۱۰۰۰ روستا تا پایان سال آبرسانی میشود
به گزارش «ایلنا»، مشاور وزیر و رئیس مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو با بیان مطلب فوق و با اشاره به پیشرفت ۳۰ درصدی پیشبرد پروژههای جهاد آبرسانی روستایی، در حاشیه هجدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت آب و تاسیسات آب و فاضلاب ایران این جهاد آبرسانی را بزرگترین پروژه عمرانی کشور به لحاظ ساختاری، تعداد کارگاههای فعال و به لحاظ وسعت در کشور عنوان کرد و گفت: حدود ۲۵ درصد روستاها از مجموع ۷۱۳۸ روستا در این طرح مربوط به استان سیستان و بلوچستان است، استانهای کرمان، گلستان و گیلان هم تعداد روستاهای بالایی در این طرح دارند.
میثم جعفرزاده ضمن منحصر به فرد دانستن این پروژه افزود: تفاهمنامه ابتدایی ما در این طرح ۱۰ هزار روستا بود که قرارداد ما ۷۱۳۸ روستاست و به ۱۰ هزار روستا افزایش پیدا میکند.
وی گفت: به دنبال این هستیم که ساختار درست مدیریتی برای این کار داشته باشیم. در ابتدا مشکلاتی وجود داشت اما خوشبختانه در روند پروژه، همدلی و وفاقی بین مجموعه وزارت نیرو و قرارگاه امام حسن (ع) ایجاد شد.
جعفرزاده خاطرنشان کرد: این کار چهار معین اصلی در سراسر کشور دارد که شامل مجموعه نیروی زمینی سپاه، مجموعه نیروی دریایی، قرارگاه خاتمالانبیا و بسیج سازندگی است. اینها تقسیمبندی شدهاند و هر استان بر اساس جنس فعالیتی که دارد کار را جلو میبرد.
وی ادامه داد: نسبت به دیگر پروژهها هم حساسیت داریم اما نکته بسیار مهمی که در این پروژه داریم این است که نظارت فنی ملی هم جدای از نظارتهای استانی روی این طرح انجام میشود.
وی یادآوری کرد: یک تیم ناظران ملی در تهران هر هفته جدای از اینکه دفاتر فنی ما در استانها بحثهای فنی را پیگیری میکنند، بر طرح نظارت میکند.
رئیس مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو گفت: پروژههای روستایی که یک بار انجام میشود تا دوباره وارد انجام کار شود معمولا زمانبر است و مانند پروژههای شهری نیست، به همین دلیل دقت ما در حوزه فنی این طرح بیشتر شده تا بهرهبرداری طولانیتری برای حوزه روستایی داشته باشیم.
جعفرزاده گفت: تصور اینکه به روستاها آب میرسد را در پروژههای قبلی دیده بودیم اما سرعت پروژههای این طرح فوقالعاده عالی است و مردم استقبال خوبی از آن دارند.
وی تصریح کرد: چند فاکتور برای انتخاب روستاها در طرح داشتیم؛ تعدادی از روستاها فاقد طرحهای آبرسانی به هر دلیلی اعم از نداشتن دسترسی به منابع آبی، بودند. برخی روستاها کمبود آب از حیث کمی داشتند و در طول روز چند ساعت بیشتر به آنها آبرسانی نمیشد و برخی روستاها هم از نظر شاخصهای کیفی کمبودهای جدی داشتند. در یکسری روستاها هم در بحثهای ساختاری هدررفت شبکه بالا بوده است.
مشاور وزیر نیرو گفت: خوشبختانه با نظر وزیر و تصمیمگیری که اتفاق افتاد بنا داریم ۱۰ هزار روستای دوم هم به این قضیه الحاق شود و در روستاهای ما اگر با این شرایط پیش برود حدودا به برخورداری ۹۵ درصدی آبرسانی میرسیم و این عدد خیلی بالایی است.
وی افزود: پروژه نخست ۱۰ هزار روستا سه ساله است و برای ۱۰هزار روستای دیگر سه سال بعدی را برای آبرسانی خواهیم داشت.
جعفرزاده همچنین با اشاره به راهاندازی مجمع خیرین آبرسان گفت: کار فوقالعادهای است که همسان مجمع خیرین مدرسهساز ورود پیدا کرده و هم اینک توسط این مجمع نزدیک به ۵۰۰ روستا آبرسانی میشود. این مساله نیاز به فرهنگسازی دارد و اینکه در رسانهها این مجمع را مطرح کنیم.
وی اظهار کرد: آب در فرهنگ ما قداست و جایگاه خیلی خاصی دارد و خوشبختانه شاکله هیاتمدیره و هیات امنای مجمع و ثبت آن مشخص شده و ساختاری برای آن ایجاد میشود. اعتقاد ما این است که مجمع خیرین آبرسان در پروژه باقی بماند.
جعفرزاده در پاسخ به «ایلنا» مجموع قرارداد طرح جهاد آبرسانی را ۱۹ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: ما باید منابع آبی را در جایی که کار میکنیم بشناسیم. در خیلی از جاها هدررفت آب و در خیلی جاها هم کمبود خاصی داریم.
وی همچنین در پاسخ به دیگر سوال «ایلنا» درباره تاثیر کمآبی بر اجرایی شدن پروژههای آبرسانی روستایی گفت: وظیفه وزارت نیرو آبرسانی به این مجموعه است. نمیتوانیم بگوییم چون در منابع آبی کمبود داریم مناطق شهری را در اولویت خاص قرار دهیم و به روستاها توجهی نداشته باشیم.
جعفرزاده افزود: ما برای فعالیتی که انجام میدهیم در ابتدای قضیه اگر چارچوب و اِلمان فنی به ما اجازه دهد موقعیت را مشخص میکنیم. هم اینک در حوزه کارکردی وارد فضایی شدهایم که از طرح غدیر به روستاها آبرسانی کنیم.
وی اظهار کرد: در یک سال گذشته از این طریق به ۱۵۰۰ روستا در خوزستان که بدون آب بوده و مشکل کیفی و کمی داشتند آبرسانی شده و قرار است دیدگاه بلندمدت داشته باشیم و تغییر اقلیم هم وضعیت خاصی دارد.
وی تاکید کرد: در منابع آب باید دقت بیشتری داشته باشیم و در ساختار آب شهری خود از سیلابها برای روستاها استفاده کنیم.
جعفرزاده با بیان اینکه بیش از هزار میلیارد تومان تاکنون در جهاد آبرسانی هزینه شده گفت: قرار است تا پایان سال به هزار روستا آبرسانی شود. آبرسانی به ۶۰۰ روستا تمام شده و در ۴۰۰ روستا در مرحله ۸۰ درصد است.
وی افزود: در برخی استانها مانند بوشهر پروژههای آبرسانی تا فروردین سال آینده به اتمام میرسد و در استانهایی که تعداد روستاهای کمی دارند فاز دوم آبرسانی اجرا میشود.
جعفرزاده گفت: پروژههای روستایی به گونهای است که باید در ساختار برنامه و بودجه تایید و ساختارهای کاری آن تعیین شود. فعلا اولویت وزارت نیرو روستاهای کددار و بالای ۲۰ خانوار است.
وی افزود: اگر ما خط آبی را برگردانیم خیلی از جمعیت روستایی به روستاهای خود بازمیگردند. مبنا را بر کار مشارکتی در طرح گذاشتهایم که هر چقدر بیشتر باشد طرح بهتر پیش میرود.
رئیس مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو خاطرنشان کرد: در پروژههای روستایی خودمان هم حتی از اهالی روستا کمک میگیریم نه از بابت مالی بلکه در روستاها هر چقدر مشارکت بیشتر باشد در نگهداری این منابع احساس مسوولیت جمعی اتفاق میافتد.