بازار سهام

متهمان عقبگرد بورس

شاخص کل بورس تهران پس از آنکه ۲۹ درصد از کف اخیر خود فاصله گرفته و به یک‌قدمی فتح سقف تجربه شده در سال ۱۴۰۰ رسیده بود، معاملات روز دوشنبه را با افت ۸۳/ ۰ درصدی به پایان رساند. نزدیک شدن دماسنج تالار شیشه‌‌ای به مقاومت‌‌های تکنیکال و سقف سال گذشته از مهم‌ترین عواملی بود که سبب شد تا به لحاظ روانی شاهد افزایش انگیزه معامله‌‌گران برای فروش و شناسایی سود باشیم؛ آن هم پس از بازدهی مناسب سهم‌‌ها در ۱۰۰ روز گذشته. ضمن آنکه سطوح منفی بهای نفت در بازگشایی روز دوشنبه بازار جهانی، به سرخ‌‌پوشی و افزایش فروشندگان در سهام شاخص‌‌ساز پالایشی که طی روزهای اخیر مهم‌ترین بازوی رشد نماگرهای بورسی بودند، منجر شد. در چنین فضایی بود که در مجموع دادوستدهای بازار سهام در میانه هفته، حقیقی‌‌ها خالص فروش ۳۲۶ میلیارد تومانی را رقم زدند.

1

 

بازار سکه

دو اثر متضاد بر بازار سکه

سکه دادوستدهای روز دوشنبه را بدون تغییر قیمت پشت سر گذاشت و در نرخ 13 میلیون و 320 هزار تومان معامله شد. در حالی که دلار روز گذشته را با رشد قیمت 200 تومانی پشت سر گذاشت اما نزول قیمت جهانی طلا اثر مذکور را خنثی کرد. روز دوشنبه همزمان با بازگشایی هفتگی بازار جهانی، هر اونس طلا با افت بیش از یک درصدی مواجه شد. به نظر می‌‌رسد فعالان بازار سکه نیز در انتظار تعیین تکلیف بازار ارز تهران نشسته‌‌اند. جایی که گفته می‌شود سفر انریکه مورا، نماینده اتحادیه اروپا به ایران برای دومین بار از زمان تنفس مذاکرات وین می‌تواند معاملات بازار دلار داخلی را دستخوش تغییراتی کند. این مهم از آنجا برای فعالان سکه و طلا اهمیت دارد که در بازار جهانی، امید چندانی برای رشد شدید نرخ طلا وجود ندارد.

2

 

بازار طلای جهانی

دو اهرم فشار بر فلز زرد

روز دوشنبه تقویت دلار و افزایش بازدهی خزانه‌‌داری آمریکا بر جذابیت شمش‌‌های با بازدهی صفر تاثیر گذاشت. روز گذشته شاخص دلار به دلیل نگرانی‌‌های فزاینده درباره کند شدن رشد اقتصادی به بالاترین سطح دو دهه اخیر رسید. بازدهی 10 ساله خزانه‌‌داری ایالات متحده نیز به بالاترین حد خود از نوامبر 2018 رسید. دو عاملی که سبب شدند تا هر اونس طلای جهانی با افت بیش از یک درصدی، 1863 دلار دادوستد شود. در حالی که طلا در بحران‌‌های سیاسی و اقتصادی به عنوان ذخیره‌‌ای مطمئن و پناهگاهی امن تلقی می‌شود، اما نسبت به افزایش نرخ‌‌های بهره و بازده اوراق قرضه آمریکا که هزینه فرصت نگهداری شمش را افزایش می‌دهد، بسیار حساس است. در این میان کارلو آلبرتو دکاسا، تحلیلگر بازار خارجی گفته سقوط بهای این فلز ارزشمند به زیر سطح حمایت کلیدی 1850 دلار بر هر اونس یک سیگنال منفی خواهد بود.

3

 

بازار اوراق مسکن

صف خرید برای اوراق مسکن

اوراق تسهیلات مسکن دادوستدهای روز دوشنبه را با صف‌‌نشینی متقاضیان در سمت خرید پایان دادند تا قیمت پایانی «تسه»ها با میانگین رشد 6/ 4 درصد به 114 هزار و 121 تومان افزایش یابد. در این میان «تسه9912» به عنوان شاخص مورد بررسی در این گزارش، 111 هزار و 162 تومان قیمت خورد. پس از آنکه قیمت «تسه»ها در اواخر بهمن سال گذشته از 170 هزار تومان فراتر رفت، شاهد عقب‌‌نشینی نرخ‌‌ها در این بازار و افت بیش از 130 درصد تا کانال 70 هزار تومان بودیم. از اواخر فروردین‌‌ اما مجددا شاهد صعود قیمت اوراق تسهیلات مسکن هستیم و در کمتر از یک ماه اخیر، هر ورقه «تسه» بیش از 50 درصد گران‌‌تر دادوستد می‌شود. به این ترتیب به نظر می‌‌رسد روند سینوسی اوراق مسکن ادامه دارد و باید دید آیا سقف قیمتی این اوراق جابه‌‌جا می‌شود یا خیر.

4

 

بازار نفت

بازگشایی سرخ طلای سیاه

شاخص دلار به بالاترین حد خود در دو دهه اخیر رسید تا نفت را برای دارندگان ارزهای دیگر گران کند. روز دوشنبه همزمان با بازگشایی هفتگی بازار جهانی، هر دو شاخص نفتی نزولی شدند. نفت برنت با افت 5/ 2 درصدی به 5/ 109 دلار رسید و نفت خام وست تگزاس اینترمدییت آمریکا 7/ 106 دلار در هر بشکه دادوستد شد. همزمان، بازارهای مالی نیز به دلیل تشدید نگرانی درباره افزایش نرخ بهره تحت تاثیر قرار گرفتند. ضمن آنکه محدودیت‌‌های گسترده‌‌ کووید-19 در چین همچنان ادامه دارد. در سمت عرضه نیز عربستان سعودی به عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده نفت جهان، قیمت نفت خام آسیا و اروپا را در ماه ژوئن کاهش داد. هفته گذشته، اتحادیه اروپا تحریم مرحله‌‌ای نفت روسیه را پیشنهاد کرد؛ با این حال، این پیشنهاد نیاز به اجماع اعضای این اتحادیه دارد که هنوز به نتیجه نرسیده است.

5