شماره روزنامه ۶۰۹۶
|

  • افسوس یک میلیارد دلاری شرکت‌ها

    دنیای اقتصاد: مرکز پژوهش‌‌های اتاق بازرگانی در گزارشی به بررسی و محاسبه عدم‌‌النفع کشور از محدودیت عرضه گاز طبیعی به صنعت پتروشیمی پرداخته است. در این گزارش گفته شده که اعمال محدودیت بر عرضه گاز طبیعی در صنعت پتروشیمی غالبا برای واحدهای مصرف‌کننده گاز طبیعی خوراک است که سالانه قادرند حدود ۲۳ میلیون تن محصول (شامل ۸۶۹۲‌هزار تن اوره و ۱۳۸۶۰‌هزار تن متانول) تولید کنند و برای این امر در روزهای کاری سال (۳۳۰ روز) به ۵۵ میلیون مترمکعب در روز گاز طبیعی نیاز دارند. در این گزارش برآورد شده که در وضعیت فعلی، بین ۱۱۳۹ تا ۱۵۹۵‌هزار تن اوره و ۲۱۰۲ تا ۲۹۴۲‌هزار تن متانول با اعمال محدودیت عرضه گاز طبیعی از دست می‌رود که ارزشی معادل ۸۶۱ تا ۱۲۰۵ میلیون دلار دارد و قاعدتا از محل صادرات و نه فروش داخلی کسر خواهد شد و عینا به همین میزان از درآمدهای ارزی صادرات غیرنفتی خواهد کاست.طبق این گزارش عدم‌النفع دولت ناشی از فروش گاز طبیعی به بخش خانگی و تجاری به جای تامین گاز طبیعی خوراک صنعت پتروشیمی بر اساس شواهد موجود، بین ۴۱۰ تا ۵۷۴ میلیون دلار خواهد بود.
  • پنج‌‌‌گانه موفقیت در عصر جدید پتروشیمی

    هادی سلگی
    در چشم‌انداز پویای سال ۲۰۲۴، صنعت پتروشیمی در یک مقطع حساس قرار دارد. این بخش که توسط یک محیط کم‌رشد، تشدید نگرانی‌های اقلیمی، تغییر ژئوپلیتیک و انقلاب دیجیتالی رو به رشد به چالش کشیده شده است، مجموعه پیچیده‌‌‌ای از مسائل را در پیش رو دارد. کلید نه‌تنها بقا، بلکه شکوفایی در این دوره جدید در پذیرش شیوه‌های پایدار، انطباق با انرژی‌های نوین، استفاده از ابتکارات دیجیتال و پاسخ استراتژیک به تغییرات ژئوپلیتیکی نهفته است.
  • مثلث خطر مقابل پتروشیمی‌ها

    دنیای اقتصاد: سه‌گانه کاهش سودآوری، افت تقاضا و افزایش ظرفیت تولید مازاد، مثلث خطرناکی است که پیش ‌روی صنعت پتروشیمی در جهان ترسیم شده، تا جایی که نسبت سودآوری شرکت‌های بزرگ در این صنعت را با محوریت چین به پایین‌ترین رقم در تاریخ خود کاهش داده است.
  • سپر ایران مقابل تهدیدهای شیل

    مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی وضعیت فعلی و آینده تولید نفت و گاز از منابع شیل در جهان را با تمرکز بر ایالات‌متحده مورد مطالعه قرار داده است. این گزارش با اشاره به اینکه ایالات‌متحده با اتخاذ سیاست‌هایی چون حمایت از توسعه فناوری‌‌‌های مرتبط و لغو ممنوعیت صادرات نفت خام، راه را برای افزایش سرعت رشد صنعت نفت شیل هموار کرده، نوشته است: درنتیجه با رشد قابل‌توجه تولید از منابع نفتی شیل آمریکا، فرآیند حذف نفت ایران از بازار جهانی نفت تسهیل و در اردیبهشت سال ۱۳۹۸ (مه ۲۰۱۹) جدی‌‌‌تر شد.
  • حفظ بازار صادراتی؛ چالش‌ شرکت‌های پتروشیمی ایران

    ایران در سال‌های اخیر با ایجاد ساختار تجاری باثباتی توانسته میزان صادرات سالانه محصولات پتروشیمی به برزیل را به ۱.۵ میلیون تن برساند. این موفقیت مبتنی بر خصیصه‌‌‌هایی است که استخراج و فرموله کردن آنها می‌تواند به الگویی عملیاتی برای تجارت با دیگر کشورهای هدف تبدیل شود. از اتفاقات خوب سال‌های اخیر در حوزه تجارت پتروشیمی، صادرات حجم قابل توجهی از کود اوره به بازار برزیل از سال ۲۰۱۹ میلادی تاکنون بوده است.
  • آبرسانی به ۳۴ روستا در مسجد سلیمان

    در پی پیگیری‌‌‌های مستمر دکتر رضا جباری، نماینده محترم مردم شریف مسجدسلیمان، لالی، اندیکا، هفتکل و مهندس پیمان مولایی، فرماندار محترم شهرستان و دستور ویژه مدیرعامل پتروشیمی مسجدسلیمان، مشکل کمبود آب ۳۴ روستای همجوار این مجتمع با راه‌‌‌اندازی سیستم پمپاژ جدید، برطرف شد. این اقدام جهادی، که نتیجه همکاری مشترک پتروشیمی مسجدسلیمان و آبفای شهرستان است، موجبات رضایتمندی اهالی منطقه را فراهم کرده است.
  • بومی‌‌‌سازی در واحد الفین مروارید

    پروژه حذف کک تولیدی کوره‌‌‌های الفین و تزریق به محفظه احتراق در پتروشیمی مروارید در سرویس قرار گرفت
  • مسیر مشارکت بخش خصوصی در تجارت گاز

    تبدیل شدن ایران به هاب انرژی منطقه، با وجود برخورداری از منابع عظیم انرژی خدادادی، دور از ذهن نیست؛ این موضوع که هم می‌تواند چرخه‌ اقتصاد کشور را به شکلی پرقدرت به حرکت درآورد و هم موقعیت استراتژیک ایران در منطقه را تقویت کند، نیازمند برنامه‌‌ریزی، مدیریت جهت جذب سرمایه است. همچنین این موضوع می‌تواند ظرفیتی برای بخش خصوصی برای مشارکت در تجارت گاز منطقه ایجاد کند. جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم با بیان اینکه ایران و روسیه دارای بیش از ۶۰‌درصد ذخایر گازی دنیا هستند اظهار کرد: «بی‌‌شک این مساله در بحث موازنه انرژی در منطقه تحولات خوبی را رقم خواهد زد، ضمن اینکه ایران با زیرساخت‌‌ها و خطوط انتقال گاز سراسری که دارد به‌‌طور کامل آماده دریافت گاز از روسیه خواهد بود.»
  • احیای سوخت کمکی حمل و نقل

    دبیر انجمن CNGکشور معتقد است که در حال حاضر درست‌‌‌ترین و در دسترس‌‌‌ترین راهکار تعدیل ناترازی بنزین استفاده از سوخت CNGاست. به گفته احسان جان‌محمدی با استفاده از تمام ظرفیت فعلی موجود می‌توانیم ۲۰ تا ۲۵ میلیون لیتر از مصرف بنزین را با CNG تامین کنیم.
  • بیم و امیدهای صنعت پتروشیمی‌‌‌

    معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت طی سخنانی از جامعه پتروشیمی درخواست کرد که با نگاه به نیازهای بازارهای جهانی و تقویت واحدهای تحقیق و توسعه به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالا حرکت کنند. هوشنگ فلاحتیان از صنعت پتروشیمی‌‌‌ کشور انتقاد کرد و گفت: این صنعت «در گذشته و تکرار زندگی می‌کند.»
  • ریشه یابی ناترازی در صنعت پتروشیمی

    دنیای اقتصاد-هادی سلگی: یکی از ناترازی‌‌های مغفول در صنعت کشور به عدم‌توازن در تولید و مصرف برخی محصولات پتروشیمی برمی‌گردد. توصیف این وضعیت و بررسی عوامل آن موضوعی است که در گفت‌وگو با مرضیه طهماسبی، کارشناس ارشد صنایع تکمیلی انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی به بحث گذاشتیم. وی ناترازی‌ها در سه زنجیره پروپیلن، آروماتیک و کلرآلکالی را مورد ارزیابی قرار می‌دهد و می‌گوید: این موضوع به نوعی توسعه زنجیره در انتها (زنجیره پایین‌دستی) را دچار مشکل می‌کند. به گفته طهماسبی در این شرایط تولیدکننده واقعی نمی‌تواند اطمینان چندانی در خصوص تامین مواد اولیه خود داشته باشد، در نتیجه نه تنها بازار خارجی را از دست می‌دهد، در داخل هم محصولات انتهایی این زنجیره‌ها دچار کمبود می‌شود و دولت ناگزیر به واردات می‌شود؛ بنابراین به زنجیره‌های آسیب‌پذیری تبدیل می‌شوند و در هر حوزه‌‌ای که باشد به هر حال وقتی که بازار دچار کمبود می‌شود، دولت‌ها ناخودآگاه اجازه واردات می‌دهند و خود این واردات بعضا به خاطر تفاوت نرخ ارزی که داریم موجب تشدید آن می‌شود.
  • پروژه‌‌‌های شرکت نفت و گاز پارس در یارد ایزوایکو بررسی شدند

    روند پیشرفت پروژه‌‌‌های پارس جنوبی با حضور مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در یارد صنعتی ایزوایکو بررسی شد. به گزارش شانا به‌‌‌نقل از شرکت نفت و گاز پارس، محمدحسین متجلی، مدیرعامل این شرکت و هیات همراه در بازدید از یارد صنعتی ایزوایکو در جریان تازه‌‌‌ترین وضع پیشرفت پروژه‌‌‌های این شرکت در مجتمع کشتی‌‌‌سازی و صنایع فراساحل ایران قرار گرفتند. این بازدید با حضور محمدحسین متجلی، مدیرعامل، سیدمحی‌‌‌الدین جعفری، معاون طرح‌‌‌های توسعه‌‌‌ای، حمیدرضا شفیعی‌مکوند، مجری طرح حفاری چاه‌‌‌های درون‌‌‌میدانی میدان پارس جنوبی شرکت نفت و گاز پارس و مدیران عملیاتی شرکت حفاری شمال انجام شد.
  • ارائه یک‌‌‌هزار و ۵۲۴ مورد خدمات تخصصی از سوی شرکت ملی حفاری

    مدیر خدمات فنی شرکت ملی حفاری ایران از ارائه یک‌‌‌هزار و ۵۲۴ مورد خدمات تخصصی به شرکت‌های کارفرمایی و متقاضی در چهار ماه نخست امسال خبر داد. به گزارش شانا به‌‌‌نقل از شرکت ملی حفاری ایران، عبدالله ویسی‌‌‌آرا گفت: تحقق خدمات از نظر تعداد عملیات ۵.۱درصد و از نظر درآمدی در قیاس با دوره مشابه سال قبل ۴۶درصد افزایش دارد.وی افزود: این خدمات که به صورت یکپارچه و به موازات عملیات حفاری چاه‌‌‌های نفت و گاز اعم از حفر چاه‌‌‌های توسعه‌‌‌ای-توصیفی، اکتشافی و چاه‌‌‌های تعمیری تکمیلی در حال بهره‌‌‌برداری به شرکت‌های متقاضی و پروژه‌‌‌های حفاری شرکت انجام می‌شود، از مزیت‌‌‌های شرکت ملی حفاری در میان شرکت‌های صاحب‌‌‌نام فعال در این صنعت در جهان است.
  • چرا توافق‌نامه راهبردی انتقال گاز با روسیه مهم است؟

    حسین کلهر /کارشناس نفت
    برخی امور و خدمات در کشور ما به اندازه‌‌‌ای بدیهی و طبیعی شمرده می‌‌‌شوند که کمتر کسی به خود زحمت می‌دهد به واقعیات و تلاش‌‌‌های پشت پرده برای این طبیعی‌‌‌سازی توجه کند. در سه دهه گذشته و به تدریج با ازدیاد گستره‌‌‌های گازرسانی، رفاه گاز طبیعی شامل حال ۹۸‌درصد ساکنان شهرها و ۸۸‌درصد روستاهای کشور شده است. تردیدی نیست که این رفاه حق طبیعی همه شهروندان کشور است و هیچ‌کس سزاوارتر از ایرانیان نیست. اما طی سالیان متمادی، عملا صورت‌‌‌بندی مسأله دچار تغییر شد. به این معنا که آسایش شهروندان دچار چنان قداستی شد که حتی گاز کارخانه‌های بزرگ و پتروشیمی‌ها و صنایع مولد کشور را قطع می‌کردند تا گاز خانواده‌‌‌ها برقرار باشد. از همین نقطه بود که مصرف مسرفانه گریبان همه را گرفت و کشور را در وضعیت خطرناکی به نام ناترازی انرژی قرار داد.
  • تحلیل صنعت آمونیاک با رویکرد مصرف جدید (بخش پایانی)

    در بخش اول گزارش تمرکز اصلی روی تراز جهانی تولید و مصرف آمونیاک قرار گرفت و در این بخش به تفکیک مناطق اصلی جهانی مورد بحث قرار خواهد گرفت و در ادامه آن تحلیلی از وضعیت بازار ایران ارائه می‌شود. این گزارش حاصل میزگردی است که با حضور دکتر حمیدرضا حقیقت‌‌‌پژوه و مهندس علیرضا اسلامی انجام گرفت.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر