بازار داخلی

بازار تحت‌تاثیر انتخابات  آمریکا

هفته گذشته، شاخص‌های کلیدی بازار سرمایه افت محسوسی را تجربه کردند. در این میان شاخص کل بورس و اوراق بهادار تهران، با نزول هفتگی حدود ۱.۸۶درصدی روبه‌رو شد و در پایان معاملات روز چهارشنبه در سطح ۲ میلیون و ۱۷‌هزار واحد قرار گرفت. شاخص کل هم‌‌وزن نیز با افت بیش از ۲ درصدی روبه‌رو شد و در نهایت در محدوده ۶۵۶‌هزار و ۴۹۸ واحدی کار خود را به اتمام رساند. شاخص کل فرابورس نیز که ابتدای هفته در سطح ۲۱‌هزار و ۲۷۵واحد قرار داشت و روز شنبه با نوسان منفی به سطح ۲۱‌هزار و ۱۹۶ واحد رسید، پس از نوسان‌های منفی پی در پی، در طول هفته حدود ۲.۳۶درصد ریزش کرد و در نهایت روز چهارشنبه در سطح ۲۰‌هزار و ۷۷۴ واحدی ایستاد.  در این هفته ورود و خروج سرمایه حقیقی به بازار نوسانات چندانی نداشت به‌‌طوری که از ابتدای هفته، نقدینگی تمایل به کوچ از بازار داشت. در مجموع هفته گذشته ۹۳۱ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی از بازار خارج شده است. این در حالی است که میانگین هفتگی ارزش معاملات با افت ۵.۵ درصدی به ۲‌هزار و ۸۴۸ میلیارد تومان کاهش پیدا کرد که نشان‌‌دهنده نوسانی بودن معاملات به دلیل ریسک‌های گوناگون از جمله انتخابات آمریکا بوده است.

بازار خارجی

افت موقت شاخص دلار

برخی انتظار داشتند که نتیجه انتخابات ایالات متحده و بودجه بریتانیا تاثیر قابل‌توجهی بر پیام سیاست پولی فدرال رزرو آمریکا (Fed)  و بانک مرکزی انگلستان (BoE) داشته باشد. اما این اتفاق نیفتاد و تنها دو کاهش ۲۵ نقطه پایه که مورد انتظار بود، اعمال شد و راهنمایی نسبتا متوازنی ارائه شد. در بازار ارز، موقعیت‌‌‌های خرید دلار آمریکا پس از انتخابات کاهش یافت. تضعیف دلار پس از انتخابات ایالات متحده بیشتر به عنوان یک «تنظیم موقعیت» در بازار دیده می‌شود و به معنای تجدیدنظر در تاثیر  ریاست جمهوری ترامپ بر بازارهای جهانی نیست. پیش از انتخابات، بازارها عمدتا پیروزی ترامپ را پیش‌بینی کرده بودند و پس از پیروزی او نیز دلار تقویت شد. اما اکنون، تمرکز بیشتر به مباحث کلان اقتصادی بازگشته و سوالاتی درباره توانایی دلار برای افزایش بیشتر در کوتاه‌‌‌مدت مطرح شده است. فدرال رزرو (Fed)  اخیرا نرخ بهره را ۲۵ نقطه پایه کاهش داد که مطابق با انتظارات بازار بود. بازار ارز و نرخ‌های بهره نیز تنها به‌‌‌طور جزئی تحت‌تاثیر قرار گرفتند. در واقع، افزایش کوچکی در ارزش دلار و رشد اندکی در نرخ‌های بهره مشاهده شد زمانی که جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، چشم‌‌‌انداز مثبتی برای اقتصاد آمریکا ارائه داد. اما هیچ نشانه‌‌‌ای مبنی بر اینکه پاول بخواهد روایت اقتصادی خود را پس از انتخابات تغییر دهد، دیده نشد. دلار همچنان از منظر نرخ بهره در موقعیت قدرتمندی قرار دارد. قیمت طلا در معاملات امروز به دلیل کاهش ارزش دلار افزایش یافت. معامله‌گران در حال بررسی تاثیر ریاست جمهوری دونالد ترامپ بر دورنمای نرخ بهره فدرال رزرو هستند. قیمت طلا تا حدی تحت فشار بی‌‌‌ثباتی بازار به‌خاطر تحولات سیاسی آمریکا قرار دارد. اما تحلیلگران عقیده دارند کاهش نرخ بهره بانک مرکزی آمریکا و ادامه تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک همچنان از قیمت طلا در بلندمدت حمایت می‌کند. پیش‌بینی‌‌‌های جدیدی برای جفت ارز یورودلار با نماد EURUSD منتشر شده است که در آن پیروزی ترامپ در نظر گرفته شده است. تحلیل اصلی نشان می‌دهد که دولت جمهوری‌خواه جدید ممکن است فاصله نرخ بهره دلار و یورو را افزایش دهد. علت این موضوع به سیاست‌‌‌های تورم‌زا بازمی‌گردد. سیاست‌‌‌های تورم‌‌‌زا می‌توانند از سرعت کاهش نرخ بهره فدرال رزرو بکاهند. این در حالی است که بانک مرکزی اروپا (ECB)  ممکن است سریع‌‌‌تر به سمت کاهش نرخ‌ها حرکت کند. مجموع این موارد می‌تواند موجب جو نزولی بر جفت ارز یورودلار شود.

بانک مرکزی انگلستان (BoE)  همچنان با احتیاط عمل می‌کند. کمیته سیاستگذاری پولی (MPC) هنوز تاثیر بودجه را بر اقتصاد به‌‌‌طور واضح برای بازار توضیح نداده و همچنان راهنمایی مشخصی در مورد سرعت کاهش نرخ بهره ارائه نداده است. دیدگاه کلی موسسه نسبت به BoE کمی تغییر کرده ولی دچار تحول اساسی نشده است. پس از بودجه اخیر، احتمال کاهش نرخ بهره در ماه دسامبر کمتر شده و بازارها نیز احتمال این کاهش را بسیار پایین در نظر گرفته‌‌‌اند. با این حال، انتظار نمی‌رود که این بودجه مسیر کاهش نرخ بهره بانک مرکزی را در سال آینده به‌‌‌طور قابل‌توجهی تغییر دهد و همچنان پیش‌بینی می‌شود که سرعت کاهش نرخ بهره در بهار از پیش‌بینی‌‌‌های بازار بیشتر باشد.

1 copy

2 copy