«دنیایاقتصاد» روند بازارهای مالی را بررسی میکند
بازارها در تنگنا
بازار سهام
درجا زدن شاخصهای بورسی
بازار سهام هفته اخیر را با کاهش شاخصها پشت سر گذاشت. بهطوری که بورس تهران فقط دو روز مثبت را تجربه کرد. بر این اساس نماگر اصلی تالار شیشهای هفته را با عملکرد منفی 3/ 1 درصدی پشت سر گذاشت. شاخص هموزن نیز همسو با بازار کاهش را تجربه کرد. روند فرسایشی بازار سهام باعث شده حقیقیها بهطور متوالی در حال خروج پول از بازار باشند. به نحوی که هفته اخیر نیز برآیند ورود و خروج پول در بازار منفی بوده است. به عقیده برخی از کارشناسان، بورس تهران با حفظ احتیاط سرمایهگذاران در انجام معاملات خود در وضعیتی قرار گرفته است که تمایلی به حرکت منفی یا مثبت شدید ندارد. میتوان گفت با یک خبر مثبت کمی صعود میکند و با هر خبر منفی یا اتمام خبر مثبت مجددا به سطح قبلی خود بازمیگردد.
بازار سکه
صعود هیجانی سکه
بازار طلا و سکه روزهای ابتدایی هفته گذشته را کاهشی پشت سر گذاشت. این افت قیمت که ناشی از کاهش نرخ دلار در بازار آزاد تحت تاثیر از سرگیری مذاکرات هستهای بود، در نیمه هفته تغییر مسیر داد. بهطوری که به دلیل افزایش نرخ ارز مجددا افزایشی شد و سکه نیز به کانال 15 میلیون تومان بازگشت. به عبارتی قیمت ارز با توجه به تحولات سیاسی مجددا سیر صعودی یافت و بهای طلا و سکه که تا روز سهشنبه به سطوح پایینتری رسیده بود مجددا رشد قیمت را تجربه کرد. بر این اساس سکه امامی دادوستدهای خود را با عملکرد هفتگی منفی 32/ 0 درصدی در قیمت 15 میلیون و 600 هزار تومان به پایان رساند. برخی از کارشناسان بر این باور هستند که قیمت طلا و سکه برای معاملات هفته آینده با نوسانات زیادی روبهرو خواهد شد.
بازار طلای جهانی
چشمانداز ضعیف طلا
در حالی که سرمایهگذاران طی معاملات ماه میلادی اخیر چشمانداز طلا را چندان صعودی ارزیابی نمیکردند و بانکهای مرکزی از روشهای انقباضی برای پایین آوردن رشد قیمتها استفاده میکردند، نرخ طلا در بازار جهانی کاهش یافت و برای سومین ماه متوالی سقوط کرد. بهطوری که هر اونس طلا در مرز 1800 دلار نوسان داشت. معاملهگران ضعف طلا را ناشی از صحبتهای بیوقفه فدرال رزرو درباره افزایش نرخ بهره میدانند که با بالاترین افزایش در این ماه در 28 سال گذشته توسط این نهاد مالی در تلاش برای مهار تورم با سریعترین سرعت در چهار دهه اخیر مطابقت داشت. با این حال برخی از تحلیلگران این حوزه هنوز دلیلی برای مثبت بودن چشمانداز کوتاهمدت طلا پیدا نکردهاند.
بازار اوراق مسکن
گرانی در بازار پرتقاضای مسکن
اوراق تسهیلات بانک مسکن هفته گذشته را صعودی پشت سر گذاشت. بهطوری که تنها در آخرین روز معاملاتی هفته افت ناچیزی را شاهد بود. از این رو «تسه9912» نیز با ثبت عملکرد هفتگی مثبت 17/ 12 درصدی کار خود را در قیمت پایانی 138هزار و 907 تومان خاتمه داد. بهدلیل رشد قیمت نهادههای ساختمانی در سه چهار سال گذشته، اوضاع تولید مسکن چندان مناسب نیست اما تجربه نشان داده تقاضا اثر سریعتری بر تعداد معاملات و سطح قیمتها در بازار ملک دارد. همچنین گفته میشود هر چند طرح نهضت ملی مسکن با جدیت شروع شد اما روند کار کند شده و بهدلیل مشکل آورده اشخاص و مبالغ درخواستی بسیار بالا، خانوادهها در تامین این مبلغ دچار مشکل بوده و روند کندی را در تولید مسکن طرح نهضت ملی مسکن شاهد هستیم.
بازار نفت
بحبوحه عرضه و تقاضای نفت
کاهش تقاضای نفت طی معاملات ماه گذشته در بازار جهانی عمدتا به دلیل نگرانیها درباره کندی رشد اقتصاد جهانی بود. زیرا بانکهای مرکزی و به ویژه فدرال رزرو شروع به تشدید سیاستهای پولی سختگیرانه خود در راستای تلاش برای مهار تورم فزاینده کردند. از این رو قیمت شاخصهای نفتی تضعیف شد و به سمت نخستین کاهش ماهانه در سال جاری حرکت کرد. زیرا نگرانیها درباره کند شدن رشد اقتصادی بر کاهش بیشتر عرضه غلبه کرد. اما با این حال بهای نفت همچنان بالای 100 دلار در هر بشکه قرار دارد. بهطوری که نفت خام برنت با عملکرد ماهانه منفی 09/ 4درصدی کار خود را در قیمت 111 دلار و 65 سنت به پایان رساند. نفت وست تگزاس اینترمدییت نیز با ثبت عملکرد منفی 41/ 6 درصدی در کارنامه ماهانه خود در سطح 108 دلار و 15 سنت ایستاد.