وی ادامه داد: در راستای سفر آقای جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری به بغداد در اواخر سال گذشته و از آنجا که مسوولان نفتی هم در این سفر حضور داشتند این مباحث مطرح شد و طرف عراقی تاکید کرد که بر تعهدات خود مبنی بر اجرای خط لوله ایران به بصره برای سوآپ نفت کرکوک و همچنین واردات گاز از ایران پایبند است.

دبیر اتاق مشترک ایران و عراق با تاکید بر اینکه سوآپ نفت کرکوک از نظر عملیاتی بسیار دشوار است، توضیح داد: خط لوله باید از دو شهر عراق رد شود تا به دره شهر ایلام برسد یا باید از سلیمانیه گذر کند. مسیرها چندان شفاف نیست. از سوی دیگر مباحث حمل و نقل و عملیات اجرایی مطرح است. همچنین طرف ایران در امکاناتی که در مرز باید داشته باشد دچار مشکل بود و طرف عراقی زمان اجرای آن را دائم به تعویق می‌اندازد. عراقی‌ها ابتدا گفتند ژانویه سپس اعلام کردند فوریه و این تغییر تا مارس ادامه داشت. من فکر می‌کنم سوآپ نفت کرکوک تا اواخر ماه آوریل انجام شود. البته باید به این نکته توجه داشت که طرف عراقی و همه مسوولان سیاسی و اجرایی این کشور درگیر برگزاری انتخابات هستند و انتخابات آنها هم در اردیبهشت برگزار می‌شود. این یکی از عواملی است که باعث شده کار به سرعتی که انتظار می‌رفت پیش نرود. با این حال تغییری در سیاست‌های نفتی دولت عراق با ایران صورت نگرفته است.

بر‌اساس این گزارش، یکی از مباحث مهم در جلسات نفتی بین ایران و عراق که مجددا از سر گرفته شده است سوآپ نفت و گاز است که در راستای آن نفت کرکوک از مسیری غیر از بندر جیحان منتقل شود. به عبارت دیگر عراق مذاکراتی را با ایران برای انتقال خط لوله مذکور آغاز کرد و قرار شد نفت خام کرکوک در «دره شهر» دریافت و در سه مخزنی که شرکت ملی پخش به این کار اختصاص داده است، ذخیره شود. نفت خام سوآپ کرکوک عراق به ایران از دره‌شهر به تنگ فنی منتقل و از آنجا به پالایشگاه‌های کرمانشاه، شازند، تهران و تبریز ارسال می‌شود. به همین منظور نیز سه دستگاه توربین و توربو پمپ از تلمبه خانه چشمه شور به دره شهر منتقل و نصب خواهد شد. با ساخت یک تلمبه خانه در دره شهر و تغییراتی که باید میان مخازن شرکت پخش و تاسیسات خط لوله (تغییر کاربری خط لوله از فرآورده به نفت خام) انجام شود، شرایط برای انتقال نفت خام سوآپ عراق به کشور فراهم خواهد شد.