شماره روزنامه ۶۱۱۷
|

  • آب؛ قربانی سیاست‌‌‌

    دنیای‌اقتصاد - فاطمه صالحی: مناقشات آبی داخلی در کشور ما به یکی از چالش‌‌‌های مهم کشور تبدیل شده است و عواملی همچون تغییرات اقلیمی، رشد جمعیت، توسعه ناپایدار و مدیریت ناکارآمد منابع آب در تشدید این مناقشات نقش دارند. نمونه‌‌‌های بارز این مناقشات در حوضه‌‌‌های زاینده‌‌‌رود، کارون و تالاب هورالعظیم مشاهده می‌شود. راهکارهایی همچون بهبود ساختارهای قانونی و مدیریتی، ارتقای بهره‌‌‌وری آب در کشاورزی و تقویت مشارکت جوامع محلی پیشنهاد شده است.
  • مهیب‌ترین انفجار در ضاحیه بیروت

    دنیای اقتصاد: جنگنده‌های رژیم اسرائیل بامداد دیروز جمعه (۱۳ مهر) منطقه‌ «المریجه» در نزدیکی فرودگاه بیروت در ضاحیه جنوبی را به‌شدت بمباران کردند. منابع لبنانی گزارش دادند که انفجارها به‌حدی شدید است که صدای آن در شهر صیدا و صور نیز شنیده شده است. تسنیم به نقل از رویترز نوشت، بمباران ضاحیه شدیدتر از بمبارانی است که منجر به شهادت سیدحسن نصرالله شد. برخی منابع نیز نوشتند که ارتش اسرائیل در این بمباران از بمب‌های سنگرشکن استفاده کرده است.
  • بورس زیر فشار ریسک‌ها

    دنیای اقتصاد-علی قاسمی: شاخص‌کل بورس تهران، در هفته دوم مهرماه با افت بیش از ۱.۸۶درصدی به ۲میلیون و ۱۱۴هزار واحد رسید. شاخص‌کل هموزن نیز کاهش ۰.۹۳درصدی را در هفته اخیر ثبت کرده‌است. بررسی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها نشان می‌دهد طی یک هفته اخیر خروج حدود ۳هزار و ۲۰۰میلیارد‌تومان پول حقیقی از بازار سهام، هیجانات منفی را در بازار به اوج خود رسانده‌است، چراکه این میزان از خروج هفتگی، از خرداد۱۴۰۲ و پس از نامه پرحاشیه نرخ خوراک بی‌سابقه بوده‌است. تنوع ریسک‌های بورسی، آنقدر زیاد است که اجازه رشد P/E بازار را به محدوده میانگین تاریخی خود نمی‌دهد. جذابیت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ابزارهای بدون‌ریسک نیز موجب جذب بیش از ۲هزار و ۲۰۰میلیارد‌تومان پول حقیقی شده‌است. این درحالی است که رشد دلار بازار آزاد و افزایش ارتفاع قیمت دلار نیما، می‌توانست محرک خوبی برای بازار سهام باشد. به‌نظر می‌رسد طی هفته آینده در صورت افزایش تنش‌های لفظی و نظامی در منطقه، بورس تهران نیز از این وقایع متاثر شود. با افزایش حباب صندوق‌های طلا و احتمال کاهش قیمت این صندوق‌ها می‌توان هفته آینده را تا حدودی معتدل‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر از هفته گذشته برای بورس توصیف کرد.
  • عملیات انتقامی علیه ایران بسیار مخاطره‌آمیز است

    دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل: اکونومیست سرمقاله این هفته خود را به تشدید درگیری‌ها در خاورمیانه اختصاص داده است. در آستانه سالگرد حمله ۷اکتبر حماس به اسرائیل، منطقه در یک قدمی جنگ تمام‌عیار قرار گرفته است. پس از هدف قرار دادن هسته مرکزی فرماندهی حزب‌الله توسط اسرائیل، ایران نیز در یک اکتبر با باران موشک‌ها بالستیک، جواب اسرائیل را داد. اکنون ممکن است اسرائیل به دنبال انتقام‌ از طریق حمله به تاسیسات نظامی و صنعتی ایران باشد.از منظر اکونومیست، ایران مطمئنا تهدیدی برای اسرائیل است، اما این ایده که حمله قاطع علیه ایران می‌تواند خاورمیانه را متحول کند، خیال خامی بیش نیست.
  • بیگانگی مدارس با تکنولوژی در عصر هوش مصنوعی

    دنیای اقتصاد: بحران بیگانگی فضای آموزشی با تکنولوژی دیر یا زود گریبان ما را می‌‌‌گرفت، اما کرونا و ظهور تکنولوژی‌‌‌های جدید مانند هوش مصنوعی، نظام آموزشی سنتی ایران را با چالش‌هایی مواجه کرده است. تا دلتان بخواهد در برخی مدارس دوربین برای کنترل دانش‌‌‌آموزان وجود دارد، اما در همین مدارس تکنولوژی به پروژکتور و کامپیوترهایی محدود می‌شود که حتی از ویندوز۷ به بعد آپدیت نشده‌‌‌اند. با این اوصاف، نسل زد که مشخصه اصلی آن پیوند عمیق با تکنولوژی روز است، دلبستگی چندانی به مدرسه و نظام آموزشی ندارد.
  • صعود بیت‌کوین در میانه آتش

    دنیای اقتصاد: محبوب‌ترین دارایی بازار رمزارزها (بیت‌کوین) در پی تنش‌های ژئوپلیتیکی واکنش منفی از خود نشان‌داد و عصر سه‌شنبه ۱۰ مهرماه با حمله ایران به اسرائیل از کانال ۶۳‌هزار دلاری با افت ۶‌درصدی به کانال ۶۰‌هزار دلاری تنزل یافت. البته شواهد تاریخی نشان می‌دهد وحشت در بازار بیت‌کوین موقتی بوده و قیمت این دارایی در آینده‌ای نه‌چندان دور به مسیر صعودی خود بازخواهد گشت.
  • آیا شغل پیدا کردن سخت‏‏‌تر از همیشه شده؟

    مترجم: مریم رضایی
    «دومینیک جویس» بیش از ۱۰۰ درخواست شغلی فرستاده بود تا بالاخره تابستان امسال برای یک پست در منابع انسانی به مرحله آخر استخدام رسید. پس از دو مصاحبه آنلاین، یک روز در ارزیابی حضوری شرکت کرده بود که شامل جلساتی با روسای ارشد یک شرکت تکنولوژی بود و امیدوار بود که دیگر همه چیز نهایی شده باشد. بنابراین وقتی ایمیل کوتاهی مبنی بر رد شدنش دریافت کرد، بسیار ناامید شد. از زمانی که در ماه مارس به عنوان نیروی مازاد اخراج شد، هیچ‌گاه تا این حد به استخدام دوباره نزدیک نشده بود. بدتر آنکه، شرکت مورد نظر هیچ بازخورد سازنده‌‌‌ای ارائه نکرده بود. نیمی از ۱۵۶ شغلی که او برای آنها درخواست داده بود، اصلا پاسخی نداده بودند.
  • نامعادله قیمت ترافیک تهران

    دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان: معاون سابق حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در گفت‌وگو با اکوایران بر یک نامعادله قیمتی در شبکه حمل و نقل عمومی تهران تاکید کرد که باتوجه به سیستم سرمایه‌‌‌گذاری و هزینه‌‌‌های جاری آن به تعدیل تقویت حمل و نقل عمومی و در مقابل افزایش تردد نزدیک به ۸۰درصدی خودروها در شهر تهران منجر شد و نتیجه آن ایجاد ابرترافیک‌‌‌های شهری تهران و مفقود‌‌‌الاثر شدن «مطلوبیت» مترو و اتوبوس بود.
  • سقوط خودروی خارجی از اوج

    دنیای اقتصاد: منحنی قیمتی در بازار خودروهای وارداتی جدید، نیمسال ۱۴۰۳ را با افت قابل‌توجهی پشت سر گذاشت، اتفاقی که به نظر می‌رسد علاوه بر ریشه داشتن در کاهش انتظارات تورمی و قیمت ارز، با تخلیه هیجان ابتدایی و افزایش عرضه نیز در ارتباط است.
  • خرید تضمینی؛ له یا علیه گندمکاران؟

    دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی: گندم یکی از اساسی‌ترین محصولات مصرفی مردم است و نقش غیرقابل جایگزینی در امنیت غذایی کشور ایفا می‌کند. خرید گندم به سبب حساسیت‌های تولید و مصرف آن، تقریبا در انحصار دولت است. در همین‌ حال شاهد اجرای سیاست خرید تضمینی گندم با هدف حمایت از تولید و جهت‌دهی به الگوی کشت کشور هستیم؛ بااین‌وجود در موارد ی دولت‌ها از پس ایفای تعهدات خود نسبت به کشاورزان برنمی‌آیند و همین موضوع نیز حمایت دولت از گندمکاران را بلا‌اثر می‌کند. اکنون با گذشت بیش از ۶ ماه از برداشت گندم در فروردین‌ماه ۱۴۰۳و همچنین وعده وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر پرداخت مطالبات گندمکاران تا پایان شهریورماه، هنوز این انتظار به سرانجام مطلوب نرسیده است.
  • مارپیچ قیمت طلای جهانی

    دنیای اقتصاد: معاملات طلای جهانی در روز سه‌شنبه با رشد مثبت قیمت‌ها باز شد. با انتشار اخبار مبتنی بر حمله موشکی ایران به اسرائیل، سرعت رشد قیمت فلز زرد افزایش یافت و در این روز رشدی معادل ۱.۱ درصد را به ثبت رساند. با این حال، روز گذشته معاملات طلا با روندی نزولی آغاز شد. هرچند تنش‌های ژئوپلیتیک بر قیمت دارایی‌ها تاثیرگذارند، اما این قیمت‌ها بیشتر توسط متغیر‌های کلان اقتصادی هدایت می‌شوند.
  • شاه‌کلید شفافیت و توسعه

    دنیای اقتصاد: امروزه دسترسی شهروندان به داده‌های حکومتی از جمله حقوق مورد پذیرش در اکثر کشورهاست. انتشار داده‌های حکومتی موجب افزایش شفافیت بخش عمومی می‌شود و امکان نظارت بهتر مردم بر این بخش را ممکن می‌سازد و می‌تواند ارتقای کسب‌وکارها و افزایش میزان درآمد آنها را به‌همراه داشته باشد. در این راستا مرکز پژوهش‌ها در گزارشی به مفاهیم، مزایا و چالش‌های داده حکومتی باز پرداخته است. در این گزارش بیان شده است به‌منظور استفاده هرچه بهتر از داده‌های حکومتی رعایت برخی نکات الزامی است.ازجمله آنکه این داده‌ها باید در قالب‌های استاندارد منتشر شده و ماشین‌خوان باشند و در زمان مناسبی که همچنان قابل استفاده هستند، منتشر شوند و برای تمام شهروندان قابلیت دسترسی داشته باشند.
  • پیوست زیست‏‏‌محیطی صنعت پلاستیک

    دورنمای صنعت پلاستیک از مسیر سخت‏‏‌گیری‏‏‌های زیست‏‏‌محیطی از موارد بسیار مهمی است که در کمیسیون‏‏‌های سازمان ملل با محوریت INC مورد بحث قرار دارد. در این خصوص در پنجمین همایش اقتصاد صنایع پلاستیک چنین مطلبی با دقت مورد بررسی قرار گرفت. این موارد موضوع سخنرانی مهندس الهام زینالی از کارشناسان حوزه پلیمر بود که در پنجمین همایش اقتصاد صنایع پلاستیک به آن پرداخته شد و گزارش پیش‏‏‌رو برگرفته از صحبت‏‏‌های وی است.
  • قطب‏‏‌نمای استانی دولت

    تفاوت‏‏‌ها و ویژگی‏‏‌های ۳۱ استان کشور، فرآیند انتخاب استانداران را به یک روند پیچیده تبدیل کرده است. از یک‌سو بخش‏‏‌هایی از کشور با عقب‏‏‌ماندگی‏‏‌ها و ضعف‏‏‌های جدی در زمینه فراساختارهای عمرانی از جمله راه و صنعت روبه‌رو هستند و از دیگر سو برخی مناطق به دلیل بیش‏‏‌فعالی با چالش‏‏‌های جدی در زمینه محیط‏‏‌زیست، جمعیت و کالاهای عمومی روبه‌رو هستند. در این میان، غلبه نگاه‏‏‌های سیاسی-امنیتی و هویتی در انتخاب مدیران استانی بر رویکردهای توسعه‏‏‌ای، به شکاف حاکم میان استان‏‏‌های برخوردارتر و کم‏‏‌برخوردار افزوده است. در این پرونده از «باشگاه اقتصاددانان»، چهار تن از چهره‏‏‌های آکادمیک، اجرایی و باتجربه در باب نسبت استانداران و توسعه در استان‏‏‌های مختلف کشور به ارائه دیدگاه خود پرداخته‌اند.
  • جاماندگی از انقلاب تجدیدپذیر‌ها

    محمد سجاد عرفانی
    دنیای اقتصاد: در حالی که ترکیه با گام‏‏‌های بلند به سوی انقلاب انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر پیش می‌رود، ایران همچنان در تلاش برای رفع چالش‏‏‌های اساسی در صنعت انرژی خود است. ظرفیت تولید برق ترکیه به ۱۱۰,۵۳۹مگاوات رسیده که بیش از نیمی از آن از منابع پاک تامین می‌شود، اما ایران با تولید تنها ۱۱۰۰مگاوات برق تجدیدپذیر، فاصله زیادی با اهداف خود دارد. در حالی که ترکیه موفق به کاهش واردات برق و افزایش تولید گاز شده است، ایران با کمبود ۱۲‌هزار مگاواتی برق در اوج مصرف دست‌وپنجه نرم می‌کند. هر دو کشور با چالش‏‏‌های مالی روبه‌رو هستند، اما تحریم‏‏‌ها شرایط را برای ایران پیچیده‏‏‌تر کرده است. کاهش ۴۵درصدی قیمت برق در ترکیه فرصتی برای رشد صنایع فراهم کرده، در حالی که افزایش مصرف در ایران، فشار بر زیرساخت‏‏‌ها را تشدید می‌کند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر