس چالش حیاتی برای وزارت صنعت، معدن و تجارت بشمار میرود زیرا این محصول به دلیل خاصیت تبدیل پذیری محرک تولید محصولات دیگر مانند ورق روغنی و دیگر ورق های آهنی است.
درسال های اخیر اقتصاد ایران با کمبودهای در حوزه فولاد و تامین ورق سیاه مواجه بوده است و جهت افزایش تولید سرانه محصولات فلزی با چالش های زیادی دست و پنجه نرم کرده و حریف بد قلق خود یعنی تحریم را سدی در مقابل بلند پروازی های این کشور دیده است.
برای نخستین بار در سال ۱۴۰۰ شمسی در جهت مدیریت قیمت ورق سیاه در بورس, شرکت فولاد مبارکه اصفهان ورق سیاه چینی را در بورس کالا پذیرش کرد. رفع نیاز بازار داخلی یکی از اهداف این طرح بوده است که آمادگی برای عرضه تلفیقی ورق فولاد مبارکه در بورس در کنارورق های وارداتی می باشد.
زیاد جای تعجب نبود که با ورود ورق روغنی چینی در بازار، این بار نوبت بخش دولتی باشد تا با راهکاری نوین و ابتکاری برای تنظیم قیمت ها این نوع ورق را در این چرخه قرار دهد و باعث تغییر قیمت ورق سیاه در بورس شود.
بعد از اتمام فعالیت دولت دوازدهم و با به روی کار آمدن دولت ابراهیم رییسی مراحل اجرای قرارداد اقتصادی ایران و چین در روند اجرایی خود قرار گرفت.
آمار و اطلاعات صادرات و واردات ایران در ۹ ماهه سال ۱۴۰۰ نمایانگر آن است که نمودار تجارت ایران و چین در حدود ۱.۸ میلیارد دلار صعودی بوده است به این صورت که صادرات ایران به چین در حدود ۱۰ میلیارد دلار و واردات از کشور چین به ایران در حدود ۸.۵ میلیارد دلار بوده است.
بحران انرژی در جهان
کشور چین توامان در خطر تحریم از سوی امریکا می باشد از این رو این کشور سعی بر آن دارد که منابع تامین انرژی خود را تنوع ببخشد تا از نظر اقتصادی و تامین انرژی از آسیب احتمالی کشور خود جلوگیری به عمل آورد, یکی از این کشور ها که کمک بسیار زیادی به چین میتواند بکند ایران است. در سال ۱۳۹۹ شمسی سهم ایران از واردات نفت چین فقط ۳ درصد بوده است ولی در مقابل کشور های عربستان و روسیه در تلاش بوده اند که سهم خود را در این بازار افزایش دهند.
کشور چین جهت سرمایه گذاری در صنایع ایران مانند: صنعت نفت ایران, شرکت ملی صادرات گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و... باید سرمایه گذار معرفی کند که با توجه به آمار و اطلاعات منتشرشده از نشریه پترولیوم اکونومیست حجم سرمایه در این قرارداد در حدود ۲۸۰ الی ۴۰۰ میلیارد دلار می باشد.
انجام صادرات و واردات بین کشورهای ایران و چین برای اقتصاد هردو کشور مفید می باشد و تاثیر زیادی به قیمت ورق سیاه در بورس خواهد گذاشت. در کشور ما صادرات مواد اولیه با فعالیت بازرگانی ها انجام نمیشود, محصولاتی مانند ورق سیاه, ورق روغنی, بیلت, و ... که مواد اولیه محسوب میشوند توسط کارخانجات بزرگ در بورس کالا معامله میشود, یکی از بیشترین معاملات انجام شده در دسته ی محصولات فولادی, خرید و فروش ورق روغنی فولاد مبارکه و ورق سیاه در بورس است.
وزارت صمت با اجازه ورود مواد اولیه فولادی از چین در گام اول میزان عرضه و تقاضا را در حالت متعادل قرار داد و با ورود ورق سیاه وارداتی توانست قیمت ها را تا حد زیادی کنترل کند.
بورس کالا در بازار خرید و فروش
به طورکلی بورس کالا را بدین گونه میتوان تعریف کرد که یک فضای سازمان یافته ای می باشد که کالاهای مشخص ابتدا بازرسی و قیمت گذاری شده و در آن معامله میشوند. در بین این کالاها ورق سیاه در دسته ی فولاد یکی از محصولاتی می باشد که بیشترین معاملات را پس از خرید و فروش ورق روغنی در بورس کالا رقم میزند.
هدف از ورود ورق سیاه در بورس کالا کاهش نوسان قیمت, قانونمندی در انجام معاملات و قیمت گذاری بر اساس عرضه و تقاضا انجام میگیرد. محصولاتی نظیر تیرآهن, میلگرد , نبشی, سیم فولادی, ورق روغنی, ورق گالوانیزه, انواع شمش و ورق سیاه در بورس کالا در دسته ی تولیدات صنعتی و معدنی قرار دارند.
ورق سیاه فولاد مبارکه, نورد و لوله اهواز, فولاد کاویان, مجتمع فولاد گیلان از جمله کارخانجاتی هستند که تامین کننده ورق سیاه در بورس کالا می باشند.
ورق سیاه فولاد مبارکه در بورس کالا طبق استاندارد BS EN 10025 در گرید های مختلف تولید و عرضه میشود. نمونه ای از گریدهای تولیدی این کارخانه:
ST52-3
St44
ST37-2
ST37
ST52-3
قیمت ورق سیاه در بورس کالا
قیمت سنگ آهن به عنوان ماده اولیه جزء یکی از مهمترین مواردی می باشد تعیین کننده قیمت دیگر محصولات فولادی میباشد, ورق سیاه نیز یکی از محصولاتی می باشد که تحت تاثیر مستقیم نوسان قیمت سنگ آهن است.
دو صنعت مهم در استفاده از فولاد یعنی صنایع خودروسازی و ساخت و ساز تاثیر زیادی بر قیمت انواع محصولات مانند قیمت ورق گرم دارند. هرچه عرضه و تقاضا در بازار این دو صنعت بالا باشد خرید و فروش ورق گرم افزایش میابد و قیمت ورق سیاه در بورس نیز با ثبات همراه میشود.
تعرفه گمرکی یکی دیگر از عواملی می باشد که بر قیمت ورق گرم تاثیر گذار است. عوامل مختلفی بر اقتصاد یک کشور تاثیر میگذارد مانند تحریم ها, سیاست های تجاری کشور های تولیدکننده برتر , سیاست های تولیدی دولت و .... که این عوامل خود باعث افزایش قیمت ورق سیاه در بورس و دیگر محصولات فولادی میشود.
نام گذاری ورق سیاه در بورس کالا
دسته بندی کلی بورس کالا:
Hard : فولاد_ قطعات فلزی _ طلا _ و....
Soft : ذرت _ گندم و ....
انرژی : گاز _نفت
فروش ورق سیاه در بورس کالا با نام مخفف HR و عرض 200 الی 3000 میلیمتر با ضخامت 1.5 الی 16 میلیمتر و ورق روغنی با CR انجام میشود.
ورق سیاه فولاد مبارکه با نام مخفف HRC به فروش میرسد و ورق سیاه نورد و لوله اهواز از علائم اختصاری B و C استفاده میکند.
قیمت گذاری ورق سیاه در بورس کالا
برای قیمت گذاری ورق گرم باید ابتدا قیمت شمش فولادی را به عنوان ماده اولیه تعیین کرد. روش محاسبه ی وزن شمش فولادی به صورت زیر می باشد:
فولادی شمش وزن=(طول*عرض*ارتفاع*7/85*1000)/= وزن برحسب
با صرف نظر از ضرب عدد 1000 وزن برحسب تن محاسبه میشود.
بازرگانی پرشین آیرون تولید کننده و صادر کننده لوله و پروفیل جهت اعتماد بیشتر مشتریان خود ابتدا مفتخر به کسب نماد اعتماد الکترونیک از سازمان توسعه تجارت الکترونیک گردیده است و در راستای حمایت از تولید کنندگان پروفیل سبک تولیدی خود را به قیمت درب کارخانه، قیمت گذاری میکند. این مجموعه جهت کاهش هزینه های حمل و نقل ، محصولات خود را با قیمت مناسب و زیر قیمت باربری مصوب تهران برای خریدارن محترم حمل میکند.
تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.