شماره روزنامه ۶۱۱۵
|

  • جاماندگی از انقلاب تجدیدپذیر‌ها

    دنیای اقتصاد: در حالی که ترکیه با گام‏‏‌های بلند به سوی انقلاب انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر پیش می‌رود، ایران همچنان در تلاش برای رفع چالش‏‏‌های اساسی در صنعت انرژی خود است. ظرفیت تولید برق ترکیه به ۱۱۰,۵۳۹مگاوات رسیده که بیش از نیمی از آن از منابع پاک تامین می‌شود، اما ایران با تولید تنها ۱۱۰۰مگاوات برق تجدیدپذیر، فاصله زیادی با اهداف خود دارد. در حالی که ترکیه موفق به کاهش واردات برق و افزایش تولید گاز شده است، ایران با کمبود ۱۲‌هزار مگاواتی برق در اوج مصرف دست‌وپنجه نرم می‌کند. هر دو کشور با چالش‏‏‌های مالی روبه‌رو هستند، اما تحریم‏‏‌ها شرایط را برای ایران پیچیده‏‏‌تر کرده است. کاهش ۴۵درصدی قیمت برق در ترکیه فرصتی برای رشد صنایع فراهم کرده، در حالی که افزایش مصرف در ایران، فشار بر زیرساخت‏‏‌ها را تشدید می‌کند.
  • بمب دوست در جیب دشمن

    دنیای‌اقتصاد: نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، در اوایل ژوئیه که از مسکو بازدید کرد، با اشاره به همکاری راهبردی چندین دهه بین دو کشور، روسیه را «متحد قابل اعتماد» و «دوست در همه حال و هوای دهلی نو» توصیف کرد. با این حال، کمتر از سه ماه بعد، این سخنان به بوته آزمایش سپرده شده است؛ به‌ویژه پس از گزارش‌هایی مبنی بر دسترسی کی‌یف به مهمات هند و استفاده از آن در جنگ روسیه و اوکراین. تحقیقات خبرگزاری رویترز حاکی از آن است که مهمات هندی خریداری‌شده توسط ایتالیا و جمهوری چک به سمت اوکراین ارسال شده است. پس از انتشار تصاویری از جبهه‌های جنگ از سوی اوکراینی‌ها، مشخص شده است که آنها از مهمات هندی برای عقب راندن نیروهای روسیه استفاده می‌کنند. در همین حال، مودی چندین دیدار با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین داشته است که از ژوئن در توکیو آغاز شد، سپس در اولین سفر نخست‌وزیر هند به کی‌یف در ماه اوت ادامه پیدا کرد و در نهایت، هفته گذشته، در نیویورک در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل پایان یافت.
  • اثرات منطقه‌ای تجارت آزاد

    دنیای اقتصاد -میثم قریشی: مطابق با نظریات اقتصادی، کشورها هرچه بیشتر در معرض تجارت جهانی قرار بگیرند، می‌توانند از مزیت نسبی این مساله استفاده کنند و به رشدی بادوام در اقتصاد خود برسند. این موضوع مستلزم باز بودن درهای اقتصاد روی تجارت و مراودات مالی در صحنه جهانی است. ایده اصلی این است که با تحرک کامل سرمایه و نیروی کار، تعادلی بلندمدت در اقتصاد جهانی ایجاد می‌شود؛ اما همیشه این‌طور نیست و مثال‌های نقض بسیاری حول‌وحوش این موضوع می‌توان پیدا کرد.
  • هوش مصنوعی دنیای توسعه‌دهندگان نرم‌افزار را دگرگون می‌کند

    دنیای اقتصاد: زیر پوست دنیای توسعه نرم‌افزار دو تغییر در حال وقوع است. از زمان معرفی چت‌بات هوش مصنوعی چت جی‌پی‌تی در سال ۲۰۲۲، مدیران و روسا در تلاش برای یافتن روش‌هایی برای استفاده از هوش مصنوعی هستند. تا حالا اغلب تلاش‌ها نتیجه چندانی نداشته‌اند، اما در این میان برنامه‌نویسی نرم‌افزاری استثنا است. نظرسنجی‌ها در این زمینه نشان می‌دهند که توسعه‌دهندگان نرم‌افزار در سراسر جهان هوش مصنوعی مولد را آن‌قدر مفید می‌دانند که در حال حاضر حدود دو پنجم آنها مشغول استفاده از آن هستند. این حرفه به یک شکل دیگر هم در حال تغییر است. سهم رو به رشد مهندسان جهان از بازارهای نوظهور می‌آیند. هیچ تعریف استاندارد و مشخصی از یک توسعه‌دهنده وجود ندارد، اما در حدود سال ۲۰۲۰ تعداد کاربران پلتفرم محبوب ذخیره و اشتراک‌گذاری کد Github که در کشورهای فقیرتر زندگی می‌کنند، از کشورهای ثروتمند پیشی گرفت. در همین راستا، انتظار می‌رود که در چند سال آینده هند با پشت سر گذاشتن آمریکا به بزرگ‌ترین استخر استعدادهای برنامه‌نویسی جهان تبدیل شود.
  • نقطه‌ضعف نسل Z در شرکت‌ها

    نزدیک به دو سال است که می‌‌شنویم مدیران شرکت‌ها از سختی‌‌های کار با نسل زد شکایت می‌کنند. اما حالا دیگر صرفا در حد حرف و شکایت نیست. به گزارش فورچون، رهبران سازمان‌ها دست به کار شده‌‌اند و نیروی کار جوانی را که عملکرد خوبی ندارد یا به درستی با روال و مناسبت‌‌های اداری آشنا نیست، به سرعت و تنها چند ماه پس از استخدام اخراج می‌کند.
  • مدیران اجتماعی؛ موفق‏‌تر از مدیران فنی

    مترجم: مهدی نیکوئی
    ۴۰‌درصد از مدیران عامل در ۱۸ ماه نخست فعالیت خود شکست می‏‌خورند (به گزارش نشریه پژوهشی کسب و کار هاروارد) و عامل شکست آنها ‌نداشتن تجربه یا تخصص نیست؛ عامل این شکست، کمبود مهارت‏‌های انسانی و ناتوانی در ایجاد روابط سازنده با افراد تاثیرگذار شرکت است. موسسه مشاوره مدیریت مک‏‌کینزی برآورد کرده که سالانه یک‌تریلیون دلار از ارزش بازار ۱۵۰۰ شرکت برتر فهرست اس‏‌اندپی (S&P) به دلیل تغییر ناموفق مدیران عامل و اعضای هیات‌مدیره از دست می‌رود. این میزان زیان به اندازه کافی بزرگ است که نیاز به توجه و اقدامی جدی باشد. در واقعیت، انتخاب یک مدیرعامل جدید و امضای قرارداد با او، به هیچ وجه پایان کار یک شرکت نیست و تازه همه چیز از آنجا شروع می‌شود.
  • مختصات سینمای تک‌ژانری

    دنیای اقتصاد: سینمای ایران از ابتدای امسال تا دوم مهرماه، به فروش ۹۳۵میلیارد تومان رسیده و آمارها نشان می‌دهد که ۷۵درصد از این فروش، معادل ۶۹۷میلیارد تومان، از اکران فیلم‌های کمدی به دست آمده است. بازار سینما سال‌هاست که در تسخیر فیلم‌های کمدی قرار گرفته و سینماها تمایلی به اکران ژانرهای دیگر ندارند.
  • بزنگاه تصمیم‌گیری برای رفع فیلترینگ

    دنیای اقتصاد: امروز در حالی نخستین جلسه شورای عالی فضای مجازی در دولت چهاردهم برگزار می‌شود که جدیدترین نظرسنجی‌ از میزان استفاده ایرانی‌ها از شبکه‌های اجتماعی بیانگر تداوم محبوبیت پلتفرم‌های فیلترشده است. هر چند این نظرسنجی از افزایش استفاده از پیام‌رسان‌های بومی به مدد فیلترینگ گسترده خبر می‌دهد، اما به نظر می‌رسد که گردش مالی چشمگیر بازار سیاه فیلترشکن‌ها و البته افزایش آسیب‌پذیری شبکه اینترنت به دنبال آن، مسوولان را به خوبی متوجه نادرست بودن این سیاست و اجبار کاربران به استفاده از پلتفرم‌های ایرانی کرد. حالا با وجود طرح چندباره موضوع رفع فیلترینگ در این دولت، اذعان مجلسی‌ها و دولتی‌ها نسبت به شکست فیلترینگ و انتشار گزارش‌های متعدد با نتیجه یکسان در تایید این موضوع، کمترین انتظار از نخستین جلسه شورای عالی فضای مجازی در دولت جدید، انتشار خبر رفع محدودیت‌های اینترنتی است.
  • راز بقا در بی برقی

    دنیای اقتصاد: مساله‌‌‌ پیامدهای ناترازی برق با توجه‌‌‌ به‌‌‌ سـیاسـت‌‌‌ سـهمیه‌‌‌بندی برق واحدهای صـنعتی‌‌‌ مسـتقر در شـهرک‌های صـنعتی‌‌‌، یکی‌‌‌ از چالش‌‌‌های صـنایع‌‌‌ اسـتان تهران است. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد، انرژی توزیع‌‌‌ نشـده اسـتان تهران (به‌‌‌ غیر از محدودیت‌های شـهر تهران بزرگ) برابر ٢٠٤٤٤ کیلووات بوده اسـت‌‌‌. همچنین‌‌‌ توان مورد نیاز شـهرک‌های صـنعتی‌‌‌ برابر ١٧٤٥ مگاوات است‌‌‌ که‌‌‌ ١٠٠٠ مگاوات آن هنوز تامین‌‌‌ نشده است‌‌‌. اما بنگاه‌‌‌ها چه استراتژی‌‌‌هایی را برای مقابله با کمبود برق می‌توانند در پیش بگیرند؟ بررسـی‌‌‌ تجارب جهانی‌‌‌ نشـان می‌دهد بنگاه‌ها روش‌های مختلفی‌‌ را‌ برای مواجهه‌‌‌ با کمبود برق اتخاذ می‌کنند.
  • اولین تجاوز اسرائیل به قلب بیروت

    دنیای اقتصاد: اسرائیل در اولین حمله به قلب بیروت، پایتخت لبنان، منطقه «الکولا» را بمباران کرد و سه عضو «جبهه خلق برای آزادی فلسطین» را به شهادت رساند. وزارت بهداشت لبنان اعلام کرد که طی ۲۴ساعت یعنی از یکشنبه صبح (۸ مهرماه) تا صبح دیروز دوشنبه (۹ مهرماه) بیش از ۱۰۵نفر به شهادت رسیده‌اند و مناطق زیادی از لبنان را بمباران و بیش از ۳۰۰نفر را زخمی کرد. «استفانی دکر» در الجزیره نوشت: اسرائیل اکنون نه تنها حزب‌الله و حماس بلکه اعضای «جبهه خلق برای آزادی فلسطین» و رئیس آن را نیز مورد هدف قرار داد. الجزیره معتقد است: «به نظر می‌رسد اسرائیل به دنبال فهرستی از اهداف است که لزوما فقط به حزب‌الله و حماس مرتبط نیستند.» خطر تشدید تنش در منطقه وجود دارد؛ زیرا لفاظی‌هایی که از اسرائیل شنیده می‌شود این است که قرار نیست جنگ متوقف شود.
  • تامین تهران با فروش ملک؟

    دنیای‌اقتصاد- گروه مسکن و شهری: کارنامه مالی مدیریت شهری تهران طی ۵ ماه اول امسال که قسمت کوچکی از آن در جلسه اخیر شورای شهر قرائت شد، حاوی ۵ پیام است که مخاطب بخشی از آنها «مدیران فعلی شهر» و مابقی متوجه «آینده شهر» و همچنین «فعالان بازار مسکن» است.
  • ۲۲‌هزار خودروی وارداتی کجاست؟

    دنیای اقتصاد: در نیمه نخست سال‌جاری اگر‌چه واردات خودرو نسبت به سال گذشته از سرعت نسبی برخوردار بود با این حال سیاست‌های یک بام و دو هوای دولت باز هم مانع از تنظیم بازار به واسطه وارداتی‌ها شد. طبق آخرین آمارهای ارائه‌شده از سوی گمرک، تعداد کل خودروهای سواری ترخیص قطعی در شش ماه اول سال‌جاری ۲۲هزار و ۲۶۴ دستگاه بوده است. ارزش این تعداد خودرو ۴۳۸میلیون و ۶۶۸هزار دلار بوده، این در شرایطی است که ارزش خودروهای وارداتی در سال گذشته ۳۶میلیون و ۵۶۵هزار دلار برای ‌هزار و ۷۳۶دستگاه خودرو بوده است. در ۶ماه نخست نیز، شرکت‌های معین‏‏‏‌خودرو ایرانیان با واردات پنج‏‏‏‌هزار و ۶۵۰دستگاهی، سایپا با واردات پنج‏‏‏‌هزار و ۴۴۵دستگاهی، بهمن‏‏‏‌ موتور با واردات ‌هزار و ۶۵۰دستگاهی و کرمان‏‏‏‌موتور با واردات‌ هزار و ۵۲۴دستگاهی، چهار واردکننده اصلی خودروی سواری بوده‏‏‏‌اند.
  • بازار رمزارزها ، جنگ و فدرال رزرو

    پرهام پهلوان: همه‌گیری کووید-۱۹ زندگی عادی انسان و حیات طبیعی بازارها را دگرگون ساخت. ویروس ووهان دنیا را در بر گرفت و در کمترین زمان، همه نظم‌ها را بر هم زد. در این زمان بود که فدرال رزرو برای کنترل اوضاع در ابتدا با سیاست‌های انبساطی نرخ بهره را به نزدیک صفر رساند و سپس با استفاده از سیاست‌های انقباضی و افزایش نرخ بهره، سعی در کنترل تورم پس از همه‌گیری کرد.
  • سه اشتباه که هنگام تغییر حوزه کاری باید از آنها اجتناب کنید

    مترجم: منا اختیاری
    شاید به دنبال تجربه‌ای تازه هستید یا شغل فعلی‌تان دیگر برایتان جذابیتی ندارد یا شاید هم دلتان می‌خواهد همه‌ چیز را زیرورو کنید. حالا بعد از چند ماه یا شاید چند سال فکر کردن به این موضوع به این نتیجه رسیده‌اید که وقت تغییر است. حرکت بزرگی است! اما تا دست به کار نشده‌اید، حواستان باشد مرتکب این سه اشتباه نشوید تا فرآیند ساده‌تری را تجربه کنید.
  • خروج ارز از بازی ریسک‌ها

    دنیای اقتصاد: نرخ دلار آزاد در معاملات روز گذشته به کانال ۶۰ هزارتومانی بازگشت. تحلیلگران این اتفاق را ناشی از بی‌توجهی بازار به ریسک‌های منطقه‌ای می‌دانند. به عقیده این افراد از واکنش‌پذیری بازار نسبت به اخبار منفی کاسته شده است. البته این افراد معتقدند که در صورت گسترش درگیری‌ها امکان بازگشت روند افزایشی به معاملات ارزی وجود دارد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر